StoryEditor

Obvinenie Hlinu je nezákonné: Ja sa váľať po zemi nenechám

19.10.2015, 14:37
Autor:
TASRTASR

Prokurátor Okresnej prokuratúry Bratislava I zrušil obvinenie voči poslancovi NR SR Alojzovi Hlinovi (KDH) za prečin obmedzovania osobnej slobody v súbehu s prečinom neoprávneného zásahu do práva k domu, bytu alebo nebytovému priestoru.

Týchto skutkov sa mal poslanec dopustiť tým, že sa snažil zamurovať vchod do pobočky nebankovej spoločnosti Pohotovosť na Obchodnej ulici v Bratislave.

Nezákonné obvinenie

Ako informoval Hlina na dnešnej tlačovej konferencii, prokurátor označil obvinenie voči jeho osobe za nezákonné. Prokurátor v uznesení uviedol, že v zameraní dokazovania boli nedostatky a že konanie predchádzajúce vydaniu uznesenia o vznesení obvinenia bolo poznačené nesprávnosťami v procesnom postupe.

"A to počnúc zmätočnou zápisnicou o zadržaní a obmedzení osobnej slobody podozrivej osoby, deklarujúcou tiež nepravdivé skutočnosti vo vzťahu k súhlasu so zadržaním, ako aj prepustením, končiac výsluchmi zadržaného a svedkov vykonanými bez poučení vyžadovaných Trestným poriadkom," uviedol prokurátor v uznesení, ktoré Hlina poskytol médiám.

"Obvinenie je závažný akt. Policajt, ktorý ho vzniesol, to musel urobiť na základe zistenia situácie. Mrzí ma, že si v tejto krajine začíname zvykať na niektoré veci. Ak niekto obvinil človeka, mal by si dobre zvážiť, z čoho ho obviňuje. Ak príde rozhodnutie, že obvinenie je nezákonné, verím, že niečo by sa s tým malo robiť," povedal Hlina s tým, že s obvineniami sa nesmie šermovať.

„Ja sa váľať po zemi nenechám“

Poslanec zdôraznil, že nekradol auto, ale bránil právo v tejto krajine. "Bránil som tisíce ľudí, ktorí trpia pod úžerníkmi. To, čo urobila polícia, bola nielen nadpráca, ale niečo, čo sa v slušných krajinách nerobí. Ja sa váľať po zemi nenechám,“ dodal.

Alojz Hlina bol obvinený z prečinu obmedzovania osobnej slobody v súbehu s prečinom neoprávneného zásahu do práva k domu, bytu alebo k nebytovému priestoru. Poslanca polícia zadržala a následne obvinila po tom, čo sa 3. septembra snažil zamurovať vchod do pobočky nebankovej spoločnosti Pohotovosť na Obchodnej ulici v Bratislave.

Policajný prezident Tibor Gašpar konanie policajtov obhajoval. "Donucovacie prostriedky boli použité voči poslancovi NR SR nie z dôvodu podozrenia, že spáchal trestný čin, ale z dôvodu, že neuposlúchol výzvu policajta," povedal Gašpar. Polícia podľa jeho slov takto postupuje voči každému občanovi, pokiaľ sú na to splnené zákonom stanovené podmienky.

01 - Modified: 2007-10-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Alovi Gorovi cena nepomohla
01 - Modified: 2024-04-11 11:52:34 - Feat.: - Title: IKEA má problém. Organizácia Greenpeace obvinila firmu z účasti na odlesňovaní rumunských pralesov 02 - Modified: 2024-04-10 13:22:24 - Feat.: - Title: Sťažnosť proti zastaveniu trestného stíhania súvisiaceho s Lučanským zamietli 03 - Modified: 2024-03-20 23:00:00 - Feat.: - Title: Čistý vzduch, skvelý spánok a svätý pokoj: Túto ekologickú chalupu zo slamy a hliny si okamžite zamilujete 04 - Modified: 2024-03-19 15:20:30 - Feat.: - Title: Prokurátorka ÚŠP obvinila päť osôb v kauze súvisiacej s Fondom národného majetku 05 - Modified: 2024-03-13 09:39:22 - Feat.: - Title: Režiséra Romana Polanského čaká súd. Vinia ho zo znásilnenia z roku 1973
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 15:03