StoryEditor

Obvinili Mikulčíka. Aktéra z kauzy daniarov

16.01.2014, 22:59
Kauza budovy Daňového riaditeľstva, na ktorej takmer padla vláda Radičovej, môže mať dohru pred súdom.

Kauza budovy Daňového riaditeľstva v Košiciach, na ktorej v roku 2011 takmer padla vláda Ivety Radičovej, môže mať dohru pred súdom. Polícia obvinila pravú ruku vtedajšieho ministra financií Ivana Mikloša (SDKÚ-DS) – Miroslava Mikulčíka. Ten ako šéf Daňového riaditeľstva rozhodol, že sa košickí daniari presťahujú do budovy patriacej vtedajšiemu krajskému šéfovi SDKÚ v Nitre Ondrejovi Ščurkovi. Vlastník budovy, ktorú si daniari mali pôvodne prenajať, však už urobil stavebné úpravy za vyše 483-tisíc eur. Mikulčík sa s firmou VSH development dohodol, že im peniaze preplatí.

Polícia ho preto stíha pre porušovanie povinnosti pri správe cudzieho majetku. „Nie som si vedomý porušenia zákona,“ povedal pre HN Mikulčík. Proti obvineniu sa odvolá. „Je to konanie orgánov, ktoré majú byť nezávislé, len neviem, či aj naozaj sú,“ reagoval Mikloš.

Mikulčíka polícia obvinila z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Tvrdí, že nemal žiadny právny dôvod zaviazať sa na vyplatenie takmer 500-tisíc eur.

„Spôsobil tak Slovenskej republike škodu veľkého rozsahu,“ upozornil košický policajný hovorca Alexander Szabo. V prípade preukázania viny mu hrozí až 15-ročné väzenie. Právni experti sa k obvineniu nechcú vyjadrovať bez znalosti všetkých potrebných dokumentov. „Z vedomostí, čo mám o prípade, by som to riešil ako obchodný spor. Až keby sa zistilo, že tam je hrubá miera porušenia zákona, by som prešiel do trestného konania,“ reagoval pre HN jeden z oslovených advokátov, ktorý nechcel byť menovaný.

 

Chybu našiel aj Úrad vlády

Mikloš s Radičovou sa pohnevali už keď vyšlo najavo, že daniari sa majú sťahovať do Ščurkovej budovy. Prekážal jej najmä fakt, že si nový prenájom vybrali bez súťaže. „Buď Mikulčík, alebo ja,“ mala vtedy povedať Radičová a hrozila demisiou. Preplatenie stavebných úprav bolo ďalším dôvodom ich sporu. Aj kontrola z Úradu vlády totiž konštatovala, že firma VSH development na vyplatených 483-tisíc eur nemala právny nárok. Oslovili sme aj firmy VSH, do našej uzávierky neodpovedali.

Exminister financií však od začiatku stál za Mikulčíkom a aj dnes tvrdí, že budova Daňového riaditeľstva nie je žiadnou kauzou. VSH mala za päťročný prenájom dostať desať miliónov eur, Ščurkova firma Nitra Invest 6,5 milióna. Podľa neho sa tak zmenou sídla podarilo ušetriť 700-tisíc eur ročne. Zmluva s VSH znela na desať rokov s opciou na ďalších desať. „Ak vyrátame 700-tisíc za dvadsať rokov, bolo by to 14 miliónov eur. To je celková úspora, tak o akej škode sa tu bavíme?“

 

Mikulčík sa bráni

Mikulčík pripomína, že o podpise dohody sa rozhodoval aj na základe právnych posudkov. „Bola to dohoda o vyrovnaní, a tú môžete realizovať, alebo nemusíte. Pri jej realizácii som navyše už nebol štatutárnym zástupcom Daňového riaditeľstva.“ Na prenájme sa s firmou VSH dohodli daniari ešte za Igora Šulaja počas prvej vlády Roberta Fica.

Mikulčík tvrdí, že bola uzatvorená v rozpore so zákonom. „Finančné krytie na jej realizáciu neboli v pláne, proste na to neexistovali prostriedky,“ zdôraznil. Šulaj však tvrdí, že jeho ľudia určite konali podľa zákona. Samotné Mikulčíkovo obvinenie komentovať nechcel. „Beriem to ako fakt, že si polícia robí svoju prácu a postupuje tak, ako má,“ uzavrel.

01 - Modified: 2005-12-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: NYSE čakajú historické zmeny 02 - Modified: 2005-12-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Evraz pomôže Vítkoviciam v Rusku
01 - Modified: 2016-02-13 07:23:01 - Feat.: - Title: V Británii odsúdili majiteľa továrne, ktorý otrocky vykorisťoval maďarských robotníkov 02 - Modified: 2016-01-14 13:52:16 - Feat.: - Title: Na Slovensku chytili českého podnikateľa. Päť rokov sa skrýval kvôli veľkému dlhu 03 - Modified: 2016-02-12 09:40:41 - Feat.: - Title: Píšete si v práci cez WhatsApp? Môžu vás kontrolovať, rozhodol súd 04 - Modified: 2016-01-11 14:44:11 - Feat.: - Title: Exposlanec Smeru Jánoš má ísť pred súd v marci 05 - Modified: 2016-01-07 13:22:10 - Feat.: - Title: Kramný dostal výnimočný trest. Za vraždu manželky a dcéry ide na 28 rokov do väzenia
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 15:04