StoryEditor

Ideme kupovať. Súperom nám bude Kellner

30.03.2014, 23:59
Rozhovor. Juraj Ondriš, spolumajiteľ investičnej skupiny Danubia Holding, pre HN:

Energetika, developerstvo či IT a telekomunikácie. Práve posledný menovaný biznis skupiny Danubia Holding je v posledných dvoch mesiacoch v centre diania. Ich spoločnosť Swan sa totiž stane štvrtým operátorom na Slovensku. Napriek tomu, že firmu chcel kúpiť najbohatší Čech Petr Kellner, skupina záujem nemala. Naopak – nakupovať chce práve ona. Okrem telekomunikácií sa však bude jej meno vo veľkom skloňovať aj na súde. Jej finančná spoločnosť RM-S Market žaluje Fond národného majetku. Ten s ňou zrušil zmluvu, na čo podľa Juraja Ondriša, spolumajiteľa Danubia Holding nemal nárok.

Hovorí sa o tom, že vysokorýchlostný internet alebo i 4 G sieť budete budovať s O2. Rokujete s týmto operátorom?

Táto informácia ma prekvapuje, pretože to tak nie je. V súčasnosti je pre nás prioritou vyriešenie národného roamingu. Rokujeme so všetkými spoločnosťami, no zatiaľ najotvorenejší je Slovak Telekom. V súčasnosti to vyzerá tak, že by sme na trhu mohli fungovať podobne ako O2.

Aké podmienky dostanete?

Zatiaľ ich konkretizovať nemôžem. Môžem však povedať, že keby Swan dostal horšie podmienky ako O2, Slovak Telekom by mal regulačnému úradu (Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb – pozn. HN) čo vysvetľovať.

 

Čo tá sieť vysokorýchlostného mobilného internetu? Chcete sa zapojiť do jej spoločnej výstavby?

Rokovania o výstavbe 4 G siete prebiehajú, no nie s nami. Podľa toho, čo viem, najďalej sú v rokovaniach Telekom a Orange, o spoločnú výstavbu sa uchádza tiež O2. Keby sa dvaja najsilnejší hráči dohodli na spoločnej výstavbe, je to pre nás i O2 zásadná nevýhoda. Aj preto sa do budovania spoločnej zdieľanej infraštruktúry budeme chcieť zapojiť. Hrozí však, že budeme ťahať za kratší koniec.

Prečo?

Ide o nastavenie pravidiel. Ak budú napríklad postavené na princípe zdieľania už existujúcej infraštruktúry, ako nový operátor nebudeme vedieť v tomto smere prispieť, čo by nás mohlo v danej situácii penalizovať.

 

Dnes to teda vyzerá tak, že sieť budete budovať skôr so Slovak Telekomom či s Orangeom?

Najchladnejší ohlas bol zo strany O2.

Prečo? Swan je poskytovateľom internetových služieb a má teda dobré pokrytie optikou. O2 zas disponuje frekvenciami, ktoré sú vhodné na pokrytie veľkých území.

Je to logické, no napriek tomu vzájomne nerokujeme. Na druhej strane – zamyslite sa nad tým, pre akú spoločnosť sa stane Swan najsilnejšou konkurenciou? Kto má...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2006-03-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ako by vyzeral parlament
01 - Modified: 2024-04-23 14:01:19 - Feat.: - Title: Na Slovensku podniká takmer trikrát viac mužov, ako žien 02 - Modified: 2024-04-22 17:32:51 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Multimiliónový biznis hlinikárov z Ľupče je zachránený. Dlhy majú splatiť najmä vďaka investíciám 03 - Modified: 2024-04-22 10:00:00 - Feat.: - Title: Kraľuje sociálnym sieťam a láka na extrémne zľavy. Za globálnym úspechom značky Shein sa však skrýva omnoho viac 04 - Modified: 2024-04-15 13:42:00 - Feat.: - Title: Alagič sa kajá: Firma jej zrušila biznisovú spoluprácu kvôli Pellegrinimu. Najprv penila, teraz toto! 05 - Modified: 2024-03-24 10:59:30 - Feat.: - Title: Šéf exportérov: Prezident má otvárať dvere našim firmám v zahraničí. Doteraz sa to nedialo, sú demotivovaní
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 23:57