StoryEditor

Alkohol za volantom sa trestá rozdielne

28.11.2013, 23:00
Niektorí odsúdení skončili len s pokutou, iní dostali aj podmienečný trest. Nafúkali pritom takmer rovnako.

Piateho novembra krátko po polnoci zastavili vo Vranove nad Topľou policajti auto, ktorého vodičovi zistili v dychu 1,42 promile alkoholu. O dva týždne na opačnom konci Slovenska namerali v Novom Meste nad Váhom inému vodičovi v dychu 1,48 promile alkoholu.

Dva na prvý pohľad rovnaké prípady s celkom iným zakončením na súde. Prvému vodičovi vymeral sudca 1,5 roka bez vodičského preukazu. Druhý nebude môcť sadnúť za volant dvojnásobne dlhý čas. K tomu dostal dvojročnú podmienku, počas ktorej navyše nesmie vôbec piť. Ešte vypuklejší je však prípad, keď vodič nafúkal menej – 1,21 promile, no súd ho poslal na dva mesiace do väzenia a prišiel o vodičák na 1,5 roka.

Každý rozsudok je iný

Už dva roky je v platnosti novela zákona o cestnej premávke, podľa ktorej sa viac ako promile alkoholu za volantom stalo trestným činom. Rozsudky nad opitými vodičmi ukazujú, že nie je celkom jedno, ktorý súd prípad rieši.

V HN sme s pomocou portálu Otvorené súdy urobili analýzu 100 najnovších rozsudkov. Ukázala, že až na výnimky sa nenájdu dva rovnaké tresty. Každý druhý vodič skončil s podmienkou, tretina iba s odobratým vodičákom, čo je trest, ktorý sa ukladal v priestupkovom konaní. Niektorí vodiči (necelé jedno percento) dokonca ani neprišli o vodičský preukaz – skončili len s pokutou.

Závisí to aj od profilu vodiča, jeho evidenčnej karty, kde má zaznamenané priestupky a rad ďalších okolností, vysvetľuje trestný sudca Peter Šamko z Okresného súdu v Pezinku. Pripúšťa však, že sudcovia nie sú jednotní. „Niektorí napríklad presadzujú názor, že okolo promile stačí finančný trest, iní tvrdia, že by aj tam mala byť už podmienka. Aj taký, aj taký trest je však zákonný,“ pripomína.

My sme našli rozsudok, keď vodič aj s 3,33 promile v dychu, čo sa považuje za ťažkú otravu alkoholom, vyviazol s pokutou a nedostal podmienečné väzenie. Odborníčka na trestné právo Lucia Kurilovská si nemyslí, že rozdielnosť rozhodovania sudcov je problém. „Máme nestranné a nezávislé súdy, treba dať sudcovi možnosť, aby posúdil každý konkrétny prípad.“

Zaberá len strata vodičáka

Opatrenie, že viac ako promile alkoholu za volantom je trestným činom, ktoré zaviedol bývalý minister vnútra Daniel Lipšic, malo za cieľ skresať tento neduh. Výraznejšie sa to nedarí. Odsúdených vodičov dokonca pribúda – v roku 2011 na súde bolo v priemere 164 mesačne, vlani 425 a tento rok už dokonca 470 prípadov. „Nie je to dôsledok zmeny legislatívy, ale intenzívnejšej práce policajtov na cestách,“ vysvetľuje dopravný analytik Jozef Drahovský.

Ďalší ukazovateľ – počet dopravných nehôd s alkoholom, je optimistickejší. Štatistika policajného prezídia ukazuje, že vlani ich bolo 1743, čo je o 159 menej ako v roku 2011. Sudca Šamko nepovažuje zavedenie inštitútu za dobré riešenie. Prax na súdoch podľa neho ukazuje, že peňažné a podmienečné tresty nezaberajú. „Ľudí odrádza iba zákaz činnosti viesť motorové vozidlá, ale takýto trest sa ukladal aj v priestupkovom konaní.“

Drahovský by posunul hranicu trestnosti o pol promile. Nejednotnosť podľa neho vládne aj v priestupkovom konaní pri zvyškovom alkohole pod jedno promile, kde sú niektorí vodiči trestaní prísnejšie ako v trestnom konaní. Lucia Kurilovská by uvítala viac alternatívnych trestov, napr. povinnej práce.

01 - Modified: 2005-10-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Austrian Technik založil pobočku na údržbu lietadiel
01 - Modified: 2024-04-15 12:51:07 - Feat.: - Title: VIDEO Opitý Slovák sa preháňal po Brne na bicykli. Rovnováhu mu pomáhali udržať dva krígle v rukách, s policajtmi žartoval 02 - Modified: 2024-04-12 05:56:16 - Feat.: - Title: Vodiči sa zdržia na viacerých úsekoch v Bratislave 03 - Modified: 2024-03-30 08:00:00 - Feat.: - Title: Vedci zaznamenali výrazný úhyn netopierov. Môže za to alkohol, z ktorého ti určite bolo už minimálne raz zle 04 - Modified: 2024-03-22 10:27:49 - Feat.: - Title: Vo vodnej nádrži našli muža bez známok života. Má ísť o autobusára, ktorý zamkol cestujúcich vo vozidle a s tržbou odišiel 05 - Modified: 2024-03-21 14:01:12 - Feat.: - Title: Rodičia roka: Jedni sa opili do bezvedomia na pláži a ďalšia matka nechala doma batoľa a odišla na dovolenku, zomrelo na hlad a smäd
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 16:33