StoryEditor

Malatinský s Čaplovičom skončili. Prezident vymenoval nových ministrov

03.07.2014, 14:45
Autor:
tasr, stltasr, stl

Prezident SR Andrej Kiska dnes prijal demisiu ministra školstva Dušana Čaploviča (Smer-SD) a ministra hospodárstva Tomáša Malatinského (nominant Smeru-SD). Do funkcie ministra školstva zároveň vymenoval bývalého štátneho tajomníka ministerstva financií Petra Pellegriniho (Smer-SD) a do kresla ministra hospodárstva Pavla Pavlisa (Smer-SD), bývalého štátneho tajomníka tohto rezortu.

Prezident sa poďakoval odchádzajúcim ministrom za ich prácu vo vláde. "Ministerstvo hospodárstva je pre nás a našu spoločnosť kľúčové. Je kľúčové preto, aby sa nám darilo vytvárať podmienky pre tých, ktorí pracovné miesta tvoria, aby sa nám darilo pomáhať živnostníkom, malým a stredným, ale aj veľkým podnikateľom, aby Slovensko išlo, aby nezamestnanosť klesala, a aby spoločnosti generovali zisk, príjem do našej pokladnice, ktorým potom môžem pomôcť celej spoločnosti," povedal Kiska.

Ministerstvo školstva podľa neho stojí pred ťažkou úlohou. "Školstvo je naša budúcnosť. To, aké máme dnes školstvo, tak sa my budeme mať o 10, 20, 30 rokov," uviedol. Dodal, že úlohy ministra školstva sú veľké, medzi nimi je pozdvihnutie úlohy učiteľa v spoločnosti, vrátenie jeho dôstojnosti či odstránenie byrokracie zo školského systému.


Nový minister hospodárstva Pavol Pavlis (vľavo) a šéf rezortu školstva Peter Pellegrini (vpravo) sa počas snemu Smeru rozprávajú s Petrom Kažimírom.

Noví ministri školstva a hospodárstva

Peter Pellegrini Pavol Pavlis

Patrí k najvernejším poslancom Smeru. Práve vďaka tejto strane pričuchol k politike a tá istá strana ho následne krok za krokom posúvala vyššie. Z asistenta na poslanca, z poslanca na štátneho tajomníka. Od soboty na podpredsedu strany so šancou vyjsť na tie najvyššie priečky – ministerské. Peter Pellegrini, kľúčový kandidát na šéfa rezortu školstva.

Rok 2012: Smer obsadzuje miesta vo svojej vláde. V prípade jedného mena však prekvapuje. Hoci bol v minulosti jeho vzťah s podnikateľmi napätý, tento post dal jednému z nich. A dokonca nestraníkovi Tomášovi Malatinskému.

Rok 2014: Pokus s nestraníkom zrejme nevyšiel. A tak dochádza k výmene stráží. Na ministerské miesto mieri opäť expodnikateľ, ktorý má na rozdiel od svojho predchodcu základnú výhodu. Smer v ňom vidí človeka bližšieho straníckemu rozmýšľaniu. Novým šéfom rezortu hospodárstva sa má stať bývalý štátny tajomník tohto ministerstva Pavol Pavlis.

 


Čítajte aj: Na top ministerstvá mieria ľuďia z úzadia

01 - Modified: 2006-07-21 05:20:33 - Feat.: 0 - Title: Komentár HN: Tenká červená línia Zákonníka práce
01 - Modified: 2024-04-23 11:47:01 - Feat.: - Title: Do webu Českej tlačovej kancelárie sa nabúrali hackeri. Vymysleli si správu o atentáte na Pellegriniho 02 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 03 - Modified: 2024-04-17 13:04:48 - Feat.: - Title: Drucker: Školy by mali mať od septembra o štyritisíc ľudí viac v pomocných profesiách 04 - Modified: 2024-04-17 09:01:20 - Feat.: - Title: Kaliňák pred rokovaním vlády: Nová nemocnica v Prešove bude spojením nového i súčasného komplexu 05 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 09:30