StoryEditor

Spor o zastávku, ktorú Slota predal, je už na súde

31.03.2015, 13:54
Autor:
SITASITA

Spor o chodník a autobusovú zastávku na okraji žilinskej Ulice Antona Bernoláka, ktorej časť predalo mesto spolu so Štúrovým námestím ešte v roku 2003 pod vedením vtedajšieho primátora Jána Slotu a ktorú dala žilinská radnica minulý rok vyvlastniť, je už na súde.

Snažili sme sa vyvlastniť len tú časť pozemku, ktorá je pod chodníkom a zastávkou, lebo to je akoby súčasť komunikácie. Ministerstvo ako najvyššia inštancia v tomto prípade schválilo vyvlastnenie, avšak majiteľ pozemku sa obrátil na súd. Takže dnes je to opäť v pozícii, keď čakáme, kedy prebehne súdne konanie a aký bude jeho výsledok. K dnešnému dňu sa situácia nijakým spôsobom nezmenila. Zastávka bola len posunutá, aby nezavadzala a zatiaľ to majiteľ pozemku toleruje,“ povedal primátor Žiliny Igor Choma.

Žilinská radnica minulý rok požiadala okresný úrad o vyvlastnenie 521 z 1 433 metrov štvorcových súkromného pozemku na začiatku Bernolákovej ulice oproti obchodnému centru Aupark.

Argumentovalo tým, že pozemky sa nachádzajú pod existujúcimi chodníkmi a spevnenými plochami, ktoré sú súčasťou miestnych komunikácií vo vlastníctve mesta Žilina a tiež tým, že so súčasným majiteľom sa na spätnom predaji nepodarilo radnici dohodnúť.


Ján Slota. Snímka: TASR/P. Ďurčo

Nemáme inú možnosť, ako ísť do vyvlastnenia tej časti pozemku, ktorú tvoria komunikácie. Takýto inštitút chceme využiť, samozrejme za podmienok, ktoré sú riadne určené zákonom a ústavou,“ povedal žilinský primátor Igor Choma vlani v januári s tým, že k takémuto kroku pristupuje mesto až po tom, čo sa snažilo túto časť pozemku odkúpiť, no cena bola neprijateľná.

Bratislavská spoločnosť cda consulting group chcela na pozemku postaviť výstavno-predajný pavilón, ktorého súčasťou by bola aj nová zastávka MHD a toalety. „Územný plán mesta Žilina nedovoľuje zástavbu na tomto mieste, ktoré je definované ako súčasť plochy verejnej zelene. Nový územný plán mesta, ktorým sa v súčasnosti riadi zástavba na území Žiliny, schválili mestskí poslanci po dlhoročnom úsilí vo februári 2012,“ uviedol hovorca mesta Pavol Čorba a dodal, že podľa regulatívov územného plánu je tento, aj keď súkromný pozemok určený pre verejnú zeleň alebo park, chodníky, drobnú architektúru, prípadne detské ihriská.

Štúrovo námestie a časť Bernolákovej ulice, nazývanej tiež Bulvár, predalo mesto ešte za Jána Slotu v roku 2003. Išlo o približne 17-tisíc metrov štvorcových za 50 miliónov korún (1,66 milióna eur).

Radnica pod vedením Slotovho nástupcu primátora Ivana Harmana napadla predaj pozemkov na súde, no prehrala a dnes preto mestu hrozí, že bude musieť zaplatiť vyše 17 miliónov eur, čo by mal byť zisk, o ktorý investičná spoločnosť HB Reavis prišla počas súdneho sporu. Na Štúrovom námestí spoločnosť HB Reavis postavila a v roku 2010 otvorila obchodné centrum Aupark.

Na Bulvári mala vybudovať cestný nadjazd, napokon však z výstavby zišlo a pozemok na začiatku Bernolákovej ulice HB Reavis v roku 2012 predala bratislavskej spoločnosti cda consulting group. Nový majiteľ sa na Bulvári chystal postaviť výstavno-predajný pavilón, mesto aj obyvatelia však boli proti.
 

01 - Modified: 2007-04-27 10:13:00 - Feat.: 0 - Title: Podľa Nokie do konca roka bude mať mobil viac ako 3 mld. ľudí
01 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 02 - Modified: 2024-04-18 14:00:59 - Feat.: - Title: V Bratislave sa poobede tvoria kolóny, zdržíte sa aj 20 minút 03 - Modified: 2024-04-19 12:52:07 - Feat.: - Title: V Bratislave vznikne veľký parkovací dom pre takmer 500 áut. Má slúžiť aj tým, ktorí smerujú do centra mesta 04 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Dopravné značky, ktoré musia vodiči dokonale poznať. Mnohí však zaváhajú 05 - Modified: 2024-04-17 16:51:42 - Feat.: - Title: "Iba núdzový personál." Rozsiahly štrajk organizovaný odbormi v Grécku ochromil dopravu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 15:31