StoryEditor

Reakcie na rozhodnutie nemeckého súdu v spore Achmea verzus štát

16.10.2013, 00:40

Viliam Novotný, podpredseda SDKÚ-DS

Rozhodnutie znížilo šance Slovenska zvrátiť prehratú arbitráž vo veci zákazu zisku zdravotných poisťovní skoro na nulu. Ficova vláda ťahaním času, odvolávaním sa na ďalšie súdy len zvyšuje účet, ktorý budú musieť občania za Ficov ideologický pokus so zákazom zisku zaplatiť. Škody pre Slovensko sa môžu vyšplhať na niečo viac ako 50 miliónov eur. Ale konečný účet nám vystaví ministerstvo pána Kažimíra až vtedy, keď bude jasné, že Slovensko nemá žiadnu šancu zvrátiť prehratú arbitráž.

Richard Sulík, predseda SaS

Premiér Robert Fico je pre Slovensko politická katastrofa a mal by podať demisiu. Slovensko bude musieť časom zaplatiť ešte viac. Toto je len jeden súdny spor, práve s najmenšou poisťovňou. Sú rozbehnuté však aj ďalšie spory, niekde dosahuje suma až jednu miliardu eur. Ešte sa to neskončilo, z tohto bude ešte jeden veľký problém. Blížia sa ďalšie náklady pre štát súvisiace so zámerom vlády vyvlastniť súkromné zdravotné poisťovne. To, čo tu Fico stvára, nás bude stáť oveľa viac peňazí ako to, čo tu je.

Daniel Lipšic, líder NOVA

Premiér Fico musí v politike zostať, lebo ako právnik by sa neuživil. Jeho zákony a postupy sú babrácke. Ak by predseda vlády postupoval napríklad pri zákaze zisku zdravotných poisťovní rozumne, tak by bolo aj na platy zdravotných sestier či učiteľov. A nielen na platy mimoriadne lukratívnych právnických kancelárií.

Ján Figeľ, predseda KDH

Rozhodnutie nemeckého súdu potvrdzuje, že premiér v otázke zákazu zisku konal protiústavne a protiprávne. Toto všetko zaplatia občania SR. To je dnes hlavná istota zo strany Smeru v oblasti zdravotníctva. Namiesto lacnejších liekov, namiesto vyšších platov pre zdravotné sestry budeme platiť škodu za prehraté arbitráže, nie s jednou, ale možno s viacerými zdravotnými poisťovňami.

Peter Goliaš, riaditeľ INEKO

Potvrdzujú sa varovania, ktoré sme dávali vláde, že toto politické rozhodnutie nebolo správne. Koniec koncov aj ministerstvo financií aj ministerstvo spravodlivosti varovali, že je to škodlivé rozhodnutie, za ktoré budeme musieť platiť, teraz sa to len potvrdilo.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 13:38