StoryEditor

Továreň na vakcíny zhltne milióny

13.08.2013, 00:00
Investičný projekt. Ministerstvo zdravotníctva hľadá alternatívy. Vakcíny sa môžu nakupovať spoločne v rámci únie.

Rezort zdravotníctva predstavil svoj plán na výstavbu továrne na vakcíny, ktorá má v čase pandemickej chrípky zabezpečiť dostatok očkovacích látok pre obyvateľstvo. Obe možnosti, s ktorými počíta, budú znamenať negatívny dopad na štátnu kasu. V návrhu, ktorý je práve v medzirezortnom pripomienkovom konaní, samotné ministerstvo Zuzany Zvolenskej varuje, že ak by sa stavala nová fabrika v Šarišských Michaľanoch na pozemku Imuna Pharm, štát by musel spoluzabezpečiť výstavbu výrobného pavilónu, testovacích a inak súvisiacich stavebných zariadení. „Náklady na takéto dobudovanie by predstavovali približne 21 miliónov eur,“ vyčíslila Zvolenská. K tomu je ešte nutné pripočítať prevádzkové náklady a výdavky na výrobu pandemickej vakcíny, ktoré sa však v súčasnosti odhadnúť nedajú.

Podmienky nejasné
Stratový by však mohol byť štát aj v prípade, že by sme žiadnu fabriku nepostavili. Zostali by totiž nevyužité už nakúpené stroje.

Ministerstvo preto navrhuje, aby sa Správa štátnych hmotných rezerv, ktorá má projekt na starosti, dohodla s Imuna Pharm na spolupráci. „V prípade, že sa tak neuskutoční do konca roku 2013, vznikne škoda zhruba 7,3 milióna eur. Ďalšie náklady v prípade, že nebude možné tento majetok štátu odpredať, alebo inak zmysluplne využiť, budú predstavovať prostriedky na jeho likvidáciu,“ konštatuje rezort.

Správa s Imuna Pharm už o projekte začala rokovať. K jeho priebehu sa včera nevyjadrila. Nie je tak napríklad jasné, či firma stále núka pozemky za euro, alebo si stanovila nové podmienky spolupráce a ktorá ďalšia nadnárodná spoločnosť by sa na projekte mohla zúčastniť, ako sa spomína v ministerskom návrhu. Tieto otázky nezodpovedala ani samotná Imuna Pharm.

Spoločné nákupy
Ak by sa so zástupcami farmafirmy nepodarilo dohodnúť, Zvolenská má pripravený plán B. Tým je spoločný nákup členských štátov únie na základe pripravovanej Dohody o spoločnom verejnom obstarávaní zdravotníckych protiopatrení. Tá by sa mala uzatvárať na dobrovoľnej báze. „Očakáva sa, že spoločné obstarávanie zvýši kúpnu silu zmluvných strán a zaručí rovnomerný prístup k zdravotníckym opatreniam proti závažným cezhraničným ohrozeniam zdravia,“ opisuje rezort.

Predseda Predstavenstva SAV Jaromír Pastorek to však spochybňuje. „Ak bude situácia, že budeme vakcíny nutne potrebovať, každý výrobca sa bude správať trhovo, my budeme pod tlakom a budeme musieť pristúpiť na ich podmienky.“ Vlastná továreň by podľa Pastorka bola ekonomicky výhodnejšia aj preto, aby sa zbytočne nenakupovali vakcíny, ktorých väčšinu neskôr vyhodíme, ako sa stalo v minulosti pri nákupe očkovacích látok na prasaciu chrípku. „V našej továrni by sme vyrábali vakcíny podľa potreby. Navyše by sa dala využiť na výrobu ďalších druhov vakcín.“ Svetová zdravotnícka organizácia rovnako odporúča, aby si každá krajina zabezpečovala očkovacie látky sama.
Otázka, odkiaľ budeme brať vakcíny proti pandemickej chrípke, vznikla po tom, ako vláda zrušila výstavbu továrne v Malackách. Jej priebeh v súčasnosti prešetruje bratislavská prokuratúra na základe zistenia NKÚ, podľa ktorého bolo neefektívne minutých viac než deväť miliónov eur.

01 - Modified: 2004-11-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: S čím treba pri kúpe ceného papiera počítať
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 16:45