StoryEditor

Poslankyni hrozí za kúpanie v potoku pokuta vyše tri tisíc eur. Aké nariadenie porušila?

22.07.2021, 16:36
Autor:
klkl
TANAP v súčasnosti nemá platný návštevný poriadok a preto sa pohyb v národnom parku riadi zákonom o ochrane prírody.

Kúpanie sa poslankyne Romany Tabak v tatranskom potoku vyvolalo rozporuplné reakcie. Ľudia na sociálnych sieťach rozoberajú, či je takéto správanie správne a v súlade so zákonom.

Poslankyne sa zastal aj šéf parlamentu Boris Kollár s tým, že v návštevnom poriadku TANAP-u nenašiel nič o tom, že by bolo kúpanie v potokoch zakázané a preto je to vlastne v poriadku. 

​V praxi má pravdu. Ako pre HN upozornila Štátna ochrana prírody, TANAP v súčasnosti nemá platný návštevný poriadok a preto sa pohyb v národnom parku riadi zákonom o ochrane prírody. 

"Studený potok je súčasťou územia európskeho významu SKUEV0307 Tatry, kde v zmysle výnosu Ministerstva životného prostredia SR č. 3/2004−5.1 zo 14. júla 2004 platí 4. a 5. stupeň územnej ochrany prírody a krajiny. V tejto lokalite zakázaný pohyb mimo vyznačeného turistického chodníka za hranicami zastavaného územia obce," vysvetlili. 

Rezort životného prostredia doplnil, že zákon v súčasnosti nerieši kúpanie v potokoch v chránenom území. To by mal vyriešiť až nový návštevný poriadok.

Avšak poslankyňa stále porušila platné nariadenia. "Kúpaním sa v Studenom potoku došlo k pohybu mimo vyznačeného turistického chodníka, a teda k činnosti, ktorá je zakázaná podľa zákona o ochrane prírody a krajiny," vysvetlilo ministerstvo.

Incident teraz bude riešiť Inšpekcia životného prostredia. "Výška možnej pokuty v prípade vážneho poškodenia životného prostredia alebo biotopov môže siahať až do výšky 3 319 eur," potvrdilo tlačové oddelenie rezortu životného prostredia. 

Ochranári veria, že takéto správanie nebude príkladom pre ďalších. "Veríme, že veľká väčšina návštevníkov národného parku rešpektuje zákon a správa sa k prírode ohľaduplne," povedali.

Kúpanie v plesách a potokoch v Tatrách môže spôsobiť vážne problémy pre lokálny ekosystém, ktorý je veľmi krehký a kúpanie ľudí a znečistenie, ktoré môžu spôsobiť vo vodách, ho môže vážne ohroziť. 

Romana Tabak zverejnila včera na sociálnej sieti fotografiu, v ktorej sa kúpe v potoku a pôvodne lokalitu označila za Vodopády studeného potoka. Po kritike fotografiu stiahla a povedala, že sa pomýlila a zle označila lokalitu. 

01 - Modified: 2024-04-16 17:18:28 - Feat.: - Title: Ekológ Kameniar v HNtelevízii: Stav hlucháňa je veľmi zlý, najväčší pokles kopíruje boj proti lykožrútovi 02 - Modified: 2024-04-16 07:31:17 - Feat.: - Title: Nebuď ako Kuffa. Prinášame ti ZOZNAM pravidiel a zákazov v rôznych stupňoch ochrany prírody na Slovensku 03 - Modified: 2024-04-14 06:12:44 - Feat.: - Title: Pre horolezectvo, skialpinizmus a zimnú turistiku bude v TANAP-e platiť uzávera 04 - Modified: 2024-04-12 11:15:18 - Feat.: - Title: VIDEO Ochranári vložili do kmeňa GPS lokátor. Drevo z Tatranského národného parku má končiť v zahraničí 05 - Modified: 2024-03-21 15:33:42 - Feat.: - Title: Ako sa správať, ak stretnete medveďa alebo ak zaútočí. TANAP radí, čo by ste mali mať pri sebe
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 18:35