StoryEditor

Procházkova kritika Fica a expanzia Hamé na Slovensko. Toto sú top udalosti štvrtka

09.10.2014, 19:10
Autor:
redred

Procházka: Fico už prekročil všetky hranice,
zjednotíme pravicu a porazíme ho

Sieť podľa jej predsedu Radoslava Procházku je pripravená na zásadné politické kroky smerujúce k zjednoteniu úsilia pravého stredu a zvíťaziť aj v komunálnych voľbách nad Smerom-SD.

Vyvinieme úsilie, aby správu v krajských mestách sme vrátili tam, kde prirodzene patrí, teda pravému stredu. Sieť ako najsilnejšia opozičná strana si uvedomuje svoju zodpovednosť a svoje poslanie hlavného súpera Smeru-SD,“ vyhlásil Procházka dnes na tlačovej besede s tým, že Sieť urobí všetko pre víťazstvo nad hrubokrkým cynizmom vládnej moci.

Podľa Procházku totiž premiér Robert Fico prekročil všetky hranice, keď sa občanom vyhráža a vydiera ich. Kritizoval rozhodnutie vlády, ktorá schválila pre mesto Žilina odpustenie dlhu. Procházkovi však neprekáža samotné odpustenie dlhu, ale dôvody, ktoré k tomu viedli. „Na MDŽ rozposielajú pohľadnice, teraz občania dostali výhražný list v štýle Fidela Castra. Buď budete v novembri voliť smerákov, alebo si vás vláda nebude všímať. Cukor pre smerákov, bič pre väčšinu Slovákov,“ vyhlásil Procházka.


"Made in China" rúca mýty.
Dostáva sa medzi elitu

Už dávno neplatí, že Čína je iba továrňou na napodobeniny. Čínske značky sa tešia čoraz väčšej obľube a začínajú sa stavať k západným značkám s dlhou tradíciou. Ako napríklad čínsky výrobca smartfónov Huawei, ktorý sa ako prvý a jediný čínsky zástupca objavil v rebríčku Interbrand. Debutuje na 94. priečke a jeho značka má hodnotu 4,3 miliardy dolárov.

Prvenstvo v rebríčku najhodnotnejších značiek si už po druhý raz udržala firma Apple. Tá dokonca si polepšila o 21 percent čo sa týka hodnoty značky a má hodnotu 118,8 miliardy dolárov. Druhý skončil Google s hodnotnou 107,4 miliardy dolárov a tretiu priečku obsadila značka, ktorá si dlho držala prvé miesto až kým ju minulý rok nezosadil Apple, teda Coca-Cola. Pripísala si tri percentá a má hodnotu 81,5 miliardy dolárov.

Poradiu dominujú Americké technologické firmy, ktoré si pripísali aj najväčší nárast v hodnote značky. Spomínaný Facebook však nad všetkými vyčnieva, z hľadiska nárastu hodnoty je druhou najúspešnejšou značkou Audi s 27 a treťou Amazon s 25 percentným nárastom. „Na jednej strane si technologické firmy počínajú dobre. Ale musíme mať na zreteli fakt, že sú na začiatku svojich životov a biznisu,“ upozorňuje Jez Frampton, analytik Interbrand v správe k rebríčku. „Uvidíme niekedy IT firmu, ktorej sa bude dariť tak dlho ako napríklad Coca-Cole či Mercedesu? Tie preveril čas. Technologické firmy nie,“ dodal.


Nobelovku za literatúru získal Modiano.
Odkrýval osudy okupácie

Literátom, ktorý získal prestížnu Nobelovu cenu za rok 2014, sa stal šesťdesiatdeväťročný Francúz Patrick Modiano. V minulosti za svoje romány už získal Goncourtovu cenu aj ocenenie Francúzskej akadémie. Je 15. Francúzom, ktorý získal prestížne ocenenie v kategórii literatúra, spresnili francúzske médiá. Ocenenie je dotované sumou ôsmich miliónov švédskych korún (v prepočte 876-tisíc eur).

