StoryEditor

Kaník kritizuje pravicu: Akoby stratili kontakt s realitou

29.10.2015, 11:29
Autor:
TASRTASR

Ľudovít Kaník sa opäť pustil do predsedu SDKÚ-DS Pavla Freša. Kritizuje však aj zvyšok pravice. Strany podľa neho stratili kontakt s realitou a ambíciu vládnuť.

Hoci má Kaník výhrady k vedeniu SDKÚ-DS a tvrdí, že Frešo ju už nikam nedovedie, stále z SDKÚ-DS nevystúpil. Kandidovať v budúcoročných parlamentných voľbách však za ňu už neplánuje. „Jednoznačne viem povedať, že nebudem kandidovať za SDKÚ-DS pod vedením Pavla Freša," vyhlásil Kaník.

Kaník: Frešo sa bojí

Kritizuje aj to, že sa neuskutočnia primárne voľby na lídra kandidačnej listiny. Frešo sa ich podľa Kaníka bojí. "Tak, ako som čakal, v SDKÚ primárky nebudú, pretože Pavol Frešo sa bojí primárok a radšej nechal stranu v nefunkčnom stave. Nedali by sa ani technicky zrealizovať, lebo niekoľko krajov nie je funkčných, nemal by kto v primárkach voliť. Pavol Frešo sa bojí, že ten výsledok by bol pre neho hrozivý," povedal Kaník.

Podľa Freša by bolo mimoriadne trápne vymieňať si vnútrostranícke veci cez médiá. „Ľudo Kaník môže prísť na ktorýkoľvek orgán SDKÚ a snažiť sa tam získať pre seba podporu," doplnil Frešo s tým, že Kaník za posledné mesiace žiadnu podporu nezískal. "To, čo rozpráva, beriem ako ponuky pre iné strany, aby ho zobrali na kandidátku," reagoval Frešo na Kaníkove slová.

Kritizuje aj pravicu

Pokiaľ ide o primárne voľby, SDKÚ-DS rozhodne podľa stanov. "Rozhodneme vo veľmi veľkom konsenze v SDKÚ-DS," vyhlásil Frešo odvolávajúc sa na členov strany, ktorí sa objavujú na bilbordoch. "Tých ľudí, ktorých vidíte skoro 100 na bilbordoch, to sú reprezentanti strany, straníci. A oni chcú robiť kampaň, chcú sa dostať do parlamentu a nie stranícke intrigy," doplnil Frešo.

Kaník nekritizuje len Freša. Nepáči sa mu ani správanie sa pravicových lídrov. "Strany napravo akoby stratili kontakt s realitou, ambíciu vládnuť, zmeniť túto vládu. Len o tom hovoria, ale reálne kroky sú presne opačné," vyhlásil.

Naďalej volá po predvolebnom spojení pravicových strán, zvlášť tých, čo sa pohybujú na hranici zvoliteľnosti. Hrozí totiž podľa neho masové prepadnutie voličských hlasov. „Máme tu niekoľko strán, ktoré sú na hranici zvoliteľnosti a niekoľko strán, ktoré otvorene priznávajú, že by sa chceli spojiť so Smerom po voľbách. Žiadna vízia zmeny vlády, len vízia pokračovania tejto vlády s pomocou od jednej či dvoch stredopravých strán. A to je vec, ktorá ma trápi," uviedol.

01 - Modified: 2024-01-25 23:04:32 - Feat.: - Title: "Nikdy viac je teraz!" Proti pravicovému extrémizmu v Nemecku protestovali desaťtisíce ľudí 02 - Modified: 2024-01-18 14:00:00 - Feat.: - Title: Pravica a ľavica je preč. Európske voľby rozhodne päť hlavných tém, ktoré trápia voličov 03 - Modified: 2023-11-29 21:00:14 - Feat.: - Title: Koalíciu s Wildersom odmietla už druhá strana. Pravicový protiislamský politik sa obráti na ďalšiu 04 - Modified: 2023-09-28 12:09:50 - Feat.: - Title: Upadajúcu Európu preberá Nová pravica. K moci sa dostávajú antisystémoví nacionalisti 05 - Modified: 2023-09-21 19:39:03 - Feat.: - Title: Nemeckí voliči sa posúvajú silne doprava, ukazuje štúdia
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 21:47