StoryEditor

Stačilo, odkázal Fico Grékom. A prevalcoval v diskusii Bugára

05.07.2015, 11:58
Autor:
aszasz
Premiér Robert Fico sa po dlhšej dobre objavil v konfrontácii s opozičným politikom - Bélom Bugárom z Mostu-Híd. Diskutovali na TA3.

 


Robert Fico. Snímka: TASR/M. Svítok

"Slováci neprídu kvôli Grékom ani o euro, nešla tam naša hotovosť, len naše garancie," vyjadril sa premirér Robert Fico v diskusnej relácii V politike. Slovensko podľa neho jasne odkázalo Grécku: Stačilo. "Odchod Grécka z Eurozóny nebude znamenať nič. Slovensko nebude Gréckom a jeho rozhodnutím zotrvať alebo odísť v jednotnej menovej únii, poškodené." Referendum podľa neho ukáže, ako vážne to Gréci myslia. Stále je tu priestor na rokovania, myslí si Fico. Nezatváral by preto pred touto alternatívou úplne dvere. Tsipras je pripravený rokovať, no hrá smrteľnú politickú hru, keďže jeho vyjadrenia sa diametrálne líšia podľa toho, kde sa nachádza.

Béla Bugár sa v tejto otázke zhodol s premiérom. "Rozšírili sme Euroval, Portugalsko a Írsko sa vďaka tomu, z problémov dostali. V Grécku sa dostali k moci neskúsení politici a toto je výsledok. Je to memento toho, že neskúsení populistickí politici sú rizikom". Béla Bugár súhlasí s Ficom, že grécka situácia nepoškodí veľmi Slovensko. "Európske trhy viac reagujú na dianie v Číne, ako na Grécko."

Premiér chválil spoločný postoj opozície a koalície k zahraničnopolitickým otázkam ako je Grécko či otázka imigrantov. Fico viackrát skloňoval budúcu koalíciu, teda formu vlády po roku 2016.

Fico nedal Bugárovi šancu

Béla Bugár sa k slovu počas diskusii dostával len sporadicky, skoro celý čas diskusie si vyhradil premiér pre seba a na promovanie svojich úspechov. Viackrát vyhodil konkurentovi na oči to, že mal príležitosť počas vlád, kde bol, robiť reformy, ale nestalo sa a on ako ľavicový premiér musí robiť prácu pravice.

"Ak je na Slovensku zle, môže za to vláda Roberta Fica, ak je dobre, nie je to naša zásluha," komentoval hospodársky rast premiér v nedeľnej diskusii. "Darí sa nám držať deficit pod troma percentami, klesá nezamestnanosť a podobne."

Aj preto podľa neho prišla vláda s opatreniami na zlepšenie životnej úrovne: sociálnymi balíčkami, ktoré sú realizovateľné najmä vďaka rastu a dobrému výberu daní. "Nezadlžujeme kvôli nim rozpočet ani ľudí."


Béla Bugár. Snímka: HN/Peter Mayer

"My si myslíme, že sa nerobia systémové riešenia, ale populistické," kontruje Ficovi Bugár. Len päť percent občanov podľa neho hovorí, že ich životná úroveň je lepšia. A argumentuje úrovňou vrámci V4. 

"Znížili sme zdravotné odvody pre nízko príjmové skupiny, na ktoré pravica nikdy nemala odvahu. Zrušili sme krajské úrady, miestne špeciáne orgány a zarobili sme na tom. Robíme aj veľa pre duálne vzdelávanie, teda prepájame biznis a školy," argumentoval Fico. 

Výborne podľa neho funguje aj výber daní, viackrát vychvaľoval ministra financií Petra Kažimíra. "Vybrali sme o 1,6 milióna eur naviac.

V druhom pilieri je podľa premiéra stále priveľa ľudí

Diskusia sa zvrtla aj na dôchodky z druhého piliera. "Stále je v druhom pilieri veľa ľudí, ktorí tam nemajú čo hľadať," vytiahol na Bugára Fico. Bugár argumentoval tým, že prvý pilier nevyplatí ľuďom ani toľko ako druhý. 

Moderátor Norbert Dolinský pripomenul premiérovi, že už nechcel byť v roku 2014 v politike. "Získali sme 44 percent, dnes máme naďalej výraznú podporu verejnosti, vyhrali sme troje volieb a teraz sa o to pokúsime znova. Je preto prirodzené, že sa premiér stavia na čelo kandidátky," reagoval Robert Fico. Pripustil ale, že už pôjde skôr o koalíciu, nie jednofarebnú vládu.

01 - Modified: 2007-07-15 13:41:00 - Feat.: 0 - Title: Národniari postavia vlastného prezidentského kandidáta
01 - Modified: 2024-04-26 10:00:00 - Feat.: - Title: Ako často meniť pyžamo? Na internete sa strhla búrlivá diskusia, jasno v tom nemajú ani odborníci 02 - Modified: 2024-04-10 15:08:43 - Feat.: - Title: Kedy a kto bude diskutovať o RTVS? O tom rozhodujeme my, odkázal Šimkovičovej rezort 03 - Modified: 2024-04-02 12:39:13 - Feat.: - Title: Z duelu v Rádiu Expres nič nebolo. Pellegrini tvrdil, že bude v regiónoch, našli ho v Bratislave 04 - Modified: 2024-03-28 13:58:45 - Feat.: - Title: Prvý duel: Spája protestami, vyčítal Pellegrini. Korčok: Fico je na rozdiel od vás aspoň originál 05 - Modified: 2024-02-18 14:40:16 - Feat.: - Title: Čaputová reagovala na útoky Ficovej vlády: Odporujú si. Niekedy pri nich potrebujem výkladový slovník
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 12:37