StoryEditor

Petržalka sa dohodla na zmenách v parkovaní. A prezradila podrobnosti

27.07.2015, 18:12
Autor:
SITASITA

Zmluvu na parkovanie uzavrela bratislavská mestská časť Petržalka s firmou EEI na sedem rokov alebo do vyčerpania finančného limitu. „Limit na koncesnú zmluvu je päť miliónov eur. Ak sa päť miliónov vyčerpá za štyri roky, tak to budú štyri roky, ak však za sedem rokov vyčerpajú dva milióny, tak skončia pri plnení dva milióny,“ vysvetlil petržalský prednosta Miroslav Štefánik. Päť miliónov eur dá firme za služby mestská časť.

Petržalka na to nemá peniaze

Nový parkovací systém bude prevádzkovať firma EEI, ktorú mestská časť vybrala v súťaži. „Mestská časť na to nemá peniaze. Museli by sme to aj tak robiť externe, nemáme tu na to odborníkov. Radšej sa dohodneme s niekým, kto to bude prevádzkovať. Toto je lacnejšie riešenie,“ zhrnul starosta Petržalky Vladimír Bajan s tým, že parkovacia politika síce nevyrieši problém s parkovaním v mestskej časti, ale ambíciou samosprávy je tento problém zmierniť. Parkoviská v Petržalke sú v súčasnosti preplnené, autá sú zaparkované na chodníkoch a matky s kočíkmi či vozičkári majú pre ne často sťažený pohyb.

Problémom je aj to, že pred domami parkujú autá s mimobratislavskými poznávacími značkami. Vstupná investícia je podľa prevádzkovateľa parkovacieho systému 1,5 milióna eur. "Je v tom vyznačenie, zavedenie systému, zamestnanci, ktorí budú predávať karty,“ doplnil Štefánik. Všetky príjmy pôjdu na účet mestskej časti, prevádzkovateľovi budú platiť odmenu 40 eur bez DPH za predaj jednej parkovacej karty. „Chceli sme mať priamu kontrolu nad financiami,“ hovorí Štefánik.

Za parkovanie v Petržalke budú po novom poplatok platiť rezidenti s trvalým pobytom v mestskej časti a aj tí, ktorí tu bývajú, ale trvalý pobyt v Petržalke nemajú. „V tejto chvíli sa však o výške poplatku nebudeme baviť. Predpokladám, že sa dohodneme s poslancami a bude jedna karta na rodinu,“ uviedol petržalský starosta Vladimír Bajan.

Zvýhodnenie pre Petržalčanov

Podľa mestskej časti rezidentské parkovanie uprednostní obyvateľov s trvalým pobytom tak, aby mali možnosť zaparkovať vo vzdialenosti približne 150 metrov od svojho bydliska a všade inde v Petržalke, kde potrebujú. Týka sa to parkovania pri obchodoch a pri zdravotných zariadeniach.

Rezidentská karta umožní parkovanie auta v zóne bez ďalších poplatkov. Za vydanie rezidentskej karty bude základný poplatok, ktorý bude vychádzať z výšky prevádzkových nákladov. Platnosť karty bude jeden rok. Ak bude dobré počasie a bude sa dať maľovať značenie na cesty, parkovaciu politiku v bratislavskej mestskej časti Petržalka by mohli spustiť 1. januára budúceho roka. „Ak nám to počasie neumožní, tak spustenie systému bude na jar budúceho roka. Maľovať čiary na zem môžu len vtedy, ak je teplota vyššia ako pätnásť stupňov,“ povedal Štefánik.

Problematiku parkovania v Petržalke by mali miestni poslanci riešiť na septembrovom zasadnutí zastupiteľstva. Zastupiteľstvo schvaľuje aj všeobecne záväzné nariadenie, ktoré upraví všetky podmienky prevádzkového poriadku.
 

01 - Modified: 2007-08-04 13:36:00 - Feat.: 0 - Title: V Košickej Belej vykradli motel a chatku
01 - Modified: 2024-04-19 12:52:07 - Feat.: - Title: V Bratislave vznikne veľký parkovací dom pre takmer 500 áut. Má slúžiť aj tým, ktorí smerujú do centra mesta 02 - Modified: 2024-04-20 11:00:00 - Feat.: - Title: Nahlás zle zaparkované auto a ešte dostaneš zaplatené. Toto mesto spustilo jedinečnú aplikáciu, ľudia ju milujú aj nenávidia 03 - Modified: 2024-04-08 13:54:25 - Feat.: - Title: Polícia obvinila troch mužov z falšovania výnimiek na parkovanie. Prípad môže súvisieť s kauzou okolo Separa a jeho priateľky 04 - Modified: 2024-02-08 10:15:00 - Feat.: - Title: Paríž ide bojovať proti veľkým a tučným SUV. Za hodinu parkovania bude účtovať 18 eur​ 05 - Modified: 2024-01-26 14:15:32 - Feat.: - Title: V bratislavskej Karlovej Vsi búrajú staré parkovisko, vybudujú tam parkovací dom. Počet miest sa zdvojnásobí
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 00:18