StoryEditor

Laskonka so županom. Aj tak sa Frešo chystal na voľby

06.11.2013, 09:24
Reportáž HN: Domovy dôchodcov pred regionálnymi voľbami nevynechá žiaden politik, ktorý to myslí so svojím zvolením vážne.

Keď vchádzame do jedálne jedného z bratislavských domov seniorov, stretnutie jeho obyvateľov s troma predstaviteľmi strany SDKÚ-DS je v plnom prúde. Z 240 dôchodcov, ktorí tu bývajú, je akcia zaujímavá zhruba pre štvrtinu. Muži a ženy sedia okolo stolov, na ktorých majú koláče a kávu. O tie sa postarala ich návšteva.

„Som Dúbravčan a učím na gymnáziu. Aj vaša pani riaditeľka prešla mojimi rukami,“ prihovára sa práve Martin Zaťovič, ktorý už je krajským poslancom a post teraz obhajuje. „Verím, že v sobotu aspoň jedného z nás zakrúžkujete. Je demokracia, môžete voliť, koho chcete, ale dúfam, že budete nás troch,“ zakončuje krátky prejav.

Šéf strany a úradujúci župan Pavol Frešo ešte nedorazil. Pre dôchodcov je najzaujímavejší tunajší starosta Peter Šramko. „Toto je najlepší penzión. Odtiaľto nevychádzajú žiadne zvady, len dobrý duch,“ chváli zariadenie.

Starosta dôchodcom vysvetľuje, že mu kvôli kampani minulý týždeň rozbili sklá na aute. Policajti sa vraj čudovali, že berie udalosť na ľahkú váhu. „Aj tak som mal predné sklo poškriabané,“ snažil sa to brať pozitívne. Dôchodcom sa príbeh páči. Moderátorka akcie Šramka žiada, aby prezradil, ako účinkovanie v politike berie rodina.

Nemenujte nás
Riaditeľka domova, ktorá predtým s našou prítomnosťou súhlasila, nás vyťahuje na chodbu. Vysvetľuje, že musí umožniť politickým stranám vstup na ich pôdu. Dnešná návšteva nie je prvá. Priznáva, že jej klienti sú pred voľbami pre politikov zaujímaví.

Okrem iného tu už bol aj Daniel Krajcer zo strany NOVA, ktorý je Frešovým vyzývateľom, a na ďalší deň majú prísť politici zo Smeru. Riaditeľka prosí, aby sme v reportáži neuvádzali názov zariadenia.

Medzitým politici pristúpili k rozdávaniu darčekov. Väčšinou ide o drobné reklamné predmety. Perá, kľúčenky či magnetické zápisníky na chladničku. Dôchodcovia dostanú aj tatranku a dámy textilné klobúčiky. Starosta sa vzápätí pýta pánov, ktorý z nich vie žehliť. Jednému venuje naparovaciu žehličku.

To už prichádza župan Pavol Frešo. Na privítanie dostáva nepríjemnú otázku. Nespokojná dôchodkyňa, ktorá svoj nemilý zážitok porozprávala predtým už aj Frešovým spolustraníkom, ho teraz opakuje. Spolu s inými dôchodkyňami sa vybrali na zasadnutie zastupiteľstva, avšak ich nevpustili dnu. Namiesto toho sa do rokovacej sály dostali stredoškoláci.

Frešo sa jej ospravedlňuje. Vraví, že viackrát kapacita župnej sály nestačila. „Vždy sme dali vonku plátno, kde sa priebeh rokovania premietal naživo, plus stoličky,“ vysvetľuje.

Druhá kľúčenka
Dôchodcov obdarúva aj tím župana. V igelitkách s motívmi jeho kampane dostávajú ďalšiu kľúčenku, najmä rôzne volebné tlačoviny. Frešovi ľudia doniesli aj veľký kôš plný jabĺk. Župan najprv chváli starostu a ďalších spolustraníkov kandidujúcich za tento obvod. Potom aj on pozýva dôchodcov voliť.

„To, čo funguje, netreba rušiť, ani privatizovať,“ odpovedá na otázku jedného z prítomných, či nehrozí privatizácia takých domovov, ako je tento. Vysvetľuje, že za jeho pôsobenia sa nezavrelo ani jedno takéto zariadenie a dáva prísľub, že sa tak ani nestane.

Charakteristicky zamračený župan, ktorý sa často neusmieva, si nakoniec prisadá k nespokojnej dôchodkyni. Snaží sa s ňou medzi štyrmi očami ešte raz prediskutovať nevpustenie na zasadnutie zastupiteľstva. Zdá sa, že si ju tým získal.

Koláče sú zjedené, káva vypitá. Dôchodcovia sa pomaly rozchádzajú. „Sú to také volebné guláše,“ komentuje akciu jeden z obyvateľov domova. Či budú politikov, ktorí si ich všimli a navštívili, aj voliť? „Viete, voľby sú tajné. Nikto sa neprizná, či splnil svoj morálny záväzok,“ odpovedá.

[vuc2013]

01 - Modified: 2005-08-25 08:56:15 - Feat.: 0 - Title: Privatizačné príjmy pôjdu na dôchodky
01 - Modified: 2024-03-30 15:07:23 - Feat.: - Title: Keď tu nebudem, moje dieťa do zajtra neprežije, hovorí Zora Frešová, matka chorého Alanka. Štát im nepomáha 02 - Modified: 2023-03-27 17:15:06 - Feat.: - Title: Politika je teraz ako reality show. Smer po víťazstve nebude chcieť vystúpiť z EÚ a NATO, hovorí Frešo 03 - Modified: 2022-10-30 23:00:00 - Feat.: - Title: Kandidáti míňali tisíce aj na kino a ceruzky. Najviac investoval Kollár 04 - Modified: 2022-10-30 11:11:32 - Feat.: - Title: Výsledky volieb 2022: Jedna z top zmien. Najdlhšie vládnuceho župana porazil syn exministra HZDS 05 - Modified: 2022-10-28 22:00:00 - Feat.: - Title: Nie je mi to jedno, hovorí pre HN volička o stave chodníkov, ciest, škôlok a športovísk
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 07:48