StoryEditor

Chcete novú nemocnicu? Stačí sľub

16.04.2015, 00:00
Projekt nemocnice za 6,3 miliardy eur môžu dostať firmy, ktoré svoje referencie potvrdia čestným vyhlásením.

Za posledné tri roky mal postaviť nemocnicu s najmenej dvesto lôžkami, trinásťtisíc hospitalizáciami ročne či napríklad zabezpečiť peniaze na jej celú výstavbu. Takto presne znejú podmienky súťaže na výstavbu a chod novej veľkej nemocnice na bratislavskej Patrónke. Má to byť najmodernejšia nemocnica u nás a tiež prvá veľká, ktorá v ére samostatnosti krajiny vznikne. Do obrieho projektu ministerstva zdravotníctva za miliardy eur chce už oficiálne ísť až sedem konzorcií firiem. Zaujímavosťou je, že firmám pritom stačilo, aby svoje referencie zdokladovali čestnými vyhláseniami. Rezort ich plánuje overovať až po skončení súťažného dialógu. „Ten však môže trvať aj rok. A kým budú prebiehať rokovania, budú sa účtovať konzultačné hodiny poradcov. A až keď sa overia referencie, ministerstvo môže zistiť, že vlastne celý čas viedlo dialóg s niekým, kto tam vôbec nemal byť. A môžeme byť prekvapení, kto potom z tej sedmičky prihlásených zostane ešte v hre,“ povedal riaditeľ Stredoeurópskeho inštitútu pre zdravotnú politiku Tomáš Szalay.

O zákazku za 6,3 miliardy eur majú záujem firmy z Talianska, jedna zo Španielska, jedna z Kanady, tri z Česka a ostatné zo Slovenska. Rezort zdravotníctva v súčasnosti vyhodnocuje splnenie podmienok účasti záujemcov. „Tí, ktorí splnia požiadavky, budú vyzvaní na účasť v súťažnom dialógu. Predpokladá sa, že ich zoznam bude zverejnený v priebehu mája,“ povedala riaditeľka komunikačného odboru rezortu Zuzana Čižmáriková.

„Sväté“ čestné vyhlásenia

Čestné vyhlásenia súťažiacich si môže obstarávateľ podľa zákona vyžiadať ešte pred vysúťažením. A to hlavne vtedy, ak pri výbere do súťažného dialógu obmedzí počet záujemcov a nevyberie všetkých, ktorí splnili podmienky.

Ak však ministerstvo plánuje do dialógu pozvať všetkých, ktorí splnia podmienky, ako to avizuje aj teraz, podľa zákona si môže čestné vyhlásenia vypýtať na základe pochybností, ktoré však musí odôvodniť. Spresnil to hovorca Úradu verejného obstarávania Ján Mažgút. „Verejný obstarávateľ pri posudzovaní čestného vyhlásenia by mal vychádzať z predpokladu, že vyhlásenie je pravdivé, pokiaľ sa nepreukáže opak,“ povedala Čižmáriková.

Vyhlásenie umožňuje začať súťažný dialóg aj firmám, ktoré nemusia mať úplne seriózny záujem o výstavbu nemocnice, podotkol analytik INEKO Dušan Zachar. Preto ministerstvu odporúča jedno: preskúmať ich reálnosť. Zúžil by sa tak okruh uchádzačov, aby sa náhodou do ďalšej fázy nedostali firmy, ktoré nespĺňajú všetky kritériá a, naopak, pred „bránami“ zostali tie, ktoré ich spĺňajú. „V každom prípade by bolo vo verejnom záujme, aby ministerstvo zverejnilo, aké spoločnosti poskytli referencie jednotlivým uchádzačom,“ dodal Zachar.

Pochybnosti o záujemcoch

Podľa Szalaya nie je vylúčené, že prihlásení záujemcovia nespĺňajú predpísané podmienky súťaže a tvoria iba komparz budúcemu víťazovi.

Pochybnosti má Szalay najmä o spoločnosti Ivana Kmotríka GPN. Tá stojí za Gynekologicko-pôrodníckou nemocnicou KOCH v Bratislave. „Kmotríkova pôrodnica minimálne nespĺňa to, že by mala 200 lôžok a 13-tisíc hospitalizácií za rok, ako sa vyžaduje v podmienkach, ktoré musí uchádzač na výstavbu a prevádzkovanie novej nemocnice splniť,“ vysvetlil Szalay. Podľa zistení HN má táto nemocnica len zhruba 30 lôžok.

