TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Protestujúci zablokovali viaceré hraničné priechody, polícia musela odkláňať dopravu

21.07.2021, 09:59
Autor:
TASRTASR
Slovenská vláda podľa aktivistov svojimi opatreniami prehliada záujmy pendlerov a obyvateľov pohraničia.

Hraničný priechod Čunovo - Rajka smerom do Maďarska je po proteste a blokácii opäť otvorený a priechodný. Na sociálnej sieti o tom informovali bratislavskí krajskí policajti. Na diaľnici D2 v Bratislave sú však naďalej kolóny, ktoré sa vytvorili pre blokáciu hraničného priechodu.

Desiatky ľudí zablokovali v stredu podvečer hraničný priechod Čunovo - Rajka smerom zo Slovenska na Maďarsko.

Vyjadriť tým chcú nespokojnosť s novými podmienkami vstupu na Slovensko, ktoré platia pre pandémiu nového koronavírusu. Pre blokáciu priechodu sa na diaľnici D2 smerom do Rajky vytvorila rozsiahla kolóna.

​Protestujúci vytvorili živú reťaz a skandovali heslá ako "hanba" či "testovať sa nedáme". Vyjadriť tým chceli nespokojnosť s podmienkami vstupu na Slovensko, a to najmä pre takzvaných pendlerov.

"Výrazne znevýhodňujú ľudí z prihraničných regiónov, a to napriek tomu, že bývajú na území, v ktorom nie je horšia epidemiologická situácia ako na Slovensku," tvrdia.

​Podporu nespokojným pendlerom vyjadrili aj viaceré opozičné strany. Niektorí opoziční politici sa na proteste aj priamo zúčastnili. Okrem protestujúcich je na mieste aj polícia, spoločne s jej antikonfliktným tímom.

Okrem priechodu Čunovo - Rajka polícia eviduje aj blokáciu v Komárne, Milhosti, Šahách či v Brodskom. Zablokovaný bol aj priechod v Štúrove, ten je však už prejazdný.

"V Komárne je prejazd blokovaný, polícia odkláňa cestujúcich na nový most. Protestujúci zablokovali aj hraničný priechod Milhosť. V Šahách je prejazd taktiež blokovaný, doprava je odkláňaná na hraničný priechod Šiatorská Bukovinka. Na diaľnici D2 Brodské je prejazd blokovaný," uviedla hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

Na väčšine hraničných priechodov je podľa jej slov situácia pokojná a bez väčších kolón aj na tých miestach, kde sa zdržiavajú protestujúce osoby.

"Treba však počítať so zdržaním, prípadne s presmerovaním dopravy," podotkla. Polícia situáciu na hraniciach naďalej monitoruje.

Zelená vlna RTVS informuje o protestoch aj na hraničných priechodoch Suchá Hora - Chocholów, Svrčinovec - Mosty u Jablunkova či Bratislava (Petržalka) - Berg. Pre blokáciu diaľničného hraničného priechodu Čunovo - Rajka vznikajú v Bratislave na diaľnici D2 smerom do Maďarska rozsiahle kolóny.

01 - Modified: 2024-04-16 15:10:56 - Feat.: - Title: V Česku je málo študentov učiteľstva, minister volá po spoločenskej objednávke 02 - Modified: 2024-04-16 13:52:25 - Feat.: - Title: Názory na zahraničnú politiku by nemali narúšať vzťahy Čechov a Slovákov, myslí si prezident Pavel 03 - Modified: 2024-04-16 11:19:42 - Feat.: - Title: Za urovnanie vzťahov s Českom je 70 percent Slovákov, ukazuje prieskum 04 - Modified: 2024-04-16 11:06:38 - Feat.: - Title: Do Česka dorazilo 20-tisíc dávok očkovania proti čiernemu kašľu 05 - Modified: 2024-04-16 08:20:52 - Feat.: - Title: FOTO Deti bili reťazou a zamykali v izbách: Zatiaľ čo hladovali, rodičia sa im smiali. Slovenskom otriasol brutálny prípad
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 18:48