StoryEditor

Bezáka rieši pápež. Jeho meno má byť očistené

09.01.2014, 22:00
Autor:
redred
Rehabilitácia slovenského arcibiskupa je otázkou pár týždňov, tvrdí rakúsky teológ Paul Zulehner.

Odvolaný slovenský arcibiskup Róbert Bezák by sa mohol čoskoro dočkať rehabilitácie. Jeho prípadom sa podľa portálu Českej televízie vraj zaoberá sám pápež František. Portál sa odvoláva na slová rakúskeho pastorálneho teológa Paula Zulehnera, ktorí tvrdí, že očistenie jeho mena je otázkou pár týždňov. Spomínaný teológ navštívil Slovensko a stretol sa s bývalým poslancom KDH Františkom Mikloškom, ktorý sa dlhodobo usiluje o rehabilitáciu obľúbeného arcibiskupa. Od neho sa dozvedel, že sa v prípade Bezákovho odvolania konalo niekoľko stretnutí. 

Arcibiskupského úradu ho v roku 2012 zbavil bývalý pápež Benedikt XVI a presné dôvody svojho núteného odchodu vraj Bezák doteraz nepozná.
Podľa Rakúšana Zulehnera je Bezákov prípad v „pohybe“. Tento teológ navštívil Slovensko, kde sa od niekdajšieho disidenta a politika Františka Mikloška dozvedel, že sa v tejto veci v uplynulých troch týždňoch konalo viacero stretnutí. Aj Mikloško sa dlhodobo angažuje o Bezákovo očistenie.

Prípadu sa podľa Zulehnera ujal sám pápež František, ktorý rokoval s prefektom Kongregácie pre biskupov kardinálom Marcom Ouelletom a kardinálom Jozefom Tomkom. Podľa portálu sa Bezák s Ouelletom stretol, a pri tejto príležitosti sa Ouelletov sekretár Ilson de Jesus Montanari  vyjadril, že „aj Vatikán môže činiť chyby“, vyhlásil Zulehner. Informácie mu mal posunúť Mikloško.

Kanaďan Ouellet je kľúčovou postavou v tejto kauze, keďže je šéfom kongregácie, ktorá zodpovedá za výber kandidátov do biskupských úradov.

Bezák žije v kláštore redemptoristov neďaleko Verony. Nedostal od cirkvi žiadny mandát – odišiel z jediného dôvodu: aby opustil Slovensko. „Môj život sa teraz zúži na modlitby a stíšenie, lebo aj v myšlienkach sa chcem vzdialiť od toho, čo som za uplynulý rok a pol prežil. Prosím novinárov, ale aj všetkých ostatných, aby ma nevyhľadávali, ani netelefonovali do kláštora, lebo aj tak nebudem dostupný. Kauzu arcibiskupa Bezáka som nechal za sebou a môj nový život už nepatrí verejnosti,“ vyjadril sa pre denník Új Szó. Jeho odvolanie sprevádzali protesty - najmä preto, že bol Bezák známy tým, že kritizoval pomery v cirkvi aj hospodárenie predchádzajúceho arcibiskupa Jána Sokola. Je známy liberálnejšími postojmi. 

zdroj: ct24

01 - Modified: 2005-11-28 07:51:32 - Feat.: 0 - Title: Voličov udúda -- začnime si zvykať
01 - Modified: 2024-04-03 13:00:00 - Feat.: - Title: Pápež František mení stáročné pravidlá pohrebov hlavy cirkvi. Jeho telo nebude vystavené, pochovajú ho na úplne inom mieste 02 - Modified: 2024-03-31 11:08:12 - Feat.: - Title: Pápež vyzval na prímerie v Gaze aj v ďalších konfliktoch sveta a poskytnutie humanitárnej pomoci 03 - Modified: 2024-03-28 18:42:58 - Feat.: - Title: Pápež na Zelený štvrtok umyl nohy väzenkyniam v rímskej väznici 04 - Modified: 2024-03-10 15:03:15 - Feat.: - Title: Ukrajina nikdy nevztýči bielu vlajku, reagoval Kyjev na vyjadrenia pápeža 05 - Modified: 2024-03-08 21:33:50 - Feat.: - Title: Zdravotný stav pápeža Františka sa zlepšil, katechézu prečítal sám a aj spovedal
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 21:50