StoryEditor

Volkwagen otvára vlastnú miniškolu

11.09.2013, 14:37
Závod v Devínskej novej Vsi bude vzdelávať v odbore mechatronika 24 študentov.

Automobilový závod Volkswagen Slovakia otvoril vlastnú „miniškolu“. Jeden z najväčších zamestnávateľov na Slovensku bude v odbore mechatronika vzdelávať 24 študentov, ktorí budú mať po skončení štúdia isté miesto v bratislavskom závode.

Študenti sa na dvojročné štúdium prepracovali cez tvrdé prijímacie skúšky, na ktorých sa zúčastnilo vyše tristo uchádzačov. V tzv. centre duálneho vzdelávania priamo v devínskonovoveskej fabrike budú mať k dispozícii tri moderne vybavené dielne za milión eur a štyroch pedagógov z praxe. Závod bude učňom okrem vzdelania platiť aj odmenu vo výške 633 eur. Výučba bude pozostávať len na 20 percent z teoretických predmetov – zvyšok strávia vzdelávaním sa a prácou v jednotlivých častiach závodu.

„V závode vo Wolfsburgu takto vzdelávame 30 profesií vrátane ekonomických,“ vyhlásil pred novinármi člen predstavenstva automobilky Wilfried von Rath. „O dva týždne budeme spolu s ministerstvom školstva rokovať o štátnej podpore tomuto vzdelávaciemu systému,“ vyhlásil pred prestrihnutím stužky na novej učebni štátny tajomník ministerstva práce Braňo Ondruš.

Podobný model duálneho vzdelávania chce minister školstva Dušan Čaplovič v spolupráci s veľkými zamestnávateľmi zaviesť na celom Slovensku a spolu s ďalšími opatreniami tak oživiť upadajúce odborné školstvo. Budúcich zamestnancov si v súčasnosti podobným spôsobom vychovávajú hlinikárske firmy v Žiari nad Hronom, strojárne v Považskej Bystrici či Železiarne Podbrezová.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 17:19