StoryEditor

Andrej Kiska. Človek, ktorý ťažil z nápadov iných

16.03.2014, 23:00
Anjel z Popradu. Prezidentský kandidát mal v biznise šťastie. Úspešnú firmu založil v polovici 90. rokov jeho brat.

Andrej Kiska. Čierny kôň volieb. Teda ten, ktorý má šancu poraziť premiéra Roberta Fica a stať sa tak prezidentom Slovenska. Ale zároveň aj človek, ktorého ešte pred rokom poznal len málokto. A ktorý stále je, aj napriek rastúcej popularite pre mnohých záhadou. Kto teda Andrej Kiska v skutočnosti je?

Svetu sa prezentuje ako filantrop a úspešný podnikateľ, ktorý pomohol mnohým rodinám, aby si cez skupinu Quatro – Triangel nakúpili do domácnosti mrazničky. A pomáha im aj dnes ako Dobrý anjel.

V skutočnosti však mal Kiska prvom rade šťastie. A to konkrétne na to, že sa obklopil správnymi ľuďmi v správnom čase a najmä za správnych okolností. Príklad z roku 1996 – založenie úspešného biznisu. Ten založil v prvom rade jeho brat, ktorý mal vždy vo firme rozhodujúce slovo.

A vedľa neho boli, každý s tretinovým podielom, Andrej Kiska s bratrancom.

Následne zas prípad Dobrého anjela. Nápad založiť charitatívnu organizáciu sa nezrodil v hlave Kisku, ale marketéra Igora Brossmanna. „Bol práve na ceste okolo sveta, zavolal mi z nejakého ostrova, a hovorí mi:, Andrej, ja mám nápad. ‘ Ja hovorím, tak sa stretnime. A tak sme sa stretli v Barme. Tam sme týždeň sedeli na pláži a filozofovali, čo ďalej,“ opísal pred pár rokmi pre magazín prečo nie!? samotný Kiska.

Škrtnite Dobrého anjela a Kiska je nikto

Spolupráca Kisku a Brossmanna v Dobrom anjelovi trvala zhruba tri roky. Potom sa ich cesty, napriek 15-ročnému priateľstvu, rozišli. Dôvodom mali byť rozdielne pohľady, ako viesť organizáciu. „Ak si vezmete Kiskove reči a vyškrtnete z nich odkaz na Dobrého Anjela, nič neostane,“ povedal Brossmann pre TREND. sk na margo bývalého priateľa. Na podrobnejšie otázky HN včera reagovať nechcel.

Naopak, ľudia, ktorí sú okolo prezidentského kandidáta, dnes o ňom hovoria veľa. A len v pozitívach. Je to vraj obyčajný človek, ktorému nerobí problém najesť sa aj vo fastfoode a porozprávať sa s hocikým. „Vzbudzuje prirodzenú autoritu a dôveru u ľudí. Aj keď niekam prvýkrát prídeme, veľmi rýchlo si ľudí získa,“ povedala marketingová riaditeľka Dobrého anjela Ľudmila Kolesárová.

Kisku vníma ako hĺbavého človeka, ktorý sa púšťa sa aj do projektov, ktoré sa všetkým naokolo na začiatku zdajú úplne nerealizovateľné.

Nakoniec však všetko zmanažuje s pozitívnym výsledkom. Kolesárová je presvedčená, že by zvládol aj post prezidenta. Zároveň priznáva, že ako sa blíži finále prezidentského boja, Kiska sa mení. „Zdá sa mi, že sa menej usmieva. Je zrazu vážny,“ povedala HN.

Ľudia mu veria, lebo ho nepoznajú

Ostatní, ktorí Andreja Kisku nepoznajú osobne a vnímajú ho len cez jeho prezentáciu počas posledných mesiacov, však vidia len marketingový obal. Teda niekoho, kto pred televíznymi obrazovkami recituje to, čo ho volebný tím naučil.

Napriek tomu si v druhom kole podľa politológa Tomáša Koziaka zvolia práve jeho. „Pre ľudí je lepšie voliť niekoho, o kom vedia tak málo. Kto nebol namočený v politike a nemá za sebou žiadne kauzy,“ zdôvodnil.

Nahrávať mu môže podľa neho aj to, že úspech v podnikaní dosiahol bez dohodených štátnych zákaziek. Dôležitým faktorom sú však aj voliči jeho súpera Roberta Fica. Časť z nich ho totiž nevolila kvôli tomu, že ho podľa Koziaka chcú ďalej za premiéra. A to nahráva práve Kiskovi.

 

01 - Modified: 2006-03-01 13:49:55 - Feat.: 0 - Title: Určité státy RE špatně spolupracují ohledně věznic CIA
01 - Modified: 2024-04-04 17:54:03 - Feat.: - Title: Kauzy exprezidentov: Gašparovič odmietal vymenovať generálneho prokurátora, Kisku dobehli daňové podvody 02 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostáva im vysoké postavenie, ochranka aj doživotná renta. Ako si žijú exprezidenti? 03 - Modified: 2024-04-03 12:46:40 - Feat.: - Title: Analytik Mislovič pre HN: Nižšia účasť by pomohla Ivanovi Korčokovi. Peter Pellegrini má širšiu bázu voličov 04 - Modified: 2024-03-25 08:05:07 - Feat.: - Title: Exprezidenti o voľbách: Kiska vyzdvihuje vysokú účasť, Gašparovič chce, aby Pellegrinimu pomohol Fico 05 - Modified: 2024-03-22 11:12:31 - Feat.: - Title: Schuster v nej hostil excelencie, Gašparoviča trápila pleseň. Exprezidenti spomínajú na vilu na Slavíne
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 15:25