StoryEditor

Ak bude treba, zmeníme zákon, odkazuje Pellegrini Jobbiku. Ide o provokáciu, zhoduje sa s Ficom

15.10.2015, 12:05
Autor:
SITASITATASRTASR
Robert Fico očakáva, že vedenie parlamentu bude okamžite konzultovať situáciu s maďarským partnerom a budú prijaté opatrenia.

Je to provokácia a nesúhlasím s tým, takto reagoval dnes premiér Robert Fico na tlačovej besede na otázku, čo si myslí o otvorení kancelárie poslanca maďarského parlamentu a podpredsedu strany Jobbik Istvána Szávaya v Dunajskej Strede.

Premiér nepredpokladá, že existujú nejaké právne prekážky na otvorenie takejto kancelárie, ale pripomenul, že Jobbik je extrémna politická strana. Takýto krok podľa Fica narušuje všetko, čo sa posledné roky urobilo pre dobré vzťahy s Maďarskom.


Prečítajte si aj: Maďarský poslanec Jobbiku si otvára na Slovensku kanceláriu. Chce riešiť problémy


Korektné vzťahy s Maďarskom

Keďže ide o rozhodnutie maďarskej opozičnej strany, Fico očakáva, že vedenie Národnej rady SR bude okamžite konzultovať situáciu s maďarským partnerom a budú prijaté opatrenia.

Slovenský premiér zopakoval, že má záujem „na korektných vzťahoch s maďarskou vládou, premiérom a mrzí ho, že niekto sa snaží korektné a konštruktívne vzťahy narúšať provokáciou.“

Fico pripomenul, že podľa nedávneho prieskumu za posledných 10 rokov si takmer 80 percent ľudí myslí, že sú najlepšie vzťahy medzi SR a Maďarskom. Je škoda, že prichádzajú momenty, ktoré rušia túto ťažkú prácu.

Fico ocenil veľmi otvorený a konštruktívny vzťah, ktorý má v súčasnosti s maďarským premiérom Viktorom Orbánom a zdôraznil, že sa sústreďujú výlučne na pozitívne projekty do budúcnosti. V tejto súvislosti pripomenul spoločný postup pri ochrane maďarskej hranice.

Pellegrini tiež kritizuje

Predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini sa ku kritike pripojil a vyzval poslanca maďarského parlamentu a podpredsedu maďarskej extrémistickej strany Jobbik Istvána Szávaya, aby okamžite zatvoril svoju poslaneckú kanceláriu v Dunajskej Strede. Pellegrini to povedal na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente. Szávay si kanceláriu otvoril v stredu 14. októbra.

Ak ju nezatvorí, Pellegrini pripúšťa zmenu zákona, ktorá do budúcnosti zakáže poslancom iných krajín otvárať si poslanecké kancelárie na Slovensku. Zároveň avizoval, že minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák bude žiadať vysvetlenie od maďarskej veľvyslankyne na Slovensku.

"Vyzývam poslanca Szávaya, aby kanceláriu okamžite zatvoril. V prípade, že tak neurobí, budeme musieť reagovať aj legislatívne, aby sa takéto prípady v budúcnosti neopakovali," vyhlásil Pellegrini. Kanceláriu na území Slovenska si môže podľa neho otvoriť iba poslanec Národnej rady SR. Preto Szávayovu kanceláriu v Dunajskej Strede označuje iba za "takzvanú".

Individuálne prejavy extrémestov

Jej otvorenie vníma Pellegrini ako snahu o destabilizáciu konštruktívneho dialógu medzi Slovenskom a Maďarskom. Podľa Pellegriniho majú tieto krajiny dnes asi najlepšie vzťahy za posledné roky. Poslanec Szávay ich chce podľa neho narušiť. "Považujem takúto aktivitu za jasnú provokáciu práve v období, keď sú naše vzájomné vzťahy s Maďarskom na najlepšej úrovni za dlhé roky," povedal Pellegrini a zdôraznil potrebu navzájom si pomáhať.

Oficiálnych predstaviteľov Maďarska ubezpečuje, že Slovensko bude pokračovať v konštruktívnom dialógu a dobrých vzťahoch. "Nedovolíme ich narušiť takýmito individuálnymi prejavmi extrémistov," zdôraznil.

Jobbik chce postupne otvárať poslanecké kancelárie aj v ďalších štátoch, kancelária na Slovensku je zatiaľ prvá mimo Maďarska. Ľudia žijúci na Slovensku sa môžu prísť do kancelárie porozprávať o svojich problémoch a skúsenostiach, mnoho ľudí z južného Slovenska napríklad v Maďarsku pracuje alebo študuje, tento okruh problémov považuje Szávay za taký, ktorý by ako poslanec maďarského parlamentu mohol pomáhať riešiť. Inak chce predovšetkým zbierať informácie o tom, čo ľuďom na juhu chýba a čo považujú za problematické.

01 - Modified: 2007-10-14 17:19:25 - Feat.: 0 - Title: Život na Zelenom ostrove po slovensky
01 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 02 - Modified: 2024-04-18 17:24:22 - Feat.: - Title: Vláda na post eurokomisára za Slovensko podporuje Šefčoviča. Má silné postavenie, tvrdí Fico 03 - Modified: 2024-04-18 15:27:41 - Feat.: - Title: Splnili sme sľub o plnohodnotnom trinástom dôchodku, napĺňame programové vyhlásenie, tvrdí Fico 04 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 05 - Modified: 2024-04-17 09:36:32 - Feat.: - Title: Celistvosť Ukrajiny je len teória. Rusko jej územie nevráti, vyhlásil Fico na eurovýbore
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 01:04