StoryEditor

Kaliňákovo ESO má problém

10.10.2013, 23:57
Ústredie práce zamestnáva 350 ľudí a každý rok stojí daňových poplatníkov 117 miliónov eur.

Podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka patrí medzi tie, na ktorých môžeme ušetriť a jeho prácu môže zastúpiť aj sekcia ministerstva. V rámci reformy verejnej správy ESO ho preto podobne ako desiatky ďalších navrhoval zrušiť a každý rok tak ušetriť 11 miliónov eur.

Plán mu však zatiaľ nevychádza kvôli postoju Ministerstva práce. „Zatiaľ debata tak ďaleko nedospela,“ povedal HN hovorca Michal Stuška. Rezort práce totiž tvrdí, že hoci principiálne proti rušeniu nenamieta, musia najprv prebehnúť potrebné procesné kroky.

 

Odborníci si však myslia opak a súhlasia s Kaliňákom. Michal Páleník z Inštitútu zamestnanosti, zdôrazňuje, že Ústredie práce mimo ministerstva nemá opodstatnenie. „Dcérskej spoločnosti ministerstva práce by to malo byť jedno.“

Podobne ako rezort práce rušenie podriadených organizácií odmietli aj ďalšie ministerstvá. Kaliňákov plán ušetriť na budúci rok 414 miliónov eur tak stroskotal, teraz hovorí o 333 miliónoch. Napriek tomu zostáva optimistom a vďaka škrtom predpokladá do roku 2016 výrazne vyššiu úsporu ako plánovaných 700 miliónov. „Ideme výrazne nad plán,“ uzatvára.

Ďalšia časť reformy verejnej správy prichádza na rad potom, ako boli vlani zrušené i posledné krajské úrady a od tohto mesiaca sa znovu zaviedli okresné úrady. Na tie sa pretransofrmovali doterajšie obvodné úrady.

Rezort Kaliňáka mieni ale upratovať v štátnej a verejnej správe ďalej. Spracoval si preto analýzu fungovania viac ako 400 najrôznejších organizácií. HN má tento domument k dispozícii. Vplýva z neho, že Kaliňák nie je spokojný s tým, ako funguje štvrtina z nich.

S výnimkou vlastného rezortu minister navrhuje zrušiť 14 organizácií,86 chce potom transformovať – čiže pospájať s inými organizáciami alebo začleniť pod rôzne ministerstvá. Včera pripustil, že u kolegov vo vláde narazil na odpor. „Nikto, myslím, neoplýval nejakou obrovskou snahou rušiť svoje organizácie,“ pripustil.

Zvyšným členom kabinetu dal Kaliňák na výber: Buď si osvojíte moje odporúčania, alebo musíte prísť s alternatívnymi návrhmi, ako na budúci rok ušetriť. A ministri si radšej volili druhú možnosť. Kaliňák tak včera po zasadnutí vlády mohol prezentovať iba niekoľko reštrukturalizačných zmien. Medzi nimi najvýraznejšie zlúčenie piatich regulačných úradov spadajúcich pod ministra dopravy Jána Počiatka. Po novom sa spoja do dvoch regulačných úradov.

„Myslím si, že merateľné výsledky budú najviac viditeľné s prichádzajúcimi rozpočtami v rokoch 2015 a 2016,“ tvrdí šéf rezortu vnútra, že v zvyšných rokoch jeho reforma naberie na obrátkach.

Viacero ministerstiev včera nechcelo hovoriť o svojich výhradách k navrhovaným škrtom. Ministerstvo spravodlivosti by napríklad malo podľa analýzy transformovať Centrum právnej pomoci a zrušiť Inštitút vzdelávania v Omšení neďaleko Trenčianskych Teplíc.

Hovorkyňa Alexandra Donevová vysvetlila, že rokujú len o inštitúte. Majú iba podľa nej prehodnotiť jeho fungovanie ako samostatnej organizácie. „Analyzujeme, ako tam získať úspory," uviedla,

Ministrovi dopravy Jánovi Počiatkovi potom Kaliňák, napríklad radí, aby zrušil Slovenskú správu ciest, ktorá sa stará o cesty prvej triedy. Jej kompetencie sa mali presunúť na Národnú diaľničnú spoločnosť. Podriadení Kaliňáka ročnú úsporu takéhoto kroku vyčíslili na necelých 10 miliónov eur.

„O spojení NDS a SSC v najbližšom období neuvažujeme,“ reaguje Počiatkov hovorca Martin Kóňa. Tvrdí, že „zlučovanie by si vyžiadalo dodatočné náklady, ktoré by vysoko prevýšili potenciálne úspory.“

Rezort dopravy si kvôli tejto veci objednal analýzu v žilinskom Výskumnom ústave dopravnom. „Momentálne je výhodnejšie zachovanie status quo,“ zrhnul jej výsledky riaditeľ ústavu Ľubomír Palčák.

Článok sme dnes o 9:25 spresnili v časti týkajúcej sa organizácií ministerstva spravodlivosti a o10:55 doplnili v časti týkajúcej sa rušenia Ústredia práce.

01 - Modified: 2005-07-15 12:21:56 - Feat.: 0 - Title: Podpora bin Ládina a samovražedných útokov v moslimskom svete klesla
01 - Modified: 2024-04-23 13:00:00 - Feat.: - Title: Sľúbili im prácu v Rusku. Bez ich zvolenia však skončili na ukrajinskom fronte 02 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní 03 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov 04 - Modified: 2024-04-12 08:50:32 - Feat.: - Title: Že roboti kradnú prácu je mýtus, nové technológie zvyšujú význam úlohy ľudí, vraví manažér Amazonu 05 - Modified: 2024-04-10 08:14:02 - Feat.: - Title: Daň zo sladených nápojov je istá. Pomôže nám v boji proti pandémii obezity?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 13:37