Modiano sa narodil 30. júla 1945, necelé tri mesiace po skončení druhej svetovej vojny, v meste Boulogne-Billancourt na západnom predmestí Paríža. Jeho otec bol židovsko-talianskeho pôvodu a matka flámska herečka, s ktorou sa zoznámil počas nacistickej okupácie Paríža.

Vojnová skúsenosť jeho rodičov mala silný vplyv na Modianovu spisovateľskú tvorbu: v jeho románoch sa opakovane objavujú motívy okupácie, židovstva, viny, pamäte, zabudnutia a straty identity. Do sveta literatúry prenikol ako mladý muž za pomoci spisovateľa Raymonda Queneaua, priateľa jeho matky, ktorý mu otvoril dvere do prestížneho francúzskeho vydavateľstva Gallimard.


V Slovnafte došlo k výbuchu,
dvaja ľudia sú zranení

Bratislavským Slovnaftom otriasol okolo 17-tej hodiny výbuch. Informáciu priniesol portál cas.sk. Na mieste zasahujú záchranári a sú dvaja ľudia zranení. Výbuch nastal pri údržbe jednej z výrobných jednotiek, k rozšíreniu našťastie neprišlo. „Dvaja ľudia boli ľahko zranení, jeden v oblasti hrudníka, druhý má poranené oko. Nemáme informácie o tom, že by mali byť zranení ešte iní ľudia,“ potvrdil pre HNonline hovorca operačného strediska záchranárov Boris Chmel. Podľa hovorcu Slovnaftu Antona Molnára na mieste zasahujú podnikoví hasiči, ktorí majú situáciu pod kontrolou.


Hamé expanduje na Slovensko,
kúpilo výrobcu majonéz z Prešova

Jedného z najväčších slovenských výrobcov majonéz a dressingov, prešovskú firmu DOMA kúpila česká potravinárska firma Hamé Rozšírila tak portfólio svojich potravinárskych výrobkov o úplne nový segment. Informoval o tom český portál aktualne.cz

Prešovská továreň DOMA, ktorej ročný obrat predstavuje asi päť miliónov eur, sa tak stala desiatym výrobným závodom Hamé a prvým na slovensku.

Finančnú výške akvizície nechceli predstavitelia ani jednej zo zúčastnených strán oznámiť. "Výrobky tradičnej slovenskej firmy DOMA vhodne doplnia a rozšíria portfólio Hamé a umožnia nám lepšie bojovať s medzinárodnou konkurenciou," hovorí generálny riaditeľ Hamé Martin Štrupl pre aktualne.cz. Podľa neho firma nebude presúvať výrobu majonéz, studených omáčok a dressingov do Českej republiky. Značka DOMA so zhruba 50 zamestnancami zostane v Prešove.

Zatiaľ poslednou akvizíciou, ktorú Hamé oznámilo na konci augusta, bola kúpa rumunskej firmy La Grande Famiglia obchodujúca so sortimentom morských plodov, horčíc, džemov a rajčín. Tým sa obrat Hamé zvýšil o štyri milióny eur.

01 - Modified: 2006-11-13 21:46:39 - Feat.: 0 - Title: Sirota z doliny
01 - Modified: 2024-01-23 23:00:00 - Feat.: - Title: Invalidné penzie či nové sumy úrazových dávok. Pozrite si prehľad najdôležitejších zmien v roku 2024 02 - Modified: 2024-01-09 07:00:00 - Feat.: - Title: Apple na nás v roku 2024 vybalí poriadnu nálož nových technológií. Pozri si náš veľký prehľad a priprav sa na novinky 03 - Modified: 2024-01-01 12:48:30 - Feat.: - Title: Svet komiksov: Marvel má problém, prichádzajú superhrdinské suchoty. Pozri si prehľad projektov, ktoré uvidíme v roku 2024 04 - Modified: 2023-11-23 14:36:54 - Feat.: - Title: PREHĽAD sviatkov a prázdnin v roku 2024. Pripravte sa na sklamanie, polovica vychádza na víkend. Vianoce však budú uprostred týždňa 05 - Modified: 2023-11-13 12:04:13 - Feat.: - Title: Rekordy sociálnych sietí: Kto je najsledovanejší na Facebooku a ktorý príspevok má najviac lajkov? Výsledky ťa prekvapia
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 09:55