StoryEditor

Angličtinu platia zo štátneho

10.03.2013, 23:00
Individuálny kurz štátnej tajomníčky stojí 2 371 eur, iní si ho platia sami.

Dvakrát do týždňa navštevuje priamo na pracovisku štátnu tajomníčku ministerstva spravodlivosti Moniku Jankovskú lektor angličtiny. Drahý individuálny jazykový kurz v cene 2 371 eur za osobu platí štát. Okrem Jankovskej ho už druhý semester využíva aj niekoľko riaditeľov ministerstva.

„Ide o zdokonaľovanie právnickej angličtiny,“ vysvetľuje náplň kurzu Jankovská. Druhý polrok výučby, ktorý si ministerstvo objednalo od súkromnej agentúry Swot, sa začal minulý mesiac. Jankovskú a štyroch riaditeľov čaká do júla 104 individuálnych vyučovacích hodín. Jedna vyjde na 22,80 eura, celkovo sa z rozpočtu zaplatí takmer 12-tisíc eur.

Znalosť svetového jazyka by mala patriť k samozrejmej výbave členov vlády. V roku 2010 vzbudila rozruch slabá angličtina nastupujúceho ministra obrany Ľubomíra Galka, ktorú vtedy kritizoval aj terajší premiér Robert Fico. Galko musel resty odstraňovať za vlastné peniaze.
„Dve desaťročia po revolúcii a deväť rokov po vstupe do EÚ sa mi už zdá vhodné, aby do takýchto vysokých funkcií boli vymenovaní ľudia, ktorí jazyk ovládajú,“ vraví riaditeľ Transparency International Slovensko Gabriel Šípoš. „Ako minimum by som bol za to, aby si jazykové kurzy platili aspoň spolovice sami.“

Borec nemal záujem
Potrebu vynakladať štátne peniaze na jazykové vzdelávanie odôvodňuje Jankovská tým, že je za ministerstvo garantom príprav predsedníctva Slovenska v Rade EÚ. „Musíte uznať, že sa človek musí pripraviť aj v tejto oblasti.“

Slovensko bude predsedníckou krajinou v druhom polroku 2016. „Je otázne, či štátna tajomníčka a jej riaditelia budú na daných pozíciách, keď bude predsedníctvo. Lebo bude po ďalších voľbách,“ hovorí Jankovskej predchodkyňa Mária Kolíková, ktorá školenie považuje za nehospodárne.

Hovorkyňa Jana Zlatohlávková tvrdí, že výučba vedúcich predstaviteľov rezortu prebieha mimo pracovného času. Zmluva so súkromnou agentúrou je postavená tak, že kurz by mohol využiť aj minister Tomáš Borec. „Z jeho strany nebol prejavený záujem,“ uviedla hovorkyňa Jana Zlatohlávková.

Iní si platia sami
Po nástupe súčasnej vlády sa diskutovalo o angličtine súčasného šéfa obrany Martina Glváča. Ten po hovorkyni Martine Ballekovej odkázal, že z financií rezortu si žiadny kurz nehradí. Obrana neprepláca jazykový kurz ani štátnemu tajomníkovi Milošovi Kotercovi.

Zrejme viacerí členovia Ficovho kabinetu nie sú so svojou angličtinou spokojní. Súkromné hodiny berie, napríklad, ministerka zdravotníctva
Zuzana Zvolenská i dvojka rezortu Viliam Čislák. „Hradia si ich sami,“ vysvetlila hovorkyňa Martina Lidinská.

O jazykovom vzdelávaní, čo sa týka budúceho predsedníctva našej krajiny, uvažuje ministerstvo zahraničných vecí až od jesene tohto roku. V národnom programe vzdelávania, ktorý rezort pripravil, sa ráta so skromnejšími aktivitami – najmä so skupinovými kurzami v odporúčanom rozsahu 60 hodín za semester. Školiť sa má predsednícky korpus – predsedovia prípravných orgánov, experti a koordinátori.

Úspešní aj na Úrade vlády
Rovnakú agentúru ako ministerstvo spravodlivosti vysúťažil aj Úrad vlády pres svojich úradníkov. Hodina individuálneho kurzu anglického jazyka zameraného na odbornú terminológiu ho však vyšla len na polovicu – 11 eur. „Oľutoval som, že sme to vyhrali,“ tvrdí majiteľ levickej agentúry Swot Ladislav Kollár, že na zákazke za 310-tisíc eur pre Úrad vlády prerobí 13-tisíc.

„Mal som problém zohnať lektorov. Musel som im vykompenzovať tieto náklady cez iné služby do súkromných firiem,“ vraví Kollár, že lektori dnes individuálne vyučujú za 20 až 25 eur na hodinu, v hlavnom meste berú aj viac.

01 - Modified: 2020-06-20 18:56:41 - Feat.: - Title: Vietor a dážď sužujú niektoré obce na východe Slovenska. Situácia je zlá, tvrdí Naď 02 - Modified: 2020-06-16 15:20:45 - Feat.: - Title: Búrka poškodila úsek na rozostavanom bratislavskom obchvate, potvrdil rezort dopravy 03 - Modified: 2020-05-14 15:26:43 - Feat.: - Title: Remišovej úrad sa zmení na ministerstvo, prevezme agendu regionálneho rozvoja 04 - Modified: 2020-04-29 14:23:21 - Feat.: - Title: Firma Chemes neobnovila dodávky energie, Sulík podal trestné oznámenie 05 - Modified: 2020-01-20 14:37:13 - Feat.: - Title: Autodopravcovia ponuku neprijali: Drobné nech si nechajú, možno pôjdeme opäť do ulíc
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 08:28