StoryEditor

Polícia obvinila siedmich ľudí z útoku neonacistov v Nitre

29.01.2014, 12:25
Vyšetrovanie útoku v Nitre nabralo rýchly spád. Obvineným hrozí až 12 rokov väzenia.

V súvislosti s medializovanými útokmi na bar Mariatchi v Nitre už polícia obvinila siedmich mužov. Potvrdila to nitrianska krajská policajná hovorkyňa Božena Bruchterová. Ako uviedla, piati z nich, 24-ročný Dušan V., 21-ročný Peter S., 26-ročný Boris H., 33-ročný Martin B. a 24-ročný Michal P., sú momentálne v cele policajného zaistenia a vyšetrovateľ spracoval podnet na návrh na ich vzatie do väzby. "Vyšetrovateľ Okresného riaditeľstva PZ v Nitre po prevzatí spisového materiálu, ktorý obsahoval kamerové záznamy, znalecké posudky z odboru zdravotníctva, výsluchy svedkov, poškodených a podozrivých osôb 28. januára vzniesol obvinenie voči piatim osobám zo zločinov ublíženia na zdraví v štádiu pokusu a výtržníctva," doplnila Bruchterová.

Ako pripomenula, obvinenie súvisí s udalosťami z 5. októbra 2013, kedy po hádke útočila skupina mladých mužov na obsluhu baru Mariatchi. "Traja ľudia utrpeli zranenia, ktoré si podľa lekárskej správy nevyžadujú pri správnom liečebnom postupe dobu liečenia viac ako 42 dní. Trojica mužov útočila na ten istý bar aj 1. januára 2014. Jeho majiteľ sa snažil výtržníkov, ktorí rozbíjali okná, zachytiť fotoaparátom. Tí ho napadli a spôsobili mu zlomeninu nohy. Na základe prijatého trestného oznámenia poverený policajt začal trestné stíhanie vo veci trestných činov ublíženia na zdraví a výtržníctva. Ani v jednom z prípadov neboli preukázané znaky extrémizmu," uviedla Bruchterová.

Kaliňák: Policia potrebovala čas
Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) si nemyslí, že viac ako tri mesiace na obvinenie útočníkov na návštevníkov študentského baru Mariatchi v Nitre je príliš dlhý čas. Včera totiž vznikla petícia Stop násiliu na Slovensku, v ktorej signatári žiadajú premiéra Roberta Fica, aby za postup pri vyšetrovaní útokov odvolal z funkcie ministra vnútra Roberta Kaliňáka, policajného prezidenta Tibora Gašpara a riaditeľa Krajského riaditeľstva policajného zboru v Nitre Miroslava Michalčíka.

"Čas tu prispieval k tomu, aby sa mohli tie dôkazy posilniť. Záujmom polície bolo to, aby páchatelia neboli obvinení len z ublíženia na zdraví, ale aj z toho, že mali záujem spôsobiť ťažkú ujmu," povedal dnes minister po rokovaní vlády. Často sa totiž podľa neho stáva, že páchateľ vyviazne s peňažným trestom a stíhanie nesplní účel, na ktorý slúži. "Tá príprava bola dôležitá práve preto, aby mohla byť prísnejšia kvalifikácia," dodal. Obvinenie podľa neho predĺžila dôsledná príprava a znalecké posudky od lekára, aby páchatelia nevyviazali s ľahkým trestom.

Kaliňák tiež uviedol, že pri dvoch incidentoch neútočili tí istí ľudia, išlo podľa neho o ôsmich rôznych ľudí. Minister zatiaľ nevidí dôvod, aby postup polície v Nitre prešetrila inšpekcia ministerstva vnútra.

Hrozí im až 12 rokov za mrežami
Podľa nitrianskej krajskej policajnej hovorkyne Boženy Bruchterovej vyšetrovateľ v súvislosti s októbrovou bitkou v nočnom bare obvinil päť ľudí zo zločinov ublíženia na zdraví v štádiu pokusu a výtržníctva. "Obvinení sú v cele policajného zaistenia a  vyšetrovateľ spracoval podnet na návrh na ich vzatie do väzby," uviedla hovorkyňa. V prípade preukázania viny im hrozí päť až 12 rokov za mrežami.

V prípade januárovej bitky sú obvinení dvaja muži pre zločiny ublíženia na zdraví a výtržníctva. Stíhaní sú na slobode. Podľa Bruchterovej im hrozí trest odňatia slobody na 4 až 10 rokov. Obvinení sú stíhaní na slobode. Ani v jednom z prípadov neboli podľa polície preukázané znaky extrémizmu.

Majiteľ baru: Neonacisti sú postrachom
Pri októbrovom útoku zlomili muži nohu majiteľovi baru Mariatchi Radovanovi Richtárikovi, doteraz je práceneschopný. Po včerajšom zverejnení videa z incidentu však Richtárik cíti veľkú podporu. "Tá podpora je naozaj veľká a som milo prekvapený. Ozývajú sa mi kamaráti, aj známi, s ktorými som už dlhší čas nebol v kontakte, ale aj úplne cudzí ľudia. Je to naozaj veľmi silné a teší ma to."

Medializácia prípadu podľa Richtárika určite tempo vyšetrovania urýchlila. Ako skonštatoval, sám bol prekvapený z veľkého rozhorčenia a následného tlaku verejnosti. "Určite to bolo aj vďaka tomu, že bol zverejnený videozáznam, na ktorom je vidieť priebeh bitky. Keby vyšla iba informácia, že došlo k útoku neonacistov, ľudia by zrejme nereagovali tak silne, ako keď všetko mohli vidieť na vlastné oči," hovorí Richtárik. Zároveň pripomenul, že k podobným a často aj brutálnejším útokom neonacistov dochádza v Nitre pomerne často. Sám bol v minulosti aktivistom organizácie Ľudia proti rasizmu a situáciu v meste pod Zoborom pozná. "V Nitre je to naozaj zlé. Dochádza tu k úplne bezdôvodným útokom na nevinných ľudí, doslova pre nič! Neonacisti sú v tomto meste postrachom, ľudia sa často boja ísť večer zabaviť alebo zájsť na pivo, pretože sa neraz stávajú obeťami veľmi vážnych útokov," skonštatoval Richtárik.

01 - Modified: 2005-12-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Sin City alebo mesto hriechu v rodisku Dona Quijota
01 - Modified: 2024-04-13 17:52:43 - Feat.: - Title: Mesto Nitra uvažuje o inštalácii fotovoltických zariadení na svojich budovách za viac ako tri milióny eur 02 - Modified: 2024-03-23 16:06:46 - Feat.: - Title: Ako volí Nitra? HN sa tam boli pozrieť, vyzerá to na vysokú účasť 03 - Modified: 2024-03-19 11:54:39 - Feat.: - Title: Nitriansky samosprávny kraj založí spoločnosť, ktorá má pripraviť integrovaný dopravný systém 04 - Modified: 2024-03-11 17:30:00 - Feat.: - Title: Zlaté časy zažíval za socializmu. V Nitre idú rekonštruovať starý hotel, vyťažia z toho študenti 05 - Modified: 2024-03-08 10:03:51 - Feat.: - Title: Nitriansky Jaguar pripravuje výstavbu novej haly na výrobu batérií. Vzniknú desiatky pracovných miest
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 01:45