StoryEditor

Hodnotenie posledných debát: Fico sa šetril, Kiska bol v defenzíve

Ako dopadli piati najvážnejší kandidáti na prezidenta v posledných dvoch televíznych debatách? Hodnotili politickí analytici.

Sociológ Martin Slosiarik z agentúry Focus a politický analytik Ján Baránek z agentúry Polis oznámkovali prezidentských kandidátov za ich vystúpenie v posledných dvoch televíznych debatách na Markíze a RTVS. Obe diskusie sme sledovali online.

Robert Fico, kandidát Smeru-SD

Slosiarik: Jednoznačne sa vymedzoval proti Andrejovi Kiskovi. Jeho mantrou sa stalo slovo úžera. Zjavne ho vníma ako svojho najsilnejšieho súpera. Je výborný rečník, bol nad vecou, pôsobil ako skúsený politik, čo viackrát aj v debatách zdôraznil.  Pre svojich voličov podal svoj štandardný výkon. Nových voličov si ním ale určite nezískal.
Známka: 1 Čo od neho jeho voliči očakávali, to aj splnil.

Baránek: Nesklamal, ani neprekvapil. Bol to Fico, ktorého poznáme ako dobrého rečníka. Na druhej strane sa šetril, bol ako dostihový kôň, ktorý si sám sebe priťahoval uzdu. Hlavný úder od neho príde až pred druhým kolom. On vie, že miesto v druhom kole má isté, nemá potrebu sa teraz predháňať so súpermi. Fico nemusí nikoho presviedčať, jeho voličská základňa je stabilná.
Známka: 2

 

Pavol Hrušovský, kandidát KDH, SDKÚ-DS a Mostu-Híd

Slosiarik: Akoby bol v oboch debatách niekde na pol ceste, alebo sedel na dvoch stoličkách. Snažil sa dosť výrazne ospravedlniť, že uzavreli so Smerom dohodu ohľadom zmeny Ústavného zákona. Neurobil nič naviac, aby získal nových voličov. Akoby sa spoliehal na svojich stabilných. Pohyboval sa v rámci svojho politického štandardu a ukázal nekompetentnosť v ekonomických otázkach.
Známka: 3 Nijak významne nezaujal.

Baránek: Nepovedal nič nové. Nešokoval ani pozitívne, ani negatívne. Predviedol svoju klasickú pozíciu diplomata. Na rozdiel od ostatných súperov bol v najťažšej pozícii, nakoľko ako posledný z nich by sa musel vyhraniť voči všetkým. To by nezvládol, tak stavil na svoju tradičnú rétoriku. On už iný nebude. Svojich voličov určite nesklamal, ale nových tiež zrejme nezískal. Bolo od neho korektné, že otázky ústavných zmien povýšil nad svoju osobnú popularitu.
Známka: 2-

 

Andrej Kiska, občiansky kandidát

Slosiarik: Mal to najťažšie. Minimálne traja protikandidáti sa do neho dosť významne pustili v otázke úžery a scientológie. Sú to témy, na ktorých sa dajú získavať politické body. Jednoznačný cieľ bolo zneistiť jeho voličov. Otázne je, do akej miery sa im to podarilo, alebo z neho naopak urobili mučeníka. Pokiaľ ide o jeho prezentáciu, bolo cítiť, že nemá ešte také politické skúsenosti s podobnými súbojmi. Jeho odpovede boli natrénované.
Známka: 2– Vadili mi opakujúce sa frázy.

