StoryEditor

Fico dostal zelenú na jednu štátnu poisťovňu. Nateraz

23.05.2014, 00:00
Zdravotníctvo. Arbitrážny tribunál nezastavil vyvlastňovanie súkromných zdravotných poisťovní.

Ide o jeden z najdôležitejších projektov druhej vlády Roberta Fica. Zároveň aj jeden z najkontroverznejších. Vytvorenie jedinej, štátnej zdravotnej poisťovne. A práve prípravy štátu, aby vôbec mohla vzniknúť, dostali zelenú. A to dokonca z Medzinárodného arbitrážneho tribunálu.

Naň sa ešte vo februári minulého roka obrátili so sťažnosťou vlastníci zdravotnej poisťovne Union. Teda jedni z tých, ktorí by mali po zrealizovaní Ficovho projektu na Slovensku skončiť. Tribunál im teraz odpovedal, že do krokov vlády zasahovať nechce. Okrem toho vraj ani nemá právo ovplyvňovať jej plány.

Union môže namietať znova

Vlastníci poisťovne v spore namietali, že plánované vyvlastnenie je nezákonné, nie je vo verejnom záujme a je diskriminačné. Porušovalo by vraj tiež predchádzajúce dohody o ochrane investícií. Poisťovňu malo poškodiť aj konanie sedemnástich štátnych nemocníc pri rokovaní o zmluvách na poskytovanie zdravotnej starostlivosti.

„Arbitrážny tribunál konštatoval, že koncept a implementácia verejného zdravotného poistenia je plne v rukách štátu,“ reagovalo na verdikt tlačové oddelenie rezortu financií. Achmea to však za prehru nepovažuje. Dosiahli sme, čo sme chceli, teda, že vyvlastňovanie neprebieha – povedal pre HN hovorca holandskej spoločnosti Bert Rensen.

A práve fakt, že k samotnému vyvlastňovaniu ešte nedošlo, môže byť podľa odborníkov aj dôvodom, prečo Slovensko uspelo. Nešlo totiž o štandardnú žalobu. Ako vysvetlil partner advokátskej kancelárie TaylorWessing e/n/w/c Radovan Pala, Holanďania sa pokúšali získať preventívne rozhodnutie. Teda aby sa proces ani nespustil. Navyše zrejme nebolo možné ani vyčísliť sumu, o ktorú by Achmea prípadným prijatím legislatívy prišla.

Podľa neho však rozsudok neznamená, že vyvlastnenie, o ktorom v minulosti hovorila vláda, by bolo právne v poriadku. Ak by to následne Achmea napadla, stále by mala možnosť uspieť. Faktom pritom je, že projekt jednej zdravotnej poisťovne už dlhší čas stojí pre chýbajúce peniaze. Doteraz štát pripúšťal, že naň chce použiť peniaze z privatizácie menšinového podielu v Slovak Telekome. Tie chce najnovšie dať na zníženie dlhu.

Slovensko dostane odškodné

Šéf INEKO Peter Goliaš však očakáva, že najnovší verdikt môže byť novým impulzom, aby vo svojom zámere pokračovala. „Vecne však bude musieť rozmýšľať, či na jednu poisťovňu má peniaze, či bude musieť znižovať dlhovú brzdu, či na to bude môcť použiť peniaze z predaja Telekomu,“ skonštatoval pre HN.

Zatiaľ však neúspech v spore vyjde draho akurát holandského vlastníka Unionu. Podľa tribunálu má Slovensku zaplatiť právne náklady vyše milióna eur, tiež všetky náklady tribunálu v celkovej výške viac než 340-tisíc eur.

Ukončená arbitráž nie je jediná, ktorej momentálne Slovensko čelí. Ďalší spor, takisto s Achmeou, sa týka zákazu zisku zdravotných poisťovní. Ak v ňom neuspejeme s mimoriadnom sťažnosťou, tak prídeme o 25 miliónov eur.

01 - Modified: 2006-05-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Otázky a odpovede
01 - Modified: 2024-04-18 15:00:32 - Feat.: - Title: Druhá fáza zatvárania pohotovostí sa blíži. V hre je stále aj skrátenie ordinačných hodín 02 - Modified: 2024-04-18 09:04:52 - Feat.: - Title: Poliklinika Břeclav s. r. o. 03 - Modified: 2024-04-18 07:08:26 - Feat.: - Title: Pacientom hrozia poplatky. "Zajacovky" by obmedzili návštevy lekára, v ich počte sme lídrom v únii 04 - Modified: 2024-04-16 13:30:05 - Feat.: - Title: Zdaňovať sa budú aj elektronické cigarety. Analytik to víta, jednu kategóriu by však zdanil výraznejšie 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Identifikácia zdravotníckych pomôcok UDI – časté chyby pri implementácii
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 03:38