StoryEditor

Na drevo alebo nie. Toto sú top momenty kontroverznej nahrávky

06.05.2015, 00:00
V nedeľu sa objavila nahrávka medzi Matovičom a Procházkom aj o financovaní kampane.

Namiesto chceného spájania možný rozkol. Aj také môžu byť pre pravicu dôsledky nahrávky medzi opozičnými politikmi Radoslavom Procházkom a Igorom Matovičom. Tá sa na internete objavila v nedeľu večer. HN vám prinášajú top momenty, ktoré v nej odzneli.

1. Zverejnenie časti rozdielu

Prvá časť prepisu nahrávky medzi Igorom Matovičom a porazeným prezidentským kandidátom sa objavila vlani v lete. Stalo sa tak len niekoľko mesiacov po voľbách, v ktorých sa prezidentom stal Andrej Kiska. Ešte predtým, ako časť nahrávky vyšla na verejnosť, Matovič vyšiel s informáciou, že má nahrávku, kde Procházka chcel za kampaň v jeho regionálnych novinách platiť na drevo a ušetriť, a okrem toho nehovorí pravdu ani o tom, koľko oficiálne stála jeho prezidentská kampaň. „Je to môj hlas, hrdo sa k nemu hlásim a moje vyjadrenia sú tam celkom zručne zostrihané,“ povedal vlani po zverejnení nahrávky Radoslav Procházka.

2. Pravosť nahrávky

Má viac ako hodinu. Igor Matovič sa v nej rozpráva s Radoslavom Procházkom o prezidentskej kampani, jej financovaní či politickej situácii. V nedeľu podvečer ju zverejnili viaceré médiá, pričom sám Procházka jej pravosť nespochybnil. „Je mi ľúto, že som rozhovor viedol takým spôsobom,“ konštatoval. Rovnako jej pravosť nespochybnil ani sám Matovič. Zároveň ho vyzval na odchod z politiky. Ako povedal v slušnej krajine by človek, ktorý takto jedenásť mesiacov klamal, už dávno v politike nebol. „Špina sa špinou čistiť nemá a verím, že po dnešku žiaden slušný človek o voľbe Siete na čele s Procházkom nebude uvažovať,“ povedal Matovič.

3. Na drevo alebo nie?

„Pol na pol.“ Igor Matovič v nahrávke hovorí, že Radoslav Procházka by mohol za inzerciu v regionálnych novinách, ktoré Matovič v minulosti vlastnil, zaplatiť 4800 eur za jednu stranu. Dépeháčka navyše by Procházku podľa Matoviča vyšla okolo tisícky. „Čiže z tých 4800 eur by išlo 2400 bez DPH a 2400? Toto sme nikdy nerobili, za 17 rokov sme nikdy nikomu nedali nič bez dokladu, no ale...“ vraví Matovič. V nahrávke Procházka dodáva, že keď sa to nebude dať, o nič nejde. „Ide o odkaz, že som bez záväzkov, nikomu nič dlžný a že sa chcem do volieb sústrediť na prípravu plánu pre ľudí na vystriedanie vládneho mančaftu Juraja Širokého,“ reagoval pred pár dňami na svojej tlačovej konferencii Procházka.

4. Financovanie prezidentskej kampane

„Nebudeš veľmi dlžný po tej kampani?“ Túto otázku položil Igor Matovič Radoslavovi Procházkovi. Ten mu odpovedá úplne jednoducho:„Keby som mal byt’ akože dlžný, tak sa na to vykašlem. Nemá to význam nechať zo seba spraviť bábku niekoho.“ Faktom však je, že Matovič následne Procházku i tak obvinil z toho, že pri financovaní svojej prezidentskej kampane zavádzal. Ešte vlani v júni totiž upozornil, že za inzerciu vo vydavateľstve regionPRESS Procházka zaplatil šesťtisíc eur cez transparentný účet. Avšak zvyšok peňazí mal uhradiť v hotovosti. Bývalý prezidentský kandidát by tak údajne mohol obísť transparentný účet a nemusel dokladovať, odkiaľ peniaze vzal. Procházka všetky obvinenia dodnes razantne odmieta.

01 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 02 - Modified: 2024-04-16 08:08:29 - Feat.: - Title: Kauza herca Baldwina, ktorý pri nakrúcaní zastrelil kameramanku, má dohru. Do väzenia však nejde on, ale niekto úplne iný 03 - Modified: 2024-04-03 15:55:21 - Feat.: - Title: Výbor žiada pravidelnú správu o vyšetrovaní kauzy Rozuzlenie. Šutaj Eštok hovorí o ovplyvňovaní volieb 04 - Modified: 2024-03-20 11:31:29 - Feat.: - Title: Trumpov zásadný predvolebný problém. Nemá ako zaplatiť obriu pokutu 05 - Modified: 2024-03-15 23:11:54 - Feat.: - Title: Tím obžaloby v Trumpovej kauze v Georgii opustil právnik, ktorý mal vzťah s vrchnou prokurátorkou
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 23:56