StoryEditor

Päť vecí, ktoré môže zmeniť kandidatúra Roberta Fica

18.12.2013, 23:05

1.Riziko zlyhania

Robert Fico v snahe dosiahnuť svoj cieľ stavil na jednu kartu, čím sa prvýkrát dostal rizika. Ak prehrá, jeho pozícia sa výrazne oslabí. Pre neúspešného prezidentského kandidáta bude ťažšie zostať rovnako silným premiérom.

2.Silný prezident

Ak sa Robert Fico stane hlavou štátu, nebude len figúrkou. Aj naďalej bude zasahovať do chodu vlády a fakticky ovládať krajinu. A to bez nutnosti zmeny Ústavy SR. Dá sa očakávať, že spolupráca prezidenta Fica s novým premiérom za Smer bude pripomínať dvojicu Putin – Medvedev.

3.Oslabenie Smeru

Väčšina voličov vládnej strany nedáva hlas Smeru, ale Robertovi Ficovi. Je raz taký populárny, ako druhý najdôveryhodnejší politik strany, Robert Kaliňák. Z prezidentského paláca bude ťažšie krotiť znepriatelené krídla v strane.

4.Pád vlády

Najneskôr do zloženia prezidentského sľubu musí premiér podať demisiu. To v praxi znamená pád vlády. Ako hlava štátu poverí zložením nového kabinetu svojho nástupcu. Najviac sa skloňuje meno súčasného šéfa parlamentu Pavla Pašku. Ministri podľa všetkého zostanú rovnakí.

5.Priestor pre novú stranu

Slabší Smer vytvorí priestor pre iné ľavicové politické strany. Ak pravica využije šancu, môže sa aspoň čiastočne pozviechať. Po víťazstve Mariana Kotlebu v župných voľbách je pravdepodobné, že sa do najbližšieho parlamentu dostanú extrémisti.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 22:45