StoryEditor

Truban uspel v boji o šéfa špeciálneho súdu, rozhodne Borec

02.06.2015, 16:04
Autor:
SITASITA
Návrh bude predložený ministrovi spravodlivosti Tomášovi Borecovi (na snímke) a ten o ňom rozhodne.

Sudca Špeciálneho trestného súdu (ŠTS) a jeho bývalý šéf Michal Truban dnes presvedčil výberovú komisiu. Truban sa ako jediný uchádza o post predsedu ŠTS, komisia teraz návrh predloží ministrovi spravodlivosti Tomášovi Borecovi, ktorý o ňom rozhodne. Ako informovala agentúru SITA hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Alexandra Donevová, minister v súlade s platnou a účinnou právnou úpravou ho môže, ale nemusí vymenovať do funkcie predsedu súdu. Ak minister do 30 dní od skončenia výberového konania nevymenuje predsedu súdu, musí vyhlásiť nové výberové konanie.

Súčasnému šéfovi súdu Oldřichovi Kozlíkovi sa 11. júna končí funkčné obdobie. Kozlík na post predsedu nekandidoval, zostáva na súde pracovať ako sudca. Funkčné obdobie predsedu Špecializovaného trestného súdu je päť rokov.

Truban v rámci prezentácie uviedol, že ak by sa stal predsedom Špeciálneho trestného súdu, chcel by nadviazať na svoje predchádzajúce pôsobenie vo funkcii šéfa súdu. Snažiť sa bude o zrýchlenie konania na súde. Chcel by sa vrátiť k jednému z opatrení, ktoré zaviedol v minulosti ako šéf súdu, a to, že by sa neodročovali hlavné pojednávania na viac ako 30 dní. Samozrejme po dohode a v závislosti od okolností by bolo možné odročiť pojednávanie aj na viac dní, dodal. Ak je pojednávanie odročované na dlhšie obdobie, Truban v tom vidí prieťahy v konaní. Na súde sú teraz štyri senáty a to je podľa neho dostatočný počet. Istý problém vidí v rozdeľovaní vecí, ale to je podľa neho téma na diskusiu aj so sudcovskou radou súdu. Truban by chcel riešiť aj situáciu s budovou súdu v Banskej Bystrici. Tá je podľa neho v zlom technickom stave a z rezortu spravodlivosti by chcel získať financie na jej zlepšenie. Truban zdôraznil, že pracovisko v Banskej Bystrici má opodstatnenie a chce ho udržať. V súvislosti s budovami by chcel znížiť počet chránených priestorov súdu. Zdôraznil, že bude mať záujem na spolupráci s trestným kolégiom Najvyššieho súdu SR, chcel by viac pôsobiť aj v oblasti legislatívy.

Súd vznikol v roku 2004. Sídli v Pezinku a pracovisko má aj v Banskej Bystrici. Je prvostupňovým súdom a má postavenie krajského súdu. Do jeho právomoci spadajú predovšetkým trestné činy organizovaného zločinu, korupcie a najzávažnejšie trestné činy finančnej a majetkovej kriminality. Podľa zákona rieši aj trestné činy zneužívania právomoci verejného činiteľa či trestné činy prijímania úplatku, podplácania a nepriamej korupcie. Mzda sudcu ŠTS je 1,3-násobok platu poslanca Národnej rady SR. Patrí im aj príplatok vo výške dvojnásobku priemerného platu v národnom hospodárstve. Špeciálni sudcovia, ktorých je 13, majú stálu ochranku.
 

01 - Modified: 2007-06-15 09:54:06 - Feat.: 0 - Title: Vo Fruniho vile nenašli ani zbrane, ani mimoriadne cennosti
01 - Modified: 2024-04-26 14:30:00 - Feat.: - Title: Bitka o justíciu sa rozbehla naplno, na novej zápletke sú zaujímavé dve veci (komentár) 02 - Modified: 2024-04-09 13:17:29 - Feat.: - Title: Ústavný súd posúdi disciplinárne potrestanie sudcu ŠTS Trubana 03 - Modified: 2024-04-05 07:34:20 - Feat.: - Title: Sudcovia sa zastali kolegov, ktorých kritizoval Fico. Hovoria o nátlaku a žiadajú ospravedlnenie 04 - Modified: 2024-04-04 14:15:05 - Feat.: - Title: Šéf Najvyššieho súdu odsúdil výroky Fica: Je to neprípustné a mimoriadne nebezpečné 05 - Modified: 2024-01-14 14:22:22 - Feat.: - Title: Korčokovi môžu v prezidentskej kampani pomôcť protesty. Raši za nimi vidí politiku
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 17:53