StoryEditor

Čarnogurský: Nedovoľme sofistikovanejšej verzii Mečiara ovládnuť krajinu

13.01.2014, 15:45
Autor:
tasr, stltasr, stl
Podľa prezidentského kandidáta by víťazstvo Roberta Fica vo voľbách ohrozilo demokratický systém na Slovensku.

Nedovoľme sofistikovanejšej verzii Vladimíra Mečiara ovládnuť krajinu. Víťazstvo Roberta Fica (Smer-SD) by totiž ohrozilo demokratický systém na Slovensku a jeho vyhlásenia sú len potvrdením ambícií ovládnuť SR a nastoliť autoritatívny režim. Na tlačovej konferencii to dnes vyhlásil kandidát na prezidenta SR Ján Čarnogurský (nezávislý).

Od prvej minúty jeho kampane ide o dokonalé alebo nedokonalé divadlo. Zavádza a klame od prvej minúty, demagógia mu nie je cudzia,“ tvrdí Čarnogurský. Ako príklad uviedol, že Fico až do decembra 2013 ambíciu kandidovať zahmlieval a tvrdil, že sa voľbami nezaoberá. „V čase, keď sa tváril, že sa rozhoduje, 20. septembra 2013 Smer-SD zaregistroval doménu na stránku www.fico2014.sk, ktorá je volebnou prezentáciou Roberta Fica. Jeho billboardy sa navyše objavili už tri dni po ohlásení kandidatúry," zdôraznil prezidentský kandidát.


Prečítajte si aj: Kiska má otázku pre Fica. Týka sa predaja emisií


Spochybňuje premiérov výrok

 

Čarnogurský spochybňuje aj Ficov výrok, že nebude v kampani zneužívať svoje postavenie. „Ak to myslel úprimne, nerobil by počas kampane aj premiéra a vedením vlády by poveril niektorého z podpredsedov. Ak dokáže teraz zneužívať svoje právomoci, čo bude, ak vyhrá? Vyzývam Fica, aby až do volieb poveril vedením vlády niektorého z podpredsedov a kampaň riadil ako jeden z nestranných kandidátov," apeloval.



Prezidentský kandidát Ján Čarnogurský. Snímka: TASR/M. Baumann

Ján Čarnogurský je presvedčený, že stratégia Ficovej kampane počíta s manipuláciou verejnej mienky a manipuláciou médií. „Využíva na to aj parlament. Termín volieb sa stanovil tak, aby sa nestihli vyzbierať podpisy. Všetko nastavil účelovo, aby v maximálnej miere využil taktiku bleskovej vojny a nedal šancu demokracii," myslí si expredseda KDH.

Fico už začal s posilnením kompretencií, vyhlásil Čarnogurský
Poukázal tiež na Ficovo víkendové sólo vystúpenie v Slovenskom rozhlase v diskusnej relácii. „Fico zneužíva verejnoprávne médiá. Ak neváhal využiť rozhlas, čo mu bude brániť, aby nevyužil aj televíziu?" pýtal sa. Čarnogurský tiež neverí Ficovmu sľubu, že sa Smer-SD nikdy nepokúsi o posilnenie právomocí prezidenta. „Ako to môže vôbec sľúbiť? Keď sa začnú kompetencie posilňovať, povie, že je prezident a nemôže do toho zasahovať, lebo musí byť nestranícky a nezodpovedá za to, čo robí strana," myslí si.

Navyše tvrdí, že Fico už s posilnením kompetencií začal, a to zmenou štatútu stáleho zástupcu SR pri EÚ. „Podľa mojich informácií z nemenovaného zdroja je toto prvý pokus o zmenu právomocí a kompetencií prezidenta SR," povedal s tým, že k tejto zmene došlo ešte v čase, keď Fico svoju kandidatúru tajil a išlo o test pozornosti verejnosti a médií. Odkiaľ takéto informácie má, nepovedal. „Tí, od ktorých ich mám, si neželajú byť menovaní," konštatoval.

Na otázku, prečo v minulosti dohadoval koalíciu KDH so Smerom-SD, odvetil, že na Slovensku by bolo vhodné minimálne pripustiť veľkú koalíciu ako jednu z alternatív. „Vtedy nešlo o vládu jednej strany, ale o koalíciu. Nevidím v tom žiaden protiklad proti tomu, čo hovorím teraz,“ deklaroval.

01 - Modified: 2005-12-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nový šéf Štátnych hmotných rezerv
01 - Modified: 2024-04-07 13:31:17 - Feat.: - Title: Saková v zmanipulovanej fotke ukrajinského vojaka nevidí problém. Prezradila, kto sa môže stať novým predsedom parlamentu 02 - Modified: 2024-04-07 13:35:51 - Feat.: - Title: GALÉRIA Internet reaguje na výsledok prezidentských volieb. Gery v prezidentskej záhrade a víťaz, ktorý ani nekandidoval 03 - Modified: 2024-04-07 11:50:53 - Feat.: - Title: Víťaz prezidentských volieb má dilemu. Kto nahradí Petra Pellegriniho a bude novým predsedom Hlasu? 04 - Modified: 2024-04-07 09:24:37 - Feat.: - Title: Hnutie Republika reagovalo na výsledky volieb: Pellegrini zvíťazil aj vďaka mobilizácii vlastencov 05 - Modified: 2024-04-07 14:08:27 - Feat.: - Title: Pôjde v Radičovej šľapajách alebo povedie nové SDK? Korčoka lákajú viaceré strany
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 06:16