Baránek: Bol po celý čas v defenzívnej pozícii, čo na voličov nerobí dobrý dojem. Po Ficovi bol druhý v poradí, po ktorom strieľali, ale na rozdiel od Fica sa nechal. Mal sa voči tým útokom oveľa lepšie brániť. Mal to celé zle pripravené. Ku koncu relácie na Markíze už bolo vidieť, že to prestáva zvládať. V odpovediach na otázky, ktoré sa týkali Ukrajiny, či justície šiel po povrchu. Dokonca sa niekoľkokrát pomýlil a zopakoval, že voľby budú už o pár týždňov, čo len potvrdzuje, že už bol mimo. Nových voličov určite nezískal a nerozhodnutých mohol skôr stratiť.
Známka: 4

 

Milan Kňažko, občiansky kandidát s podporou niektorých poslancov

Slosiarik: Sklamal ma. Prekvapilo ma, že sa aj s Pavlom Hrušovským pridali na Ficovu stanu a útočili na Kisku. Postup do druhého kola je pre neho dôležitý. V oboch reláciách sa vyjadroval, akoby ho mal istý. Jeho vymedzenie voči Kiskovi bolo teda zrejme o snahe získať jeho voličov. Práve jeho a Procházkových by totiž mohol presvedčiť.
Známka: 2– Bol pre mňa sklamaním, pôsobil unavene.

Baránek: Komunikačne aj argumentačne to zvládal. Celú reláciu hral v prospech seba. Vedel, že jeho hlavný súper v prvom kole nie je Fico, ale Kiska, a tak sa aj správal. Urobil to dobre. Samozrejme, že vzniesol aj povinnú kritiku na Fica, ale zameral sa v prvom rade na Kisku. Presne to aj urobiť mal, ak chcel presvedčiť voličov, vedel, že na to má poslednú šancu. Zvládol to veľmi dobre a mohol presvedčiť nerozhodnutých. Urobil maximum, čo vo svojej pozícii mohol.
Známka: 2

 

Radoslav Procházka, občiansky kandidát

Slosiarik: Bolo vidieť, že je fundovaný a má background. Ako jediný sa nevyhranil proti Kiskovi, naopak sa ho zastal. Myslím, že za tým bola istá stratégia. Nechcel priamo napádať protikandidáta, keďže si uvedomuje, že voliči sa rozhodujú medzi ním a Kiskom, koho posunú do druhého kola. Podobne ako Kiska sa vymedzoval voči politikom, ktorí sú v politike dlho (Hrušovský) a staval sa za ľudí.
Známka: 1- Vedel kompetentne reagovať na väčšinu otázok.

Baránek: Zastal si svoju povesť mladého, ambiciózneho a sebavedomého kandidáta. Konzument rovnako mladý, inteligentný, mohol tento jeho prejav prijať. Dokonca ako jediný sa zastal Kisku, čo mohlo pôsobiť sympaticky. Ostro sa vyhranil len voči Ficovi. Na druhej strane bol až príliš sebavedomý, ale bolo to účelové z jeho strany. Bol pripravený. Namieril to na presný typ voliča. Myslím, že presvedčil nejakých voličov, určite nestratil.
Známka: 2-

Demagog.SK overil výroky kandidátov na prezidenta z oboch televíznych diskusií. Celú analýzu si môžete prečítať TU.

01 - Modified: 2006-02-24 11:35:00 - Feat.: 0 - Title: Politická stabilita a ekonomický rozvoj prinášajú Mexičanom zreteľné úspechy
01 - Modified: 2024-04-07 13:31:17 - Feat.: - Title: Saková v zmanipulovanej fotke ukrajinského vojaka nevidí problém. Prezradila, kto sa môže stať novým predsedom parlamentu 02 - Modified: 2024-04-07 13:35:51 - Feat.: - Title: GALÉRIA Internet reaguje na výsledok prezidentských volieb. Gery v prezidentskej záhrade a víťaz, ktorý ani nekandidoval 03 - Modified: 2024-04-07 11:50:53 - Feat.: - Title: Víťaz prezidentských volieb má dilemu. Kto nahradí Petra Pellegriniho a bude novým predsedom Hlasu? 04 - Modified: 2024-04-07 09:24:37 - Feat.: - Title: Hnutie Republika reagovalo na výsledky volieb: Pellegrini zvíťazil aj vďaka mobilizácii vlastencov 05 - Modified: 2024-04-07 14:08:27 - Feat.: - Title: Pôjde v Radičovej šľapajách alebo povedie nové SDK? Korčoka lákajú viaceré strany
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 08:51