StoryEditor

Raši pre HN: S Paškom mám korektný vzťah

17.11.2014, 23:00
Richard Raši, staronový primátor Košíc, pre HN:

V roku 2015 budeme pokračovať v obrovských investíciách. Teda v rekonštrukcii koľajových tratí, ciest, chodníkov či v integrácii koľajovej dopravy. Na všetko máme peniaze, tvrdí Raši.

Vyhrali ste voľby. Zadosťučinenie?

Ja verím, že je to zadosťučinenie pre všetkých Košičanov. V poslednom týždni sa totiž voľby zmenili na témy, ktoré so životom mesta Košice a s jeho rozvojom nemajú nič spoločné. Tým, že som vyhral nad Rudolfom Bauerom a jedenástimi politickými stranami, ktoré za ním stáli, tak z môjho pohľadu je to víťazstvo všetkých Košičanov nad nezmyselnosťami, ktoré sa nám tu snažili doniesť.

Čo rozhodlo, že ste stoličku obhájili?

Že ľudia sú racionálni, že videli, čo sa v našom meste urobilo a chcú robiť naďalej v našom meste veci, ktoré z neho urobia nielen atraktívne mesto, ale aj mesto, kde sa bude dobre žiť, mesto, ktoré má perspektívu a ktoré sa bude naďalej rozvíjať. Naozaj, z môjho pohľadu ide o víťazstvo rozumu.

Komunálne voľby sa zmenili na referendum o Pavlovi Paškovi, ktoré vyhlásili pravicové strany. Ako ste túto kampaň vnímali?

Chápal som to ako kampaň strán, ktoré nedokážu ponúknuť žiaden program a ktoré si svoju politickú neschopnosť z Bratislavy prenášajú do nášho mesta. A tým, že tieto strany v celom meste a v každej mestskej časti prehrali K. O., tak verím, že pochopili, že im Košičania dali jasnú vizitku a povedali, keď ste celé štyri roky na nás kašľali a neurobili nič, keď sme vás štyri roky nezaujímali, tak vás nechceme ani teraz.

Pravicové strany kampaň nastavili tak, že ste tieňovým primátorom Pavla Pašku. Aký máte s ním vzťah?

Aj toto svedčí o absolútnej nekompetentnosti ľudí, ktorí to hovorili. Akékoľvek rozhodnutia v meste robí mestské zastupiteľstvo. Boli prijímané tak, že ich odsúhlasila spolu koalícia, opozícia a nezávislí poslanci. Aj rozpočet bol prijatý takmer všetkými poslancami. Keby sa aspoň trošku viac starali a nerozprávali kecy, vedeli by, ako mesto funguje. Spojenie s Pavlom Paškom bolo absolútne nepodložené. O všetkých rozhodnutiach v meste rozhoduje vedenie mesta na základe mestského zastupiteľstva. A nikto iný do toho nezasahuje.

A teda, aký je váš vzťah s Pavlom Paškom?

Je to ešte stále predseda parlamentu a rešpektujem ho ako podpredsedu strany Smer-SD. Mám s ním veľmi korektný vzťah.

Čo budete riešiť ako prvé?

Od prvého pracovného dňa budeme riešiť všetky projekty, ktoré máme nastavené. Máme projekty, ktoré sme rozbehli, máme projekty, ktoré chceme rozbehnúť. Je toho tak veľa, že keď sa nám to podarí, Košice budú ako lusk. Z hľadiska mojej práce sa teda nič nemení.

V roku 2013 boli Košice Európskym hlavným mesto kultúry. Čím bol rok 2014 pre Košice, okrem toho, že bol volebný?

Bol to rok veľkých investícií do infraštruktúry a zlepšenia kvality života mesta. Kúpilo sa 127 nových autobusov, začala sa integrácia koľajovej dopravy, urobili sa rekonštrukcie materských či základných škôl.

Jedným z projektov, ktorý sa tento rok začal realizovať, je rekonštrukcia legendárneho kúpaliska Červená hviezda. Jeho súčasťou sú aj búracie práce. Ako tento projekt vyzerá?

Plán bol, aby sme ho od začiatku prác dokončili do pár mesiacov. Ide však o národnú kultúrnu pamiatku. Verím preto, že do roka a do dňa sa práce dokončia. My však nerekonštruujeme len pôvodné kúpalisko, ale budeme stavať aj nový bazén, ktorý bude slúžiť na vodnopólové zápasy tak, ako to bolo v minulosti

Kedy by tento areál mohli Košičania začať využívať?

Pokiaľ nás nič nezabrzdí, tak pravdepodobne v sezóne 2016.

