StoryEditor

Koniec kliatby. Domáci Švédi vybojovali zlato

19.05.2013, 22:40
Autor:
TASRTASR
Švédski hokejisti zdolali vo finále Švajčiarsko 5:1. Domáci tím zvíťazil na MS po 27 rokoch.

Švédski hokejisti získali deviaty titul majstra sveta, keď v nedeľňajšom finále 77. svetového šampionátu zvíťazili v domácej Globe Aréne v Štokholme nad Švajčiarskom 5:1.

Severania tak zlomili prekliatie usporiadateľských krajín, ktoré trvalo dlhých 27 rokov. Československo v roku 1985 a Sovietsky zväz v roku 1986 boli až doteraz posledné dva tímy, ktoré dokázali premeniť domáce prostredie na zlato.

Zverenci trénera Pära Maartsa prehrávali od 5. minúty po góle švajčiarskeho obrancu Romana Josiho, ešte v prvej tretine ale dokázali v priebehu necelých troch minút skóre otočiť zásluhou Erika Gustafssona a Henrika Sedina. Po bezgólovej druhej časti domáci definitívne rozhodli o svojom víťazstve v tretej tretine, v ktorej skórovali Simon Hjalmarsson, Loui Eriksson a do prázdnej švajčiarskej bránky Henrik Sedin.

Švédi sa tešia zo zlatých medailí po siedmich rokoch, dosiaľ posledný titul svetového šampióna vybojovali v roku 2006 v Rige. Vo finále hrali po ročnej odmlke, v Bratislave v roku 2011 podľahli rivalovi z Fínska 1:6 a museli sa uspokojiť so striebrom. Pre "tri korunky" je to celkovo 44. medaila na MS (9-19-16).

Švajčiari ukončili 60-ročné čakanie na cenný kov, na historický prvý titul si však ešte musia počkať. Napriek tomu sa dá nazvať ich vystúpenie na severe Európy hokejovou rozprávkou, v Štokholme dosiahli deväť víťazstiev v rade a až v poradí desiaty zápas sa skončil ich prehrou. Helvéti tak vyrovnali svoj najlepší výsledok na MS - striebro z roku 1935 a získali svoju jubilejnú desiatu medailu.

finále

Švajčiarsko - Švédsko 1:5 (1:2, 0:0, 0:3)

Góly: 5. Josi (Walker) - 9. Gustafsson (Pettersson, Lundqvist), 12. H. Sedin, 48. Hjalmarsson (Landeskog), 56. Eriksson (H. Sedin), 57. H. Sedin. Rozhodovali: Jeřábek (ČR), Olenin (Rus.) - Deďuľa (Biel.), Wilmot (Kan.), vylúčení: 4:3 na 2 min, navyše Ambühl 10 min za napadnutie hlavy a krku, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:1, 13.850 divákov.

Švajčiarsko: Gerber – Vauclair, Seger, Blum, von Gunten, Josi, Diaz, Blindenbacher, Furrer – Niederreiter, Plüss, Moser – Ambühl, Gardner, Suri - Bodenmann, Cunti, Hollenstein – Bieber, Trachsler, Walker

Švédsko: Enroth - Tallinder, Kronwall, Fransson, Granberg, Fälth, Gustafsson - Eriksson, H. Sedin, D. Sedin – Danielsson, Lindberg, Landeskog - Hjalmarsson, Persson, Pettersson - Thörnberg, Lundqvist, Axelsson - Ericsson, Järnkrok

