StoryEditor

Stav Centroomu v Piešťanoch je veľmi nebezpečný, tvrdí krízový tím

18.10.2015, 10:34
Autor:
TASRTASR

Situácia so statikou narušeného domu Centroom v Piešťanoch sa ešte zhoršila. V sobotu 17. októbra zasadal do neskorých nočných hodín na radnici krízový tím, ktorý vyhodnotil situáciu ako mimoriadne nebezpečnú. Podľa Ivana Pauera, povereného vedením oddelenia stavebných služieb, ktorý je zároveň aj prezidentom Stavebnej komory SR, je to "nielen posledný varovný prst, ale je to päsť".

Nové skutočnosti na budove si všimli obyvatelia v sobotu predpoludním, keď podlaha na štvrtom, piatom a šiestom podlaží "plávala" a dlažba sa vydúvala a praskala.

Objekt si išli preto opäť pozrieť, ako dnes TASR informovala hovorkyňa mesta Eva Bereczová, aj autor statického posudku a šéf piešťanského stavebného úradu. Tí zistili, že v priebehu pár dní vznikli nové praskliny na obvodových múroch budovy. Konštatovali, že deformácie podľa všetkého vyplývajú z "nerovnomerného sadania".

Stavebný úrad má podľa hovorkyne zo zákona v tejto veci oklieštené právomoci. Zatiaľ vydal 8. októbra rozhodnutie, ktorým nariadil okamžité vypratanie stavby a následne na to 14. októbra aj rozhodnutie, ktorým nariadil vykonanie neodkladných zabezpečovacích prác.

"Závažný havarijný stav stavby ohrozuje životy a zdravie všetkých osôb trvalo bývajúcich v stavbe, ako aj osôb, ktoré sa v stavbe pohybujú krátkodobo. Tento stav súčasne ohrozuje aj bezprostredné okolie stