StoryEditor

Natočili Pellegriniho. Teraz víťazia

10.04.2015, 00:00
Tender na ministerstve školstva spochybnila opozícia i firmy.

Podnikatelia, ktorí propagovali predsedu parlamentu Petra Pellegriniho ako traktoristu, dostali od štátu zákazku za 20 miliónov eur. A to v súťaži, ktorú označujú firmy aj opozičný poslanec za zvláštnu. Konkrétne šlo o nákup doplnkového materiálu k učebniciam angličtiny na ministerstve školstva.

Tender na takzvanú didaktickú nadstavbu učebníc vyhlásil ešte vo februári minister školstva Juraj Draxler. Prihlásili sa doň len tri firmy. No vyhrala napokon firma Agem Computers, ktorá je personálne prepojená na neziskovú organizáciu Edulab.

A práve tá pripravovala Pellegriniho propagačné video k projektu tanečnej súťaže, v ktorom sa objavil vo flanelovej košeli ako traktorista. Medzinárodné vydavateľstvá pritom tvrdia, že úzke podmienky súťaže splniť nedokázali.

„Podmienkam tejto súťaže nedokázali vyhovieť renomované zahraničné vydavateľstvá, ktorých učebnice angličtiny v súčasnosti pokrývajú 90 percent slovenského trhu,“ upozornil poslanec Miroslav Beblavý (Sieť). Ten zároveň požiadal Draxlera o zrušenie celého tendra. A s touto požiadavkou môže uspieť. „Minister sa pozrie na proces výberového konania a nechá si preveriť detaily celého národného projektu,“ reagovala hovorkyňa rezortu Beáta Dupaľová Ksenzsighová.

Preklad i typy úložiska

Zvláštnosťou súťaže bolo napríklad to, že štát od firiem požadoval okrem samotného obsahu učebného materiálu aj metodické príručky pre učiteľov výlučne v slovenskom jazyku. To pritom podľa vydavateľstiev nie je štandardné. Ide totiž o pokyny pre učiteľov, čo majú so žiakmi robiť na jednotlivých hodinách či ako narábať s digitálnym učivom. „Bežne sa na celom svete používajú medzinárodné verzie, ktoré sú v angličtine. Učiteľ angličtiny im predsa musí rozumieť,“ vysvetlila pre HN Anna Oslancová z Albion Books, ktorá sa zaoberá dovozom a distribúciou cudzojazyčnej literatúry.

Samotné príručky pritom podľa nej obsahujú len limitovanú slovnú zásobu, s ktorou by nemal mať žiadny jazykár problém. S tým súhlasí aj Daniela Krajňáková, manažérka medzinárodného vydavateľstva Macmillan pre Slovensko. Ako dodáva, keby aj štát trval na preloženej verzii manuálov, nemal ho žiadať vopred. „Boli by sme schopní preložiť ho, avšak až po vyhodnotení súťaže, v ktorej by sme uspeli. Nie dopredu, pretože preklad je finančne náročný a ak by sme neuspeli, boli by sme stratoví,“ vysvetlila.

Metodicko-pedagogické centrum, ktoré spadá pod rezort školstva a súťaž vyhlasovalo, pritom dalo firmám na preklad čas kratší ako mesiac a pol. To je pre zahraničné vydavateľstvá podľa Krajňákovej krátky čas, keďže príručky sú neraz aj obsiahlejšie ako samotné učebnice.

Preklad však nebol jedinou požiadavkou, ktorá sa firmám nepozdávala. Štát totiž od firiem žiadal aj presnú formu úložiska, akú by mali využívať pri ponúkanom digitálnom materiáli. A práve takú napríklad Macmillan nepoužíva, a tak sa do súťaže ani nemohol zapojiť. Rovnako ako ani ďalšie zahraničné vydavateľstvá, ktorých knihy dnes školy používajú, ako napríklad Oxford University Press či Cambridge. So samotným obsahom učebných materiálov pritom forma úložiska podľa Oslancovej nijako nesúvisí.

Známa firma

Víťazná firma Agem Computers má pritom zaujímavé pozadie. Je dcérou spoločnosti Agemsoft, ktorá za kontroverzným obchodom so štátom už raz stála. Ešte v roku 2011 totiž štátu ponúkla digitálne učivo v projekte Planéta vedomostí za celkovú sumu šesť až dvanásť miliónov eur.

Po verenej kritike toho, že učivo má množstvo chýb a má veľmi podobný obsah niekoľkonásobne lacnejšieho softvéru Vedomosti v hrsti, ktoré školy už majú, ho napokon exminister školstva Eugen Jurzyca nekúpil. Zmenil to však jeho nástupca Dušan Čaplovič (Smer-SD), ktorý vyrokoval cenu nižšiu o milión eur a obchod s Agemsoftom uzavrel. A nielen s ním. Agemsoft totiž vtedy spolupracoval s firmou Atos. A práve tá uspela aj teraz v druhej časti súťaže o nadstavbu k učebniciam angličtiny.

Zaujímavosťou je tiež, že Agemsoft nedávno organizoval tanečnú súťaž cez svoje centrum moderných vzdelávacích technológií Edulab, ktorý dnes už funguje ako neziskovka, no s Agemsoftom je naďalej majetkovo aj personálne prepojený. A pred pár mesiacmi oslovil na spoluprácu do propagačného spotu práve exministra školstva – v tom čase Pellegriniho.

Spochybňovanie celého tendra však spoločnosť odmieta. „V prvej časti tejto súťaže sme v elektronickej aukcii ponúkli najnižšiu cenu, a to bol dôvod, prečo naša spoločnosť uspela,“ reagoval spoločník firmy Agem Coputers Milan Fabián. Rovnako dáva preč ruky od výberu dodávateľa učebných materiálov aj šéf parlamentu. „V čase môjho pôsobenia na ministerstve školstva a nakrúcania podporného videa pre School Dance, nebol žiaden takýto projekt spustený,“ odkázal Pellegirni.

Radšej nové knihy

Otázne zostáva aj to, prečo ministerstvo školstva nakupovalo len doplnkový materiál k aktuálnym učebniciam, a nie úplne nové knihy. Tie dnes zväčša musia rodičia kupovať deťom z vlastného. Navyše, podľa distribútorov i Beblavého dnes mnoho učebníc z veľkej časti už obsahuje nadstavbový materiál, ktorý teraz ministerstvo nakupuje za dvadsať miliónov. Je bežnou praxou, že online kurzy ponúkajú vydavateľstvá k svojim učebniciam ako doplnok úplne zadarmo. „Náklady na samotné nové učebnice by rezort školstva stáli zlomok celkovej sumy tohto obstarávania,“ tvrdí Beblavý.

01 - Modified: 2007-05-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Sme hlboko pod našimi možnosťami
01 - Modified: 2024-04-23 11:47:01 - Feat.: - Title: Do webu Českej tlačovej kancelárie sa nabúrali hackeri. Vymysleli si správu o atentáte na Pellegriniho 02 - Modified: 2024-04-21 12:28:04 - Feat.: - Title: PS možno Rašiho ako šéfa parlamentu nepodporí, Drucker odmieta spory v koalícii 03 - Modified: 2024-04-19 12:34:04 - Feat.: - Title: Je vylúčené, aby SNS vnucovala slovenskej kultúre iba svoj pohľad, kritizoval Mikloško 04 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje 05 - Modified: 2024-04-18 12:16:01 - Feat.: - Title: Predčasné dôchodky si prešli veľkými zmenami. Poslanci schválili prísnejšie podmienky
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 06:32