StoryEditor

Menovanie rektorky policajnej akadémie je pre Kaliňáka citlivá téma

11.09.2013, 15:22
Autor:
TASRTASR

Vymenovanie Lucie Kurilovskej  za rektorku bratislavskej Akadémie Policajného zboru je pre ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) citlivá téma. Povedal to dnes novinárom, ktorí sa ho pýtali, prečo Kurilovská stále nie je rektorkou, keď ju za svoju kandidátku označil ešte v apríli tohto roka. Rektorov vysokých škôl menuje prezident, ministerstvo mu však stále neposlalo návrh na jej vymenovanie. Policajná akadémia tento týždeň otvára nový akademický rok, bez riadneho rektora je už vyše roka.

"Keď nám dáte trochu priestoru, aby sme to vnútorne upravili, ja som presvedčený, že už skúškové obdobie bude s novým rektorom. Pre mňa je to citlivejšia téma, a dovoľte, aby som si najprv urobil svoju prácu a potom budeme o nej diskutovať," vyhlásil. O čo presne ide, nechcel konkretizovať. Potvrdil však, že Kurilovská je pre neho naďalej jedinou kandidátkou. Bývalého rektora akadémie Václava K. prezident Ivan Gašparovič odvolal po tom, ako v lete 2012 prepukla na akadémii úplatkárska kauza. Obvinený je z korupcie.

Kurilovská dnes pre TASR povedala, že nevie, čo je vo veci. Dodala však, že problém s jej vymenovaním má údajne stále prezident. Denník Sme v júli informoval, že ministerstvo nemá istotu, či prezident Kurilovskú vymenuje. Kritizovala ho totiž za to, že nevymenoval zvoleného kandidáta Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora, prekáža mu údajne tiež to, že Kurilovská nemá titul docent. Kurilovská hovorí, že sa Čentéša zastala, lebo pozná jeho kvality. "Podmienky na získanie titulu docent mám splnené, len je ešte potrebné uskutočniť všetky potrebné kroky," uviedla Kurilovská.

O funkciu má však odborníčka na trestné právo stále záujem. "Ja sa len tak niečoho nezľaknem. Cením si, že si ma pán Kaliňák vybral a uvidíme, ako to pôjde ďalej," pokračovala s tým, že s ministrom je v kontakte. Prezidentov hovorca Marek Trubač sa v júli k návrhu nechcel vyjadrovať, keďže prezident oficiálne nedostal návrh. Nomináciu Kurilovskej pred niekoľkými mesiacmi odsúhlasil aj akademický senát policajnej akadémie.

Bývalého rektora prepustili po úplatkárskej kauze aj z Policajného zboru. Akadémiu Policajného zboru v súčasnosti vedie poverený rektor Štefan Kočan. Minister vnútra začiatkom júla minulého roka informoval, že 29 uchádzačov o štúdium na bratislavskej policajnej akadémii prijali podvodne. Išlo zhruba o štvrtinu prijatých. Kaliňák vtedy povedal, že polícii sa podarilo dokázať úplatok v celkovej sume 5000 eur.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 18:43