StoryEditor

Pri súťažiach sa robia chyby, lebo ľudia nepoznajú zákon

16.09.2013, 00:00

Nemôžeme zabrániť tomu, aby sa školenia o nových pravidlách verejného obstarávania robili, druhá vec je ich úroveň, upozorňuje Táborská.

Na internete sa objavili inzeráty na školenia o novom zákone o verejnom obstarávaní, ktoré majú značku vášho úradu. Viete o tom?

Zistili sme takéto skutočnosti. Nemôžeme nikomu zabrániť školiť, ale je potrebné povedať, že sú to názory jednotlivých ľudí, nie úradu. Úrad nie je ten, ktorý to podporuje, pretože ide o bývalých školiteľov.

V tých inzerátoch je uvedený lektor, školiteľ úradu. Čiže nejde o vašich zamestnancov?
Nie, pretože posledná novela zrušila odborne spôsobilé osoby, pre ktoré boli títo školitelia určení, a preto sme nevyškolili nových školiteľov. Momentálne teda nemáme žiadnych školiteľov preškolených úradom.

Úrad ani nerobí žiadne takéto školenia?
V súčasnosti nie, ale prebiehajú intenzívne rokovania medzi ministerstvom vnútra a Úradom pre verejné obstarávanie a vo veľmi krátkom čase by sme chceli začať školenia v spolupráci s ministerstvom.

Pre koho?
Cieľových skupín je teraz veľa, pretože nemáme odborne spôsobilé osoby, čiže budeme školiť všetkých, ktorí sa prihlásia. Máme v pláne rozdeliť tie školenia po jednotlivých celkoch, ale aj podľa skupín, pretože je iné vyškoliť niekoho neznalého zákona o verejnom obstarávaní a iné vyškoliť skúsených obstarávačov.

Čiže budete školiť ľudí z ministerstiev?
Áno, ale aj starostov, primátorov, pretože mnoho ráz nemajú na úrade odborný personál na to, aby im súťaž pripravil. Často práve z neznalosti zákona a princípov verejného obstarávania vznikajú pri súťaži chyby.

Ak niekto reaguje na inzerát na internete, ktorý mu ponúka platené zaškolenie v zákone, iba vyhodí peniaze?
Myslím si, že nie, ale môže sa stať, že niektoré veci mu budú podané inak, ako ich interpretujeme my.

Môžeme povedať, že ľudia, ktorí robia tieto školenia pod hlavičkou úradu, zneužívajú zmenu zákona?
Je to z ich strany marketingový ťah, aby sa tam ľudia hlásili. Školitelia, ktorých uvádzajú, boli nami vyškolení v minulosti, ale už nie sú. Nechcem, aby sa schovávali pod úrad, pretože úrad takýchto školiteľov teraz nemá.

Budete to nejako riešiť?
My nemôžeme zabrániť, aby tieto školenia robili, druhá vec je ich úroveň.

Ale nezasiahnete, aby sa nezneužívalo meno úradu?
Budeme riešiť, aby tie agentúry neprezentovali jednotlivých školiteľov ako školiteľov úradu, to už aj riešime a obvolávame inzeráty, ktoré sme našli, aby to stiahli.

Školenia, ktoré plánujete robiť, budú tiež za poplatok?
My tam poskytneme našich školiteľov a ministerstvo vnútra prostredníctvom svojej vzdelávacej agentúry to bude zastrešovať.

Koľko ľudí na to určených máte aktuálne?
Okolo desať, pätnásť.

Kedy by ste mali so školeniami začať?
V priebehu októbra by to malo byť aktuálne.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 02:59