StoryEditor

Štát rekordne osekal peniaze na žiakov s poruchami

26.03.2014, 23:00
Školy. Počet detí, ktorí potrebujú na hodinách individuálny prístup, rastie. Peňazí pre ich asistentov je však málo.

Do Základnej školy v Rabči na Orave chodí 630 detí. Z toho 50 má zdravotné poruchy alebo poruchy správania. Každé jedno z nich by počas vyučovania potrebovalo osobného asistenta, ktorý by sa mu špeciálne venoval. Požiadali preto štát o príspevok aspoň na 18 asistentov pre najťažšie prípady. Výsledok? Ministerstvo školstva Dušana Čaploviča im odkleplo peniaze na jedného. Ďalších troch asistentov tak financujú učitelia zo svojich platov.

„Namiesto toho by mohli dostať učitelia odmeny, ale čo máme robiť? Nechceme deti nechať len tak sedieť na hodine, aby zaostávali,“ rozpráva HN riaditeľka Anna Kornahuserová.

Táto škola nie je jediná, ktorá sa pasuje s problémom, ako zabezpečiť asistentov učiteľov. A teraz dokonca najviac za posledné roky. Štát totiž školám schválil najmenej asistentov za posledné tri roky.

 

 

Chýbajú peniaze

Na tento rok tak dostalo ministerstvo požiadavky na takmer 1 640 asistentov. Uhradilo však len niečo vyše 44 percent z nich. „Vieme o tomto probléme, a preto sa ho v rámci možností snažíme riešiť pre spokojnosť detí aj ich rodičov,“ reaguje hovorca Michal Kaliňák. Ako dodal, peniaze na asistentov vykrývajú podľa možností schválených v štátnom rozpočte.

Jeden asistent stojí štát ročne 7800 eur. Na tento rok na nich školy dostali vyše 5,7 milióna eur. Aby sa uspokojili potreby všetkých základných a stredných škôl, potrebovali by raz toľko peňazí.

Bez nich však majú školy pomerne vážne problémy. Pre vyučujúceho je totiž záťaž, ak má v triede dieťa, ktoré na hodine potrebuje osobitný prístup. Okrem toho sa môže stať, že dieťa bez neho zaostáva. „Vyžadujeme od učiteľa nemožné, ak chceme, aby v triede s 28 žiakmi, z ktorých napríklad traja sú integrovaní, uplatňoval individuálny prístup,“ hovorí Róbert Tisaj, učiteľ a zástupca riaditeľky Základnej školy na Ulici Rastislava v Prievidzi. Tá má šiestich integrovaných žiakov, pre ktorých každoročne neúspešne žiada asistentov.

 

Kažimír hľadá peniaze

Práve asistenti by tento individuálny prístup mohli zabezpečiť. Sú predĺženou rukou tak dieťaťa, ako aj učiteľa. Keď je žiak telesne postihnutý, asistent mu pomáha počas vyučovania s praktickými vecami. Keď má poruchy správania, venuje sa mu, aby bol zabezpečený plynulý chod hodiny. „Kedysi bolo legislatívne dané, že v triede môžu byť maximálne tri integrované deti. Dnes to zákon neurčuje, a tak sa stáva, že ich je tam aj sedem. Bez asistentov je to neúmerný počet,“ povedala prezidentka Slovenskej komory učiteľov Mária Barancová.

Komora sa tak už začiatkom roka obrátila na ministerstvo, aby situáciu riešilo. Podľa Kaliňáka sa požiadavkám snažia vyhovieť. Ministra financií Petra Kažimíra požiadali o zvýšenie prostriedkov na asistentov učiteľov. „V súčasnosti sa rieši zdrojové krytie tejto požiadavky,“ potvrdil Miroslav Šmál z tlačového oddelenia rezortu financií.

01 - Modified: 2006-03-15 14:22:43 - Feat.: 0 - Title: Investori môžu zatiaľ dostať pozemky do prenájmu
01 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 02 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Na školách chýbajú kľúčoví odborníci. Druckerov rezort chce problém uhasiť stovkami miliónov 03 - Modified: 2024-04-14 20:37:28 - Feat.: - Title: Slováci sa pustili do investícií smelšie. V tomto držíme peniaze 04 - Modified: 2024-04-09 07:53:03 - Feat.: - Title: Druckerov rezort poskytne vysokým školám financie na bezpečnostné audity 05 - Modified: 2024-04-08 07:47:30 - Feat.: - Title: Žena vyhrala v lotérii 1,3 milióna, okamžite sa rozviedla s manželom. Ten to zistil a daj ju na súd, pripravil ju o celú sumu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 03:16