StoryEditor

Dzurinda môže myslieť na návrat

Politológ Ján Baránek pre HN:

V SDKÚ-DS podľa našich zistení panuje nespokojnosť. Dôjde k ďalším odchodom, alebo by už šli hneď spolu s Luciou Žitňanskou, Miroslavom Beblavým a Magdou Vášáryovou?

Myslím si, že by to urobili už teraz. Pokiaľ tí traja nikoho neverbovali, je pochopiteľné, že s nimi zatiaľ nešli ďalší. Musel by sa objaviť nejaký malý líder, ktorý by ten proces začal. Na druhej strane ten proces nemusí byť vôbec ukončený, pretože my nevieme, čo Žitňanská urobí. Ak chce ostať v politike a pôjde nejakým príkladom tým, ktorí sú nespokojní, nedá sa vylúčiť, že ju budú nasledovať.

Členovia v regiónoch sú nespokojní s vedením, ale nechcú s tým ísť von, pretože sa potrebujú zastrešiť stranou v najbližších komunálnych voľbách.

Voľby sú až o rok, ale áno, tá malá kampaň už beží aj teraz. Navyše, oni už vedia, že chcú kandidovať.

Môže to vyústiť až do toho, že by prišiel tlak zdola na odchod Pavla Freša z postu predsedu?

Najväčší tlak mohli urobiť práve tí, ktorí odišli. Nedávam tomu teraz už nejakú zásadnú šancu.

Klesnú preferencie SDKÚ po ich odchode?

Som sám zvedavý. Ale nie je dôvod, aby rástli. Skôr je tam tendencia k poklesu.

Nemôže práve ďalší pokles zburcovať členskú základňu?

Môže, ale teraz nevieme presne odhadnúť, aké budú tie preferencie. Uvidíme, čo sa stane v prezidentských voľbách a ako sa SDKÚ vyjadrí.

Ako vidíte budúcnosť SDKÚ-DS?

Budú mať čo robiť, aby sa vrátili tam, kde sa sami vidia. Určite to bude musieť ísť úplne iným spôsobom, ako doteraz. Vedenie bude musieť dať jasnú víziu a začať sa správať úplne inak. Budú musieť jasne povedať, čo chcú, nie ako pri prezidentskom kandidátovi.

Priestor na návrat Mikuláša Dzurindu tu už nie je žiadny?

Za istých vyhranených a extrémnych okolností si viem predstaviť, že Mikuláš Dzurinda bude pomýšľať na návrat. On sa v kritickom období vyjadril, že SDKÚ je jeho dieťa. Na tomto jeho názore sa zrejme nič nezmenilo. Ak to berie takto emotívne, nemôžeme o tom uvažovať len racionálne.(mr)

01 - Modified: 2005-10-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Toyota chce zosadiť GM z trónu
01 - Modified: 2024-03-21 23:00:00 - Feat.: - Title: Je moratórium len fiktívne? Sú miesta, kde nemá moc 02 - Modified: 2024-03-15 11:21:54 - Feat.: - Title: Slovenská televízia bojuje o verejnoprávnosť už od Mečiara. Šimkovičová novelou zavádza starý systém 03 - Modified: 2024-03-07 12:12:54 - Feat.: - Title: Dostali sme facku od brata, sme na šikmej ploche, reaguje Dzurinda na rozhodnutie českej vlády 04 - Modified: 2024-03-01 10:49:58 - Feat.: - Title: Nezastavilo ich ani volebné fiasko. Dzurindovci vravia, že sú v dobrej kondícii a naberajú nových členov 05 - Modified: 2024-02-16 16:56:42 - Feat.: - Title: Dzurinda reagoval na Navaľného smrť: Je dôkazom, že skutočným nepriateľom Putinovho režimu sú jeho občania
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 03:56