Mesto nakúpilo aj nové električky. Verejné súťaže na kúpu nových autobusov, ako aj električiek však vyhrali firmy, ktoré sú napojené na J&T. Ako si tento úspech vysvetľujete?

Ponúkli najnižšiu alebo najvyššiu cenu?

Najnižšiu.

Vyhrali verejnú obchodnú súťaž. A tú robil Dopravný podnik mesta Košice. A ten nemohol urobiť nič iné, ako akceptovať ponuku firmy, ktorá dala najnižšiu ponuku. Mohla to byť J&T, Penta, ale i firma, ktorá vlastní Hospodárske noviny. Tiež by sme to akceptovali.

V Košiciach sa ľudia sťažujú na nové električky. Nemajú totiž plnú bezbariérovosť či klimatizáciu.

To je otázka na Dopravný podnik mesta Košice. Pokiaľ ja viem, električky sú bezbariérové. Sú to absolútne najmodernejšie električky a veľmi sa tešíme, že ich budeme mať.

V budúcnosti by mal v meste vyrásť aj nový akvapark. Kedy by sa mohol začať stavať?

Problémom akvaparku v Košiciach sú nevysporiadané pozemky v rekreačnom území Anička. Ide zhruba o 400 vlastníkov, ktorí sú väčšinou z obce Ťahanovce. Podpísali sme memorandum medzi mestom a obcou Ťahanovce. Starosta sa ponúkol, že s týmito vlastníkmi bude komunikovať a pripravovať zmluvy o budúcich zmluvách tak, aby sa následne celý areál mohol ponúknuť investorovi. Mesto bude súčinné, ale aktivity preberá na seba starosta obce Ťahanovce.

Aký bude rok 2015 pre Košičanov?

Pokračovanie v obrovských investíciách. Teda v rekonštrukcii koľajových tratí, ciest, chodníkov či v integrácii koľajovej dopravy. Na všetko máme peniaze.

Mesto dostalo bezúročnú pôžičku vo výške 20 miliónov eur od vlády. Vy ste spomínali, že ste dostali preto, že ste aj poslancom aj primátorom mesta. Nie je táto pôžička výsledkom toho, že Smer je pri moci?

Táto pôžička je výsledkom toho, že vláda má záujem pomôcť druhému najväčšiemu mestu na Slovensku. Keď má vláda disponibilné zdroje, aby mohla túto pôžičku poskytnúť, tak sa veľmi teším, že ich ponúkla nám. Každý starosta a primátor by mal mať záujem dobre vychádzať z vládou.

Čo všetko sa bude z týchto peňazí robiť?

Rekonštrukcia ciest a chodníkov. Časť peňazí by mohla ísť na výstavbu futbalového štadióna a časť na spolufinancovanie európskych projektov.

Má na to mesto, aby to splácalo?

Áno. Mesto je vo výbornej finančnej kondícii. Môže byť totiž úverované až do výšky 60 percent. My sme na 30 percentách.

Na Aničke sa spomínala aj výstavba Národného tenisového centra II. Je to stále reálne?

Áno, je to reálne. Reálnou by bola predná časť Aničky, kde už teraz sú tenisové kurty. Máme tam však súdne spory, a preto som dal pokyn právnemu oddeleniu, aby sa spojili s ľuďmi, ktorí vedú súdny spor, či sa nedá dohodnúť na nejakej forme riešenie, aby sa celý areál mohol ponúknuť Slovenskému tenisovému zväzu. Ten by bol investorom, ako aj garantom z odbornej stránky.

Počas vášho pôsobenia sa postavil takzvaný protirómsky múr na Luníku VIII.

Protirómsky múr dal postaviť Rudolf Bauer načierno.

To znamená, že to mesto zbúra?

Je to stavba, ktorá patrí mestskej časti Košice-Západ. A preto tá stavba tam je a naďalej bude.

Minister dopravy Ján Počiatek pripravuje nový stavebný zákon, kde sa čierne stavby majú búrať.

Aktuálne sa to rieši v rámci štandardného stavebného konania. V prvom prípade to však nie je protirómsky ani žiaden segregačný múr.

Mimovládne organizácie to tak označujú.

A boli tam? Neboli. Je to múr, ktorý je medzi dvoma bytovkami na Luníku VIII. Nie je na žiadnej trase, ktorou by chodili ľudia. Bol tam daný preto, aby Rómovia nelikvidovali majetok ľudí, ktorí tam žijú. Toto však nie je problém Košíc.

 

01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:07:01 - Feat.: - Title: Vláda vyčlení stovky miliónov eur na rozvoj verejnej dopravy na Slovensku 05 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 08:45