StoryEditor

Union dala štátne nemocnice na súd. Kvôli problematickým zmluvám

02.10.2013, 00:03

Súkromná Union zdravotná poisťovňa sa na poslednú chvíľu dohodla so štátnymi nemocnicami na ďalšej spolupráci. Ich spor, ktorý sa vliekol od leta, však bude mať súdnu dohru. „Podľa nášho názoru štátne nemocnice vypovedali zmluvy a následne konali spôsobom, ktorý nie je v súlade s právom. Aby sme ochránili našich poistencov, podnikli sme právne kroky, na ktorých výsledok čakáme,“ povedal predseda Predstavenstva Unionu Roman Podolák.

Poisťovňa podala podnety na súdy na všetkých 16 štátnych nemocníc, ktoré ju aj pacientov od leta držali v neistote. V júli hromadne Unionu zaslali výpovede zmlúv datované na koniec septembra. Výpovede mali nielen rovnaký dátum, ale boli aj rovnako sformulované. Pre podozrenie z dohody obmedzujúcej súťaž sa v tejto súvislosti Union obrátil ešte koncom augusta aj na Protimonopolný úrad.

Predseda Asociácie štátnych nemocníc a poslanec Smeru-SD Jozef Valocký pre HN odmietol, že by sa nemocnice dohodovali na spoločnom postupe proti najmenšej súkromnej poisťovni. „Každá nemocnica rokuje samostatne,“ zdôraznil.

Zopár nemocníc podpísalo dodatky s Unionom začiatkom septembra, iné si to nechali na posledný deň. Niektoré stiahli výpoveď zmluvy. Väčšina z nich však čakala do posledného možného dňa, pondelka. Vtedy sa okrem sporu nemocníc a súkromnej poisťovne skončila aj možnosť ľudí prepoistiť sa. „Považujeme za pozoruhodné, že k podpisu dodatkov prišlo až v posledný deň prepoisťovacej kampane. Konanie štátnych nemocníc voči Union zdravotnej poisťovni a jeho dôsledky počas týchto troch mesiacov budeme ešte vyhodnocovať,“ povedal Podolák.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 05:26