17.11.2014, 23:00

Aký odkaz vyslali občania v komunálnych voľbách vašej strane a všeobecne stranám v stredopravom spektre? Ako chcete na tento odkaz reagovať?

Igor Matovič, predseda Obyčajných ľudí a nezávislých osobností

Je to víťazstvo trendu, ktorý sme nastolili a na ktorý dlhodobo upozorňujeme. Ľudia prestávajú dôverovať pravicovým stranám. Občania budú radšej dôverovať človeku, za ktorým vidia reálne činy. Cítime, že politiku treba odpolitizovať. Pre nás boli tieto voľby vnútorným referendom. V 99 percentách obcí na Slovensku sme podporovali nezávislých kandidátov. Nevidíme teda dôvod meniť naše smerovanie.

Zsolt Simon, podpredseda Mosta-Híd

Z hľadiska volieb sme v Banskobystrickom kraji dosiahli veľmi dobrý výsledok. Máme tu vyše tridsať starostov. Získali sme tiež viac poslancov. Určite to teda nie je pre našu stranu žiadna prehra. Ľudia ukázali jasný signál, ktoré strany majú ich jasnú podporu do budúcnosti. Vnímam to ako záväzok, že musíme pracovať viac v regiónoch. Zároveň je to potvrdením toho, že ľudia veria strategickej vízii našej strany, ktorú sme zhrnuli v dokumente Občianska vízia 2016.

Július Brocka, podpredseda KDH

Ten odkaz je zložitejší, pretože to závisí od konkrétneho miesta a regiónu. Niekde reagovali na lokálne problémy, niekde na to, že sa KDH veľmi úzko spájalo s vládnou stranou Smer. Niekde nám dali najavo, že je dobré, ak sa na našich kandidátkach objavujú perspektívne ženy. Vyžaduje si to hlbšiu analýzu. Čo chceme zlepšovať, to je spôsob komunikácie s voličmi. Nie všade sa nám podarilo zrozumiteľne odkomunikovať verejnosti, čo ponúkame. Trend podporovania nezávislých kandidátov je slepá ulička. Budúcnosť Slovenska je v koaličných vládach.

Ľubomír Galko, podpredseda SaS

Tam, kde naši kandidáti boli aktívni alebo predtým svojou prácou, tak dostali dôveru bez ohľadu na to, či boli zakrytí značkami strán. Komunálne voľby vyvrátili mýtus, že SaS je bratislavská strana. Máme starostov aj v takých regiónoch, ako je Veľký Krtíš. Ukázalo sa, že naši voliči chcú politiku, ktorú robíme na veľkej úrovni aj na malej úrovni. Ak sa nám podarí naše hodnoty preniesť cez zvolených zástupcov do týchto regiónov, tak to môže jednak zviditeľniť stranu, ale zároveň aj vygenerovať lokálnych lídrov, ktorí sa môžu zjaviť na kandidátke do národnej rady.

Miroslav Beblavý, podpredseda Siete

Myslím si, že sa potvrdil trend, ktorý je dlhodobý – tradičná pravica skôr stráca ako získava dôveru občanov a naša strana to ešte nedokázala úplne pokryť. Pre nás boli tieto voľby vstupom do politiky. Tie čísla starostov a poslancov, ktoré sa nám podarilo získať, síce v absolútnom hodnotení nevyzerajú až tak dobre. Napriek tomu ide o najrýchlejší nástup politickej strany po novembri 1989.

Pavol Frešo, predseda SDKÚ-DS

Dobrou správou je, že Smer stráca podporu vo väčších mestách. Dobrou správou nie je, že stredopravé strany týchto voličov nenaberajú. Z toho vyplýva aj ten odkaz. Voliči si žiadajú uveriteľné, zodpovedné a súdržné správanie stredopravých strán. S výsledkom SDKÚ nie som spokojný, čakal som lepší výsledok.

01 - Modified: 2006-12-27 07:50:19 - Feat.: 0 - Title: Keď Kremeľ dýcha na krk
01 - Modified: 2024-04-14 07:42:10 - Feat.: - Title: Kto sa nádejal, že skončí politický blázninec, sa mýlil. Na Slovensko sa valia dve zásadné veci 02 - Modified: 2024-04-11 08:10:07 - Feat.: - Title: Čo by mohlo pomôcť? Jedno spoločné video Pellegriniho s Korčokom (komentár) 03 - Modified: 2024-04-10 11:54:48 - Feat.: - Title: Čaputová chce zostať na Slovensku. Nemám záujem vstúpiť do politiky, odkazuje 04 - Modified: 2024-04-10 10:37:51 - Feat.: - Title: Po Slovensku vylepili proruské billboardy: Ku kontroverznej kampani sa prihlásili Demokrati 05 - Modified: 2024-04-09 14:04:44 - Feat.: - Title: Prezident mieru a ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 13:14