Švajčiari sa od úvodu s vervou pustili do súpera a zasypali brankára Enrotha spŕškou striel. Útočnú aktivitu pretavili v 5. minúte v úvodný gól, ktorý zaznamenal po nádhernom sóle obranca Josi. Vzápätí mohol zvýšiť ich náskok Furrer, jeho tečované bekhendové zakončenie len tesne minulo švédsku bránku. Domácich naštartovala až akcia z 9. min, keď Gustafsson dorazil do siete strelu Petterssona a vyrovnal. O tri minúty neskôr už "tri korunky" viedli, vylúčenie Ambühla potrestal v presilovke Henrik Sedin, ktorý po osvedčenej spolupráci s bratom Danielom doklepol puk do prázdnej bránky. Svižný ofenzívny hokej potom okorenilo niekoľko šarvátok, ktoré ale rozhodcovia nechali bez trestu. Na začiatku druhej tretiny Švédi rozkrútili v útočnom pásme kolotoč pri mantineli a Švajčiari chvíľami nevedeli, kam skôr skočiť. Šance Kronwalla i Erikssona ale zostali nevyužité. Hráči spod Álp sa opätovne dostali do tempa pri svojej prvej presilovke, v ktorej nebezpečne pálili najmä Furrer a Gardner, po jej skončení si Enroth vydýchol, keď Trachslerova strela tesne minula žŕdku. Zápas sa potom zmenil na taktickú bitku a rozdrobil sa do osobných súbojov. Na začiatku tretej tretiny Švajčiari siahali na vyrovnanie, keď po strele Trachslera sa puk prekotúľal len tesne mimo ľavej žŕdky Enrothovej bránky. A to ich mohlo mrzieť, pretože vzápätí kiksoval na druhej strane pri rozohrávke Vauclair, Gerber neudržal strelu Landeskoga a Hjalmarsson dorazil puk do siete - 1:3. Švédi potom umne narúšali švajčiarske akcie už v zárodku, držali puk ďaleko od svojej bránky a nedovoľovali súperovi dostať sa do tlaku. V 56. min Henrik Sedin trafil korčuľu Erikssona, od ktorej sa puk odrazil do bránky - 1:4. Definitívnu pečiatku na švédsky majstrovský titul dal Henrik Sedin, ktorý pridal piaty zásah do prázdnej bránky pri neúspešnej švajčiarskej power play.

Nino Niederreiter, útočník Švajčiarska (zdroj: RTVS): "Švédi vo finále využili svoje šance, kým my sme tie svoje nepremenili. Bezpochyby sme si strieborné medaily zaslúžili, ale chceli sme aj zlato. Teraz prevládajú negatívne pocity z prehry, úspech oceníme asi až neskôr."

Gabriel Landeskog, útočník Švédska (zdroj: RTVS): "Je to neuveriteľné. Verili sme vo svoje sily, tvrdo sme bojovali o tento titul. Zdolali sme výborný tím, Švajčiari majú za sebou perfektný turnaj. Henrik a Daniel Sedinovci dokázali svoje kvality, boli najlepšími hráčmi na šampionáte."

Daniel Sedin, útočník Švédska (zdroj: RTVS): "Prišli sme sem s Henrikom v pravý čas. Chalani hrali vynikajúco, vo finále sme podali skvelý tímový výkon. Teraz nás čakajú oslavy, chceme si ich poriadne užiť."

Henrik Sedin, autor dvoch gólov a jednej asistencie vo finále (zdroj: RTVS): "Sú to fantastické pocity. Naším cieľom bolo zlato a tento cieľ sme aj splnili. Aj za stavu 0:1 sme si verili, držali sa herného plánu a podarilo sa nám otočiť skóre. Dosiahli sme skvelý úspech."

Staffan Kronwall, kapitán Švédska (zdroj: RTVS): "Niet pochýb, že nám Sedinovci pomohli a naštartovali nás k zisku titulu. Pokiaľ neprišli, chýbali nám tvoriví hráči do presiloviek. So Švajčiarmi sme v skupine prehrali, ale veľkú odvetu vo finále sme zvládli na jednotku. Teraz ideme oslavovať."


Henrik Sedin sa raduje z gólu.


01 - Modified: 2004-11-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: V Neusiedlere SCP to znova vrie
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 03:37