TASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

Šéf inšpekcie pozastavil činnosť vyšetrovateľke Santusovej, ktorá prešetruje NAKA

22.07.2021, 13:25
Autor:
TASRTASR
Tím bol zriadený na prešetrenie podozrení zneužívania právomocí príslušníkov NAKA.

Dočasne poverený riaditeľ Úradu inšpekčnej služby Peter Scholtz pozastavil činnosť vedúcej tímu ÚIS Diane Santusovej.

Tím bol zriadený na prešetrenie podozrení zneužívania právomocí príslušníkov NAKA. Jeho činnosť pozastavená nie je. Informovala o tom riaditeľka tlačového odboru Ministerstva vnútra Barbara Túrosová.

Spochybnená nestrannosť a objektivita

​Scholtz pristúpil k pozastaveniu po prijatí niekoľkých podaní, ktoré by v prípade potvrdenia mohli "zásadným spôsobom spochybniť nestrannosť, objektivitu a taktickú správnosť postupov vedenia tímu ÚIS".

"Napriek enormnej snahe sa doposiaľ využitými prostriedkami nepodarilo jednoznačne vyvrátiť všetky pochybnosti," skonštatovala Túrosová. Priblížila, že vedúca absolvovala personálny pohovor, začala sa kontrola a zabezpečili sa ďalšie podporné materiály. Vedúca tímu mala podstúpiť aj vyšetrenie na polygrafe.

"V priebehu takto vykonávaných kontrolných opatrení však pochybnosti o objektivite a nestrannosti vykonávaných úkonov neustále pribúdali. Dočasne poverený riaditeľ ÚIS preto považuje za nevyhnutné svojím rozhodnutím pozastaviť činnosť vedúcej tímu ÚIS v uvedenom tíme do času, kým sa jednoznačne nepotvrdí alebo nevyvráti opodstatnenosť vzniknutých pochybností," informovala Túrosová. Ako zdôraznila, opatreniami nie je žiadnym spôsobom spochybňovaná zákonnosť doteraz vykonávaných trestnoprocesných úkonov tímu, ktorej garantom sú orgány prokuratúry.

Činnosť tímu nie je pozastavená

Činnosť špecializovaného tímu podľa Túrosovej nie je pozastavená, prebiehajúce trestnoprocesné úkony budú naďalej vykonávané v zmysle stanovených plánov vyšetrovania, čo bude garantovať dočasne poverený vedúci tímu.

Úrad inšpekčnej služby vykonával tento týždeň úkony v súvislosti s kauzami Očistec a Judáš. V tejto súvislosti zadržali Csabu D. zo zločineckej skupiny takáčovci.

Dôvodom má byť manipulovanie svedeckých výpovedí vyšetrovateľmi v týchto prípadoch. Vyšetrovatelia ÚIS sa pokúšajú zadržať aj ďalších svedkov, ktorí vypovedajú v týchto kauzách. Vyhlásili preto pátranie po Matejovi Zemanovi zo zločineckej skupiny takáčovcov a podnikateľovi Petrovi Petrovovi.

Portál aktuality.sk informoval aj o stredajšom zásahu inšpekcie voči vyšetrovateľom NAKA. Operatívcom z tímu Očistec prehľadali auto cestou na Úrad špeciálnej prokuratúry v Pezinku. Príslušníci NAKA po zásahu podali trestné oznámenie.

01 - Modified: 2021-07-20 13:20:22 - Feat.: 0 - Title: Niekto sa cez médiá snaží zastrašiť vyšetrovateľov NAKA, tvrdí policajný šéf
01 - Modified: 2024-01-24 14:30:09 - Feat.: - Title: Ministerstvo práce chce zvýšiť kvalitu inšpekcie či znížiť počet nútených živnostníkov 02 - Modified: 2023-11-09 10:00:00 - Feat.: - Title: Duálne vzdelávanie zavádzali s nadšením, môže byť prepadák. Žiaci dosahujú horšie výsledky v záverečných skúškach 03 - Modified: 2023-05-22 14:23:40 - Feat.: - Title: Kontrolóri klepli Lidlu po prstoch: na východe Slovenska našli neporiadok či hnilé pomaranče 04 - Modified: 2022-12-22 13:57:07 - Feat.: - Title: Kontrola inšpektorátu práce nezistila porušenie zákona v Slovenskom národnom divadle 05 - Modified: 2022-10-07 09:00:20 - Feat.: - Title: Kartel na Slovensku? Protimonopolný úrad vykonal inšpekciu u podnikateľa v IT sektore
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 21:28