StoryEditor

V SDKÚ-DS už nezostal ani pokladník

29.09.2014, 00:00
Puč na predsedu SDKÚ-DS Pavla Freša sa skončil neúspechom. 160 hlasov delegátov kongresu na jeho zosadenie nestačilo.

 

Na vymenovanie nového predsedu SDKÚ-DS chýbalo na sobotnom kongrese 40 hlasov. Predsednícku stoličku po Pavlovi Frešovi bol už pritom pripravený prebrať Martin Fedor. Mal aj najväčšie šance ho nahradiť, keďže Ondrej Matej sa kandidatúry vzdal. Frešo v čele strany nakoniec síce zostal, no opustili ho všetci podpredsedovia strany, generálny sekretár aj pokladník. HN prinášajú tri možné scenáre ďalšieho osudu niekdajšieho pravicového lídra.

1. Pavol Frešo zostane na čele

Na čele s Pavlom Frešom, ktorý sa nevzdal ani vyslovení nedôvery tromi štvrtinami straníckych delegátov, SDKÚ-DS veľkú šancu nemá. Preferencie strane pravdepodobne už nestúpnu a stále bude na hranici zvoliteľnosti do parlamentu. Budúcnosť SDKÚ-DS bude závisieť aj od ďalšieho postupu podpredsedov, ktorí sa v sobotu vzdali svojich funkcií. Aj tí totiž na seba viažu časť voličskej základne. Ak odídu zo strany, nad tri percentá sa už vo volebných prieskumoch bude pravicová strana dostávať len ťažko. Potom je otázka, ako dlho dokáže SDKÚ-DS fungovať aj mimo parlamentu. Možné je aj, že podpredsedovia v strane zostanú ako radoví členovia, no pokúsia sa znova zosadiť Freša. Ak by však mal byť jeho nástupcom Martin Fedor, ktorý o post predsedu SDKÚ-DS vyjadril záujem, nemožno predpokladať výrazný vzostup voličských preferencií. Určite by bol však vyšší ako pri Frešovi, za ktorého klesli.


Čítajte aj: Odchody, ktoré priniesol kongres SDKÚ-DS


2. SDKÚ-DS zanikne

Pomalá, postupná smrť. Toto je najpravdepodobnejší scenár, ktorý sa dá pri SDKÚ-DS očakávať. Strana má v poslednom čase za sebou viacero prešľapov. Od teatrálnych vystúpení pokladníka strany a pôvodne aj kandidáta na predsedu Ondreja Mateja až po kongres, ktorý sa prvý raz v histórii skončil predčasne odchodom nespokojných členov. Všetko sú to signály, ktoré skôr odrádzajú voličov, ako by ich lákali. Ako naznačujú aj prieskumy, odraziť sa to môže v parlamentných voľbách. Ak sa SDKÚ-DS nedostane do parlamentu, odradí to nielen jej zostávajúcich priaznivcov, ale aj členov strany či sponzorov. Druhý neúspešný pokus v parlamentných voľbách by bol definitívnym koncom pre SDKÚ-DS. Aj keď sa na prvý pohľad zdá neuveriteľný zánik strany, ktorá Slovensku dala troch premiérov, tento osud neobišli už viaceré menšie či väčšie vládne strany. Medzi nimi HZDS, SNS či ANO.

3. Strana vstane z popola

Najmenej pravdepodobný scenár je, že niekdajší líder na pravom politickom spektre získa späť postavenie a dôveru voličov. Samotní jej členovia či dokonca zakladatelia totiž vyslali jasný signál, že „niečo je zhnité v štáte dánskom“. Lavínu spustili exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská, Miroslav Beblavý a Magdaléna Vášáryová, ktorí zo strany odišli koncom minulého roka. „Strana nastúpila na cestu HZDS,“ konštatoval vtedy Beblavý. Najväčšou ranou pre SDKÚ-DS bol však odchod jej zakladateľa Mikuláša Dzurindu, ako aj Ivana Mikloša. Tí na seba viazali veľkú časť voličov, z ktorých väčšina dnes radšej zostala nevoličmi. Že by prišli do strany odídenci napríklad zo strany NOVA či iní, nie je veľmi pravdepodobné. Ak chce byť totiž niekto v aktívnej politike a mať podiel na moci, nevstúpi do strany, ktorá by sa v súčasnosti ani nedostala do parlamentu.

01 - Modified: 2006-10-30 05:53:00 - Feat.: 0 - Title: Simon zatiaľ nebude v parlamente žiadať odvolanie ministra Jureňu
01 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 02 - Modified: 2024-04-14 07:42:10 - Feat.: - Title: Kto sa nádejal, že skončí politický blázninec, sa mýlil. Na Slovensko sa valia dve zásadné veci 03 - Modified: 2024-04-11 08:10:07 - Feat.: - Title: Čo by mohlo pomôcť? Jedno spoločné video Pellegriniho s Korčokom (komentár) 04 - Modified: 2024-04-10 11:54:48 - Feat.: - Title: Čaputová chce zostať na Slovensku. Nemám záujem vstúpiť do politiky, odkazuje 05 - Modified: 2024-04-10 10:37:51 - Feat.: - Title: Po Slovensku vylepili proruské billboardy: Ku kontroverznej kampani sa prihlásili Demokrati
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 01:48