StoryEditor

Matovič označil vlastného poslanca za Smeráka: Pichol nás dýkou do chrbta

19.05.2015, 16:39
Autor:
SITASITA
Predseda KDH Ján Figeľ zdôraznil, že jediným opozičným kandidátom je Maroš Žilinka, ktorého nomináciu podpísalo 60 poslancov

Bývalí traja opoziční spolubratia Štefan Kuffa (OĽaNO), Marián Kvasnička (KDH) a Pavol Frešo (SDKÚ-DS) podľa poslanca OĽaNO Igora Matoviča pichli celú opozíciu dýkou do chrbta, keď navrhli vlastných kandidátov na post predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ). „Smer nemá 83 poslancov, ale 86 a opozícia nemá 67 zákonodarcov, ale o troch menej,“ povedal dnes Matovič v parlamentnej rozprave k voľbe šéfa NKÚ.

Kuffa, Kvasnička a Frešo, ktorí mohli pomôcť jednote opozície vytvoriť tlak na vládny Smer, aby kľúčový kontrolný post v štáte obsadil dôveryhodný človek, podľa Matoviča zlyhali a uprednostnili vlastné ego pred zodpovednosťou voči vlastnej krajine.

Matovič vyzval k odloženiu ega

Matovič svojmu straníckemu kolegovi Kuffovi pripomenul jeho slová, že sloboda bez zodpovednosti vedie k anarchii. Frešovi, lídrovi SDKÚ-DS, Matovič odkázal, že ak svojho kandidáta Karola Mitríka z volieb nestiahne, kľúčová strana, ktorá v minulosti zmodernizovala Slovensko a zbavila ho mečiarizmu, definitívne zanikne.

Celú opozíciu Matovič vyzval k zodpovednosti a odloženiu ega. „Ak nedokážeme odložiť vlastné ego, tak áno, Slovensko nečaká iná budúcnosť, než ako ju opísala rada pre rozpočtovú zodpovednosť. Ak pôjde Slovensko ďalej v línii vytýčenej Smerom, do 15 rokov skrachuje,“ upozornil Matovič. Freša, Kvasničku a Kuffu líder obyčajných ľudí vyzval, aby stiahli svojich kandidátov na post predsedu NKÚ.

Predseda KDH Ján Figeľ zdôraznil, že jediným opozičným kandidátom je Maroš Žilinka, ktorého nomináciu podpísalo 60 poslancov. Žilinku považuje podpredseda parlamentu za najkvalitnejšieho kandidáta, ktorý zabezpečí efektívne fungovanie NKÚ a jeho odbornosť je nespochybniteľná.

Žilinka je od roku 2005 dodnes prokurátorom odboru ekonomickej kriminality Úradu špeciálnej prokuratúry a v rokoch 2010 až 2012 pôsobil ako štátny tajomník rezortu vnútra.

Poslanec Smeru-SD Anton Martvoň konštatoval, že opozícia ponúkla toľko kandidátov, že Smer si z nich nevie vybrať. Opozičným stranám vyčítal pokrivený pohľad na demokraciu, ak ľudí, ktorí slobodne prejavia názor a nominujú vlastných kandidátov, ostatní označia za zradcov.

Keď bola voľba generálneho prokurátora, aj tam sme videli jednotu opozície. Nehovorte o jednote opozície,“ odkázal Martvoň opozičným poslancom.

Ohlodaná kosť

Nezaradený Daniel Lipšic vyzval opozičné strany, aby sa dohodli na spoločnom postupe, ktorý budú všetci rešpektovať. Fico podľa neho podhodil opozícii voľbu šéfa NKÚ ako ohlodanú kosť, aby sa pohádala, čo sa však nestalo. Smer si však podľa Lipšica dokázal zabezpečiť troch poslancov – Kuffu, Freša a Kvasničku.

Voľba predsedu NKÚ SR sa uskutoční o 17:00, rokovanie o kandidátoch sa začalo o 14:00. Za predsedu úradu bude zvolený kandidát, ktorý získa v hlasovaní nadpolovičnú väčšinu hlasov prítomných poslancov. KDH a ďalšie opozičné strany navrhli ako kandidáta prokurátora a bývalého štátneho tajomníka rezortu vnútra za Daniela Lipšica Maroša Žilinku, pod jeho nomináciu sa podpísalo šesťdesiat opozičných poslancov.

Poslanec za SDKÚ-DS Pavol Frešo navrhol niekdajšieho primátora Spišskej Novej Vsi, exposlanca SDKÚ-DS a bývalého šéfa SIS Karola Mitríka a Marián Kvasnička (KDH) a Štefan Kuffa (OĽaNO) nominovali bývalú kvestorku Univerzity Palackého v Olomouci a exšéfku služobného úradu ministerstva školstva za Dušana Čaploviča a Petra Pellegriniho Henrietu Crkoňovú.

 

01 - Modified: 2007-06-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Odluka sa nedá urýchľovať
01 - Modified: 2022-05-07 11:31:29 - Feat.: - Title: Fico vyhral dvakrát. "Zachránil" seba a rozhádal koalíciu, Matovič obnovil spor so Sulíkom 02 - Modified: 2022-05-06 19:32:15 - Feat.: - Title: Heger: Hatrákova a Tabák sa spreneverili hodnotám OĽANO, vyjadrenia Matoviča o prezidentke nie sú vhodné 03 - Modified: 2022-05-05 21:34:16 - Feat.: - Title: Zastavte kampaň voči OĽANO. Neobťažujme verejnosť našimi spormi, vyzval Šipoš SaS 04 - Modified: 2022-05-05 16:02:16 - Feat.: - Title: Koaličná kríza: Tri scenáre, ako budú vládne strany riešiť konflikt 05 - Modified: 2022-05-05 14:48:40 - Feat.: - Title: Tabák a Hatráková to dali na Matoviča
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 12:38