StoryEditor

Sudcovia si o zmeny priam koledovali

Nový prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska v prvom veľkom rozhovore pre HN.

Jednou z priorít nového prezidenta Andreja Kisku sú zmeny v súdnictve. „Chcem do Súdnej rady vymenovať nových ľudí,“ tvrdí v rozhovore pre HN.

Čo máte v pláne urobiť ako prvé v pondelok ráno už ako hlava štátu?

Čaká ma hneď stretnutie prezidentov V4 aj za prítomnosti nemeckého prezidenta. O 7.30 hod. mám byť na slovensko-maďarskej hranici, takže budem vstávať a chystať sa do Budapešti.

Ako sa pripravujete na prvé zastupovanie Slovenska na zahraničnej úrovni?

Ide o slávnostné zasadnutie V4, nie pracovné, ale pôjde o prvú príležitosť na stretnutie. Po oficiálnom programe budú nasledovať aj bilaterálne rozhovory. Absolvoval som niekoľko porád s odborníkmi z ministerstva zahraničných vecí, ale aj z kancelárie prezidenta. Diskutujeme o všetkých možných aktuálnych témach, o postojoch jednotlivých krajín. Robíme si poctivú prípravu.

Chcete si s jednotlivými prezidentmi dohodnúť už aj oficiálne stretnutia v ich krajinách?

Pozvanie do Čiech a do Poľska som už dostal. Budem veľmi rád, ak budem môcť ísť na oficiálnu návštevu do Maďarska či do Nemecka. To bude predmetom našich stretnutí.

Avizovali ste, že pred nástupom do prezidentského paláca sa vzdáte výkonných funkcií vo všetkých vašich firmách. Máme informácie, že vo Finančnej hitparáde ste sa už vzdali funkcie konateľa. Vyriešili ste to už vo všetkých firmách?

Požiadali sme vo všetkých spoločnostiach, kde som bol štatutár alebo členom dozornej alebo správnej rady, o výmaz a o odstúpenie z funkcií. Vrátane odstúpenia zo Správnej rady Dobrého anjela v Českej republike.

Plánujete však naďalej zostať vlastníkom podielov v jednotlivých firmách?

Pravdaže.

Je to v poriadku?

Áno, konám v súlade so zákonom.

Neobávate sa, že budete narážať na možný konflikt záujmov?

Nie.

Mnohým politikom sa práve stav, že sú v politike a zároveň vlastnia súkromné spoločnosti, vyčíta. Príkladmi sú minister vnútra či minister dopravy.

Konám veľmi transparentne, takže aj teraz budem veľmi jasne a transparentne ukazovať, čo, kde a ako tieto spoločnosti vykonali.

Ponecháte si nejaké rozhodovacie právomoci?

Rozhodovacie právomoci vám z pohľadu akcionára ostávajú, to závisí od typu spoločností, od typu spoločenských zmlúv.

Budete teda nejakým spôsobom zasahovať do ich fungovania?...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2006-06-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Koruna sa pod vplyvom regiónu zhodnotila
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 07:31