StoryEditor

Maturanti píšu sloh aj o Facebooku

12.03.2013, 12:27
Na Slovensku sa dnes začali maturity. Študenti môžu písať aj o Facebooku.

Študenti dnes dostali na maturitnej skúške nekomplikované zadanie. Majú napísať úvahu na tému "Sociálna internetová sieť - náš sluha či pán?" "Je to krásna téma, ktorá je im blízka, takže by s ňou nemali mať žiadny problém," hovorí učiteľka slovenského jazyka Lenka Čederlová z Gymnázia L. Novomeského v Bratislave.

Pekné sú podľa nej aj ďalšie tri témy, ktoré o 12.20 vylosovali zástupcovia rezortu školstva v Slovenskom rozhlase. 54-tisíc maturantov si krátko po tomto termíne mohlo zvoliť ešte umelecký opis Slovenska "Kam len oko dovidí...," rozprávanie na tému "I malé meškanie môže spôsobiť veľké problémy," alebo diskusný príspevok o spolužití človeka a zvieraťa uvedený rýmom z básne Jána Smreka "Kto teba, pes, smie nazvať psom, ty si môj priateľ milý, dobré by bolo, keby ťa dejiny pochopili."


Maturanti majú na spracovanie jednej z uvedených tém 150 minút času. Stredoškoláci už dnes absolvovali písomnú prácu zo slovenského jazyka a literatúry. Za jeden a pol hodiny museli zvládnuť 60 otázok. "Testy boli viac orientované na samotnú literatúru a gramatiku ako vlani, práce s textom bolo menej," hovorí gymnazista Martin Fico.

Jeho spolužiaci označili niektoré otázky za diskutabilné, osem až desať otázok podľa nich pripúšťalo dve správne odpovede. "Potrápili ma otázky, ktoré sa týkali knižky od Jozefa Cígera Hronského Jozef Mak, ktorú som nemala prečítanú, takže som na ne nevedela odpovedať," hovorí ďalšia z maturantiek Laura Kotoučková.

Na internete sa opäť objavili aj údajne správne odpovede. "Včera večer koloval kľúč správnych odpovedí ku testu zo slovenčiny, ale myslím, že to bol iba "fake"," hovorí Kevin Malíšek. Malo ísť o reťazec správnych odpovedí bez bližšej špecifikácie variantu testu.

Maturanti budú zajtra pokračovať v testoch z cudzích jazykov, opäť si napíšu test aj slohovú prácu.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 11:11