StoryEditor

Zákon o novom Fonde pre umenie je jednou z priorít, tvrdí Maďarič

01.02.2014, 15:26
Autor:
tasr, stltasr, stl

Zákon o novom nezávislom Fonde pre umenie by malo ministerstvo kultúry (MK) predložiť na rokovanie vlády SR v apríli. „Je to jedna z priorít tohto roka," uviedol v rozhovore pre TASR šéf rezortu kultúry Marek Maďarič.

Súčasný grantový systém ministerstva sa tým transformuje na nezávislý fond, ktorý bude financovaný minimálne z dvoch zdrojov. Časť peňazí bude pochádzať tak ako doteraz zo štátneho rozpočtu. Zo súčasných ôsmich dotačných programov MK budú pod fond spadať programy Umenie, Kultúrne poukazy a časť Pro Slovakia. Ďalšími financiami budú príspevky z výnosov hazardných hier a lotérií.

Aké to bude percento, to bude otázkou definitívneho rokovania s ministerstvom financií. Cieľ je taký, aby pre túto oblasť kultúry boli zdroje zásadne vyššie, ako sú dnes," pripomenul Maďarič s tým, že podobne to bolo aj pri Audiovizuálnom fonde. Zákon vytvorí tiež priestor na sponzorské príspevky od súkromných partnerov.

Za ďalšie pozitívum označil fakt, že fond bude môcť udeľovať viacročné granty, štipendiá, podporovať nielen realizáciu kultúrnych podujatí, ale tiež tvorbu diel. „Pevne verím v nezávislejšiu distribúciu prostriedkov, takže nikto nebude môcť obviňovať ministerstvo alebo ministra, že ovplyvňuje rozdeľovanie dotácií. Rozhodovať o udelení dotácií budú Rada fondu a odborné komisie," vysvetlil.

Minister nerezignoval ani na možnosť zavedenia nižšej dane z nehnuteľností pre majiteľov národných kultúrnych pamiatok, čo by bola istá forma pomoci na obnovu pamiatok. Prípadne odpustenie časti daní pre podporovateľov kultúry zo súkromnej sféry.

"Nemôžem v jednom roku chcieť od ministerstva financií všetky možné úľavy, ktoré si zmyslím. Veľkou vecou bolo, že sme získali ich súhlas s dotáciami vo výške 20 percent oprávnených výdavkov pri veľkých filmových produkciách, čo je svojím spôsobom nepriamy stimul. Čiže nemôžem v jednom roku žiadať ďalšie úľavy,“ poznamenal Maďarič s tým, že rovnako sa tak štát pri Fonde pre umenie vzdá časti svojich výnosov z hazardných hier a lotérií.

Ďalšie daňové úľavy budú podľa Maďariča priechodné len vtedy, ak sa rezort financií podarí presvedčiť o tom, že kultúra nie je iba požieračom peňazí. "Dobrým príkladom je práve filmový priemysel. Pri nakrúcaní sa vytvoria pracovné miesta a využije celá škála služieb poskytovaných na Slovensku. Je to taký maličký priemysel, ktorý sa oplatí podporiť. Myslím si, že takto môžu byť vnímané aj iné oblasti, najmä kreatívny priemysel," konštatoval minister.

 

01 - Modified: 2006-01-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: V Sao Paule triumf Santosa a Jevtičovej
01 - Modified: 2024-02-06 16:42:14 - Feat.: - Title: Maďarič v HNtelevízii: Fico povedal na obhajobu Šimkovičovej málo. Danko je mocensky rozpínavý a chce viac 02 - Modified: 2024-01-26 17:00:00 - Feat.: - Title: Kultúra a umelci dopadli najhoršie – majú ministerku Martinu Šimkovičovú 03 - Modified: 2023-12-01 10:46:02 - Feat.: - Title: Holandsko prispeje do fondu na ochranu klímy 15 miliónmi eur, má pomôcť chudobným krajinám 04 - Modified: 2023-05-23 11:32:42 - Feat.: - Title: Misia MMF začala revíziu nového úverového programu pre Ukrajinu, musí splniť množstvo podmienok 05 - Modified: 2023-02-23 07:36:43 - Feat.: - Title: Šejkovia dostali chuť už aj na svetový basketbal. NBA môže čoskoro posilniť kapitál z Kataru či Abu Zabí
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 22:19