StoryEditor

Deviataci dopísali testy, vraj ľavou zadnou

13.03.2013, 14:01
Testy deviatakov boli podľa žiakov ľahšie ako vlani, kľúčové boli opäť pokoj a logické myslenie.

Teta a strýko kúpili Katke lyže. Na cenu sa poskladali v pomere 3:2. Strýko prispel 60 eurami. Koľko stáli Katkine lyže – 180, 120, 100 alebo 150 eur?

Deviataci základných škôl dnes riešili celonárodné testy z matematiky a slovenského jazyka, ktoré sú dôležité pre prijatie na strednú školu. „Bolo to ľahšie ako minuloročný test a ten bol pritom ešte ľahši ako test z predvlani, bol som hotový skôr, ostalo mi ešte dvadsať minút,“ chváli sa jednotkár Jakub Petrus. Na väčšine škôl sa žiaci pripravovali tak, že riešili testy z minulých rokov, nižšiu úroveň náročnosti nám potvrdili viacerí učitelia aj žiaci. Do testovania sa zapojilo zhruba 42-tisíc deviatakov z 1455 škôl. Deviataci mali na vyriešenie dvadsiatich úloh z matematiky 70 minút, slovenčinu riešili hodinu.

Nejednoznačné zadanie
Mimochodom, ak ste na úlohu z úvodu článku odpovedali „150 eur“, uviedli by ste správnu odpoveď a získali by ste bod. Niektorí matematikári však upozorňujú, že zadanie nebolo celkom jednoznačné a pripúšťalo aj odpoveď „100 eur“. Nie je totiž celkom zrejmé, ktorý z dvojice Katkiných príbuzných prispel na lyže akým pomerom. „Nie je to celkom jednoznačne, možno by pomohlo prvé dve vety spojiť, aby bolo jasnejšie poradie – strýko a teta,“ hovorí matematikárka Andrea Adamčíková zo bratislavskej základnej školy na Borodáčovej ulici. Nejasností alebo sporných zadaní však bolo podľa oslovených škôl menej ako vlani.

Myslieť a premýšľať
Hoci po písomkách sa žiaci upokojili, ráno mali zo skúšok veľký rešpekt. „Pred písomkou som zjedla od stresu celú čokoládu,“ hovorí deviatačka Henrieta Borbášová. Ruky sa jej od nervozity triasli aj napriek tomu, že sa hlási na súkromnú školu, ktorá výsledky z testov nezohľadňuje. „Boli celí napätí, museli sme im pripomínať, aby dýchali,“ potvrdzuje Gabriela Karabová, ktorá koordinovala testovanie na Základnej škole na Sibírskej ulici v Bratislave. Žiaci, ktorí napíšu oba testy na viac ako 90 percent, získajú voľnú vstupenku na ktorúkoľvek strednú školu v republike. „Kvôli stresu sa tie testy zdajú byť ťažšie ako v skutočnosti sú,“ dodáva deviatak Jaroslav Koys zo Spojenej školy sv. Vincenta de Paul v Bratislave.

Testy sa podobne ako po minulé roky sústredili na schopnosť žiakov premýšľať a čítať s porozumením. Viac ako vedomosti tak zavážil pokoj pri čítaní úloh a logické myslenie. „Bolo treba si poriadne prečítať zadanie, premýšľať, na čo sa pýtajú a nie hneď hŕŕ odpovedať,“ hovorí Koys. „Test zo slovenčiny nemal nič spoločné s učivom, dôležité bolo dobre prečítať a pochopiť test a potom zapojiť logiku,“ hovorí Kristína Cisárová zo Základnej školy na Borodáčovej.

Servery nestíhali
Servery Národného ústavu certifikovaných meraní vzdelávania, ktorý plošné testovanie zabezpečuje nevydržali nápor záujemcov. V priebehu dňa boli hlavná stránka aj podstránka Testovania deviatakov viackrát nedostupné. Ústav na webe totiž postupne zverejňoval nielen informácie pre deviatakov, ale aj zadania písomných prác pre maturantov z cudzích jazykov.

 

Test z matematiky pre deviatakov, zdroj NÚCEM

 

 

Test zo slovenského jazyka a literatúry, zdroj: NÚCEM

 

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 03:20