StoryEditor

Hygienici našli covid vo väčšine vzoriek z odpadových vôd, vírusová nálož klesla

21.07.2021, 12:38
Autor:
TASRTASR
Monitoring odpadových vôd vykonávajú hygienici v každom kraji pravidelne na týždennej báze.

Nový koronavírus sa našiel vo väčšine vzoriek, ktoré odobrali z odpadových vôd na Slovensku.

"Regionálne úrady verejného zdravotníctva doteraz odobrali a vyšetrili metódou RT-PCR a digitálnou PCR celkovo 90 vzoriek. Pozitívnych alebo s hraničnými hodnotami bolo 77 vzoriek. Vírus SARS-CoV-2 bol potvrdený v 85,56 percenta," uviedla hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Daša Račková.

Vírusová nálož vo vzorkách odpadových vôd v jednotlivých krajoch podľa jej slov poukazuje na postupný pokles takmer vo všetkých krajoch od 18. do 28. kalendárneho týždňa.

ÚVZ SR

"Vzhľadom na krátky čas vykonávania monitoringu, ako aj rozšírenie delta variantu v Európe sme však pri stanovovaní jednoznačných prognóz zatiaľ opatrní. Situáciu potrebujeme pozorne sledovať dlhšie aj vzhľadom na dovolenkové návraty," povedala Račková.

Vzorky z každého kraja

Monitoring odpadových vôd vykonávajú hygienici od 18. kalendárneho týždňa v každom kraji pravidelne na týždennej báze.

Regionálne úrady verejného zdravotníctva odoberajú spolu s pracovníkmi čistiarní odpadových vôd približne desať vzoriek týždenne zo všetkých krajov, v začiatkoch to bolo menej.

Analýzu vzoriek vykonáva Národné referenčné centrum pre mikrobiológiu životného prostredia na Úrade verejného zdravotníctva.

"Z pohľadu reprezentatívnosti vzoriek epidemiológovia z regionálnych úradov verejného zdravotníctva dôsledne vytypovali sieť odberových miest - veľké krajské ČOV. Takto nastavený monitoring odpadových vôd nám dotvorí komplexnejší pohľad na to, v ktorých častiach Slovenska sa zvyšuje nárast počtu prípadov, respektíve vznikajú epidémie, alebo sa počet prípadov znižuje," priblížila Račková.

ÚVZ SR

Doplnkový nástroj

Na lokality s narastajúcim počtom prípadov sa potom môžu epidemiológovia bližšie zamerať a nastaviť potrebné protiepidemické opatrenia.

Monitoring odpadových vôd je podľa úradu užitočným doplnkovým nástrojom k analyzovaniu epidemiologickej situácie na Slovensku.

"Naďalej platí, že regionálne úrady verejného zdravotníctva identifikujú ohniská nákazy prioritne epidemiologickým vyšetrovaním - dohľadávanie kontaktov, cielené PCR testovanie a podobne," zhrnula hovorkyňa.

01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 22:14