Do projektu sa tiež mohli prihlásiť iba tie firmy, ktoré navrhli, postavili, prefinancovali a prevádzkovali nemocnicu. „Na svete ich veľa nie je, keďže zvyčajne takéto projekty vznikajú z vytvorených konzorcií, kde jeden účastník prinesie stavebnú referenciu, druhý finančnú, tretí prevádzkovú. Takéto, skladanie‘ referencií však vo vyhlásenej súťaži na bratislavskú nemocnicu nie je možné,“ dodal Szalay.

Súťažný dialóg v skratke

Firmu, ktorá bude stavať novú univerzitnú nemocnicu v Bratislave, vyberie ministerstvo zdravotníctva verejným obstarávaním. Obstarávanie má však viacero foriem a v tomto prípade ide o menej frekventovaný spôsob výberu – súťažný dialóg. Zvyčajne sa využíva v prípadoch, ak ide o obzvlášť zložité projekty. V praxi to znamená, že ministerstvo najprv bude so záujemcami debatovať o možnostiach a až na základe toho vzniknú presné požiadavky. Rezort zdravotníctva firmám povie svoju predstavu o nemocnici (napríklad koľko lôžok by mala mať, ako si predstavuje financovanie či technické vybavenie nemocnice), na ktorú budú reagovať firmy a povedia, čo vedia ponúknuť a čo nie. Až dialóg teda určí konkrétne podmienky tendra, keď ministerstvo uvidí, čo sú firmy reálne schopné ponúknuť.

Firmy, ktoré sa prihlásili do súťaže

AGEL

V súťaži je s Nemocnicou Podlesí, Středomoravskou nemocniční a nUNB Invest.

Prevádzkuje 13 nemocníc v Česku a 5 na Slovensku.

V Česku zastrešuje aj 6 polikliník.

GPN

Prevádzkuje Gynekologicko-pôrodnícku nemocnicu Koch v Bratislave.

Za firmou stojí podnikateľ Ivan Kmotrík.

InterHealth Canada Limited

V súťaži je s Metrostavom, a. s.

Projekty firmy:

Centrum pre výskum a liečbu cukrovky v Kuvajte

Ženská a detská nemocnica v Kuvajte

Ortopedická nemocnica v Cheshire vo Veľkej Británii

Dve nemocnice na karibských ostrovoch Turks a Caicos

Nemocnica pre akútnu starostlivosť v Abú Zabí v Spojených arabských emirátoch

Nemocničné traumatologické centrum v Dubaji

Pessina Construzzioni

V súťaži je s Dúhou, a. s., a Creditinvest International Slovakia, s. r. o.

Projekty firmy v zdravotníctve:

Nemocnica v Garbagnate Milanese v Taliansku

Renovácia psychiatrickej nemocnice v Novare

Misijné centrum pre zdravotnú starostlivosť v Miláne

Nemocnica vo Vimercate

Policlinico San Donato

Nemocnica je súčasťou Gruppo San Donato. V súťaži je s Rizzani de Eccher s. p. a.

Gruppo San Donato ma 18 zdravotníckych zariadení v Taliansku v Miláne, Pavii, Come, Monze, Bergame, Brescii a Boloni.

Ribera Salud Infraestructuras

Prevádzkuje nemocnicu v španielskej Alzire.

Sanigest CEE

Zaoberá sa najmä poradenskými službami v oblasti podnikania a riadenia.

Ide o firmu, ktorej konateľ sídli v Kostarike a vlastníkom je panamská firma Sanigest International SA.

 

01 - Modified: 2007-05-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Angyalovú nahradil Hradecký
01 - Modified: 2024-04-25 11:14:44 - Feat.: - Title: KDH navrhuje garanciu bezplatného objednávania k lekárovi 02 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Zrušenie benefitov zubári nevítajú, podľa analytika na to najviac doplatí jedna z poisťovní 03 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Skeptikov presvedčila až pandémia 04 - Modified: 2024-04-23 10:54:22 - Feat.: - Title: SaS kritizuje návrh k vyplateniu príspevkov organizáciám v zdravotníctve 05 - Modified: 2024-04-23 17:07:06 - Feat.: - Title: Slovenskí pacienti vraj chodia k lekárom viac než treba. Pravda však môže byť inde, pomohli by dve opatrenia
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 13:22