StoryEditor

Odvolali primára špičkovej pôrodnice. Je to poníženie Trenčanov, kritizuje Rybníček

20.07.2015, 18:10
Autor:
SITASITA
Primátor Trenčína je presvedčený, že za odvolaním Petra Kaščáka je minister zdravotníctva Vladimír Čislák.

Odvolanie primára trenčianskej Gynekologicko-pôrodníckej kliniky Petra Kaščáka je hroznou politickou hrou, ktorá ohrozuje medicínsku kvalitu pôrodnice v Trenčíne, vyhlásil primátor mesta Richard Rybníček. Podľa jeho slov nešlo o rozhodnutie riaditeľa nemocnice, ale samotného ministra zdravotníctva Viliama Čisláka (Smer-SD). “Títo politickí nominanti ho dnes ponížili a ponížili tým aj Trenčín,” uviedol Rybníček.

Rybníček hral s primárom v skupine

Podľa trenčianskeho primátora je Kaščák v oblasti gynekológie jeden z najšpičkovejších lekárov, o čom svedčí aj dvojnásobný honor ako najlepšej pôrodnice na Slovensku. “Peter za šesť a pol roka svojej skvelej práce dal pôrodnici prestíž, tvár a úctu. V tejto krajine sa priemernosť uprednostňuje pred kvalitou. Ale aj to bude mať raz svoj koniec,” doplnil Rybníček.

Trenčiansky primátor sa s Kaščákom pozná od detstva, zakladali spolu kapelu Bez ladu a skladu. Riaditeľ nemocnice Stanislav Pastva by podľa jeho slov Kaščáka nikdy neodvolal, pokiaľ by nedostal príkaz od ministra. “Sú to kamaráti, veď mu odrodil deti. Bolo ublížené mestu Trenčín a ako primátor nemôžem mlčať, pokiaľ mi tu nekompetentné politické rozhodnutia ničia charakter mesta, ktorý tvoria špičkoví odborníci ako Peter Kaščák”. Rybníček zároveň dúfa, že Kaščák z trenčianskej nemocnice neodíde.

Ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že odvolanie Kaščáka bolo plne v kompetencii riaditeľa nemocnice. Zároveň však uviedlo, že s týmto rozhodnutím súhlasí.

Za odvolanie môže videoklip

Primára Kaščáka odvolali z funkcie dnes popoludní. Dôvodom malo byť to, že Kaščák dovolil na oddelení natočiť videoklip skupiny Karpatské Chrbáty z Vrbového. V klipe s názvom Žlčníkový záchvat aj sám vystupuje. Podľa nemocnice porušil pracovnú disciplínu.

Za éry Kaščáka získala trenčianska pôrodnica niekoľko ocenení ako najlepšia pôrodnica na Slovensku. Dôvod, pre ktorý bol odvolaný z postu primára, považuje Kaščák iba za zámienku.

"Myslím, že som za svojho pôsobenia kliniku zviditeľnil pozitívnym spôsobom a stala sa rešpektovaným pracoviskom na Slovensku aj v Čechách. Nedošlo k ohrozeniu zdravia ani zdravotnej starostlivosti. Ako reálny dôvod vidím to, že nie každému vyhovuje môj štýl vedenia kliniky a konkrétni ľudia využili túto chvíľu ako zámienku na moje odvolanie,” povedal Kaščák s tým, že nechce veci šiť horúcou ihlou a zatiaľ ostáva v nemocnici. "Určite nedošlo k manažérskej alebo odbornej chybe. Preto to vnímam ako neférovú hru,” dodal.

Porušenie disciplíny

Riaditeľom Fakultnej nemocnice je bývalý mestský poslanec za Smer-SD Stanislav Pastva. Jeho hovorkyňa Petra Gembešová informovala, že primár Kaščák zásadne porušil pracovnú disciplínu, natáčanie neoznámil vedeniu nemocnice a nevypýtal si súhlas. "Pacientky mohol vystaviť zvýšenému riziku infekčných komplikácií,” doplnila. To však Kaščák odmieta, keďže miestnosť v tom čase nebola využívaná a celé natáčanie trvalo pol hodiny.

Karpatské chrbáty vedie spevák Branislav Jobus. S Kaščákom sa pozná vyše 30 rokov, keďže odvolaný primár hral v trenčianskej legende Bez ladu a skladu. "Je to obyčajný videoklip. S Petrom Kaščákom sme hrali už v roku 1986 a poprosili sme ho, aby si s nami zahral v klipe. Keby som tušil, že mu to spôsobí vyhadzov, tak to nerobíme. Ale moja fantázia nesiaha až tam, aby ma napadlo, že ho vyhodia z oddelenia, ktoré je už niekoľko rokov najlepšie na Slovensku. Celé natáčanie trvalo pol hodinu. Mám pocit, ako by sme sa vrátili 30 rokov dozadu,” povedal Jobus.
 

01 - Modified: 2007-07-27 10:07:00 - Feat.: 0 - Title: Pardavý aj v nasledujúcej sezóne v drese Dukly Trenčín
01 - Modified: 2024-04-23 19:17:45 - Feat.: - Title: Izraelská armáda poprela, že pochovala v nemocnici v Pásme Gazy Palestínčanov. Vojaci mali telá len preskúmať 02 - Modified: 2024-04-04 11:27:27 - Feat.: - Title: Pri zámene pacientiek pochybil zdravotník, tvrdí pražská nemocnica. Lekári spôsobili potrat 03 - Modified: 2024-03-28 13:33:11 - Feat.: - Title: Fatálna zámena pacientiek: V Prahe spravili tehotnej žene zákrok, kvôli ktorému potratila. Stalo sa to pri bežnej kontrole 04 - Modified: 2024-03-28 13:34:48 - Feat.: - Title: Potrat namiesto bežnej kontroly. V Česku nastala fatálna zámena 05 - Modified: 2024-03-20 12:14:35 - Feat.: - Title: Lekári prehovorili o veľkom požiari v košickej nemocnici: Boja sa chodiť do práce, mohli zhorieť novorodenci
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 14:28