StoryEditor

Tragická nehoda pri Poprade. Polícia preveruje, či mal autobus zimné gumy

31.01.2015, 07:23
Kvôli vážnej dopravnej nehode uzavreli časť diaľnice pri Poprade.

Český vodič autobusu, ktorý dnes v skorých ranných hodinách havaroval pri zjazde z diaľnice D1 pri Spišskom Štvrtku, nehodu prežil. Pre médiá to potvrdil minister zdravotníctva SR Viliam Čislák s tým, že nehoda si vyžiadala dve obete, nie tri, ako to bolo prezentované v doobedňajších hodinách. Autobus smeroval z Prahy do Užhorodu.

Autobus sa snažil zísť z diaľnice pri Spišskom Štvrtku no dostal šmyk, nedokázal vybrať zákrutu a šmýkal sa ďalej rovno. Zastavil ho až diaľničný stožiar, ktorý vytrhol zo zeme. "Keďže išlo o čelnú zrážku, najťažšie zranenia majú šoféri, lebo sedeli vpredu," popísal situáciu v nemocnici v Poprade minister zdravotníctva Viliam Čislák. 

Podľa informácií HN mal autobus zimné pneumatiky iba na hnacej náprave a na ostatných mal letné a značne opotrebované pneumatiky. Polícia to momentálne preveruje. 

Majiteľa spoločnosti kontaktoval vyšetrovateľ
"Nehoda sa stala o 4:15. Od jednej cestujúcej, ktorej sa mi podarilo dovolať, viem, že v tú dobu na mieste husto snežilo. Bola tam doslova biela tma, vozovky boli neupravené a zrazu prišla rana," povedal iDNES.cz Petr Čáp, majiteľ autobusovej spoločnosti Nobless Line, ktorej autobus patril. 

HN sa spojili s majiteľom Nobless Line a ten vylučuje, že by bol autobus v nevyhovujúcom technickom stave. "V Česku a na Slovensku neexistuje autobus v lepšom technickom stave," vyhlásil s tým, že všetky kolesá mali obuté zimné gumy. Potvrdil však, že ho kontaktovala polícia a taktiež sa ho pýtala technický stav vozidla aj pneumatiky. 

Na miesto dorazil minister vnútra Robert Kaliňák. Príčinou nehody by na základe predbežných zistení mohlo byť podľa jeho slov neprispôsobenie jazdy stavu vozovky. 


Sledujeme online: 

Slovensko bojuje so snehovou kalamitou

Galéria z miesta nehody


Havarovaný autobus pri Poprade, Snímka: TA3

Zranení v troch nemocniciach
„V autobuse sa nachádzalo celkom 42 pasažierov, Záchranná zdravotná služba na mieste ošetrila 31 ľudí a tých aj rozviezla do troch okolitých nemocníc. Z toho 15 pasažierov šlo do Levoče, toho času je tam hospitalizovaných sedem pacientov, ďalších desať previezla do Spišskej Novej Vsi, ostalo tam sedem pacientov, šesť zranených bolo prevezených do Popradu, tí mali aj najťažšie zranenia,“ priblížil situáciu Čislák. Po operácii je práve vodič autobusu, ktorý utrpel najvážnejšie zranenia, mal operovanú panvu, zlomeniny dolných končatín a mnohé rezné poranenia. Momentálne leží na jednotke intenzívnej starostlivosti a intenzívnej medicíny a je v umelom spánku.

V popradskej nemocnici hospitalizovali z autobusu šiestich zranených. "Zdravotnú starostlivosť sme poskytli šiestim pacientom, ostávajú hospitalizovaní v nemocnici," uviedla pre TASR hovorkyňa Nemocnice Poprad Sylvia Galajda. Bližšie informácie o stave zranených zatiaľ nie sú k dispozícii. 

Ďalší piati pacienti hospitalizovaní v popradskej nemocnici majú tiež mnohopočetné zranenia, traja čakajú na operáciu, dvaja budú nasledovať po nich. „Teraz sú v stabilizovanom stave, mimo ohrozenia života, ale to sa môže meniť, takže sú monitorovaní a čakajú ich ďalšie vyšetrenia,“ dodal minister. V popradskej nemocnici sú hospitalizovaní dvaja Slováci, dvaja Česi, jedna Maďarka a jeden Ukrajinec. Medzi zranenými sú aj dve deti, ktoré hospitalizovali na pozorovanie, jedno je v Spišskej Novej Vsi a ďalšie v Levoči.

V levočskej nemocnici hospitalizovali deviatich pacientov, ôsmich na chirurgickom a jedného na anesteziologicko-resuscitačnom oddelení. "Tí ôsmi už sú v stabilizovanom stave, informácie o zdravotnom stave sa aktualizujú," uviedla hovorkyňa nemocnice Marta Csergeová. Dodala, že ambulantne ošetrili ďalšieho pacienta.

V nemocnici Svet zdravia v Spišskej Novej Vsi je po rannej nehode autobusu na D1 pri Spišskom Štvrtku hospitalizovaných šesť pacientov. Ako agentúru SITA informoval PR a marketingový manažér spoločnosti Svet zdravia Tomáš Kráľ, nemocnica prijala po nehode 11 zranených. „Zdravotný stav šiestich si vyžiadal hospitalizáciu. Jeden má ťažké zranenia, je ale stabilizovaný a mimo ohrozenia života,“ dodal. Medzi hospitalizovanými je aj jedno dieťa s otrasom mozgu a zostáva v nemocnici. „Hospitalizovaní sú dvaja Slováci, jeden Čech a traja Ukrajinci,“ povedal marketingový manažér Sveta zdravia. 

Neprejazdná diaľnica
Dopravná nehoda na výjazde z diaľnice pri obci Jánovce si vyžiadala uzatvorenie zjazdu a výjazdu na diaľnicu. Diaľnica je obojsmerne neprejazdná, upozorňuje Slovenská správa ciest (SSC) na svojom webe zjazdnost.sk.

Nešťastie bolo hlásené záchranárskym zložkám krátko po 4.00 h ráno. O nehode informoval portál tvnoviny.sk s tým, že išlo o pravidelnú linku Praha - Užhorod, ktorú často využívajú aj ľudia z východu Slovenska. Autobus podľa dostupných informácií zišiel z cesty a narazil do stĺpa.


Havárie zahraničných autobusov na Slovensku (chronológia)

01 - Modified: 2007-03-02 11:08:00 - Feat.: 0 - Title: Toyota plánuje v Japonsku postaviť nový závod na výrobu motorov
01 - Modified: 2024-04-16 11:22:52 - Feat.: - Title: Napredovanie D1 pri Ružomberku je dobrá správa, no prioritou je aj R1, hovorí primátor 02 - Modified: 2024-04-15 12:32:25 - Feat.: - Title: Problémový úsek D1 pri Ružomberku sa rozbehol. Na tuneli Čebrať robí denne 500 ľudí, minister Ráž je spokojný 03 - Modified: 2024-04-10 16:06:16 - Feat.: - Title: Diaľnica na Ukrajinu má osem variant, oznámil Ráž. Rezort o redukcii nechce ani diskutovať 04 - Modified: 2024-04-08 05:32:07 - Feat.: - Title: Začína sa rozsiahla rekonštrukcia mosta v križovatke D1 a R1 pri Trnave 05 - Modified: 2024-04-03 10:14:22 - Feat.: - Title: Mesto Poprad požaduje dočasné vyňatie úseku D1 zo spoplatnených diaľnic
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 01:11