StoryEditor

Procházka. Prvý, kto kradne hlasy Ficovi

24.06.2014, 00:00
Štvrtina voličov najmladšej strany prišla od vládneho Smeru.

Desať rokov mal Smer neotrasiteľnú pozíciu. Pohltil voličov nielen ľavicových strán, ale aj SNS a HZDS. Teraz sa vôbec prvýkrát karta obracia. Na politickej scéne sa objavila strana, ktorá začína, naopak, brať voličov práve Smeru Roberta Fica. A je ním najmladšie a najmenšie zoskupenie – Sieť Radoslava Procházku. „Približne štvrtina voličov Siete udáva, že v posledných voľbách volila Smer. To sú po prepočítaní asi tri či štyri percentá voličov,“ hovorí sociológ Martin Slosiarik z agentúry Focus.

Výsledok? Podľa posledného prieskumu agentúry Focus by Smer získal 32,3 percenta hlasov. Na porovnanie – ešte v úvode roka mal o šesť percent viac. A na druhej strane Sieť, strana, o ktorej sa pred tromi mesiacmi začalo len hovoriť, je novým lídrom pravice s 15,8 percenta.

Sklamanie zo Smeru

O zlome sa pritom začalo hovoriť už po marcových prezidentských voľbách. Vtedy skončil Fico, ktorý sa javil ako neporaziteľný, až druhý za Andrejom Kiskom. Tie isté voľby, naopak, katapultovali hore Procházku. „Vďaka tomu, že ho Fico pred voľbami neskoro identifikoval ako vážneho súpera, sa na neho sústredila malá pozornosť i kritika,“ vysvetlil politológ Pavol Marchevský.

Už vtedy sa začalo hovoriť, že Smer dosiahol svoj vrchol a voliči sa od neho začínajú odvracať. Podľa odborníkov je to len výsledok nesplnených sľubov. „Dnes sa ukazuje, že aj keď sa v kampani ľahko sľubovalo, Smer niektoré záväzky neplní podľa očakávaní svojich voličov,“ konštatuje politológ Tomáš Koziak. Tí následne zostávajú sklamaní a hľadajú alternatívu.

To je šanca práve pre Procházku. Obe strany totiž volia najmä konzervatívni voliči. Pre tých mohla byť po odklone od Fica Sieť pomerne jednoduchou voľbou.

Raketové úspechy tu už boli

Na rozdiel od etablovaných strán jej totiž do karát nahráva aj fakt, že ešte stále nemá jasný program. Teda od nej voliči okrem zmeny nemajú ani žiadne konkrétne očakávania. Za prvých pár mesiacov tiež nestihla vyprodukovať žiadne výrazné prešľapy. S jednou výnimkou – nejasnosti ohľadom platenia faktúr počas prezidentskej kampane Procházku. Tie sa však na jej preferenciách zjavne nijako neodrazili.

Smer však nie je jedinou stranou, ktorú Sieť ohrozuje. Svojich voličov si podľa Slosiarika nabrala aj od KDH, SDKÚ či OĽaNO. Pomohli jej i voliči, ktorí sa na ostatných voľbách vôbec nezúčastnili.

Faktom je, že mladé strany s pomerne prekvapujúcim štartom už Slovensko malo. Napríklad zoskupenia ako ANO, SOP či aktuálny prípad strany NOVA, ktorú zakladal Daniel Lipšic. To, či sa jej podarí naďalej udržať svoju pozíciu, bude podľa analytikov závisieť od ďalších krokov práve hlavnej tváre strany – Procházku, ako aj od podrobností jej programu.

01 - Modified: 2006-07-07 15:54:37 - Feat.: 0 - Title: Ústavný súd označil postup ÚRSO za nezákonný
01 - Modified: 2024-04-14 07:42:10 - Feat.: - Title: Kto sa nádejal, že skončí politický blázninec, sa mýlil. Na Slovensko sa valia dve zásadné veci 02 - Modified: 2024-04-11 08:10:07 - Feat.: - Title: Čo by mohlo pomôcť? Jedno spoločné video Pellegriniho s Korčokom (komentár) 03 - Modified: 2024-04-10 11:54:48 - Feat.: - Title: Čaputová chce zostať na Slovensku. Nemám záujem vstúpiť do politiky, odkazuje 04 - Modified: 2024-04-10 10:37:51 - Feat.: - Title: Po Slovensku vylepili proruské billboardy: Ku kontroverznej kampani sa prihlásili Demokrati 05 - Modified: 2024-04-09 14:04:44 - Feat.: - Title: Prezident mieru a ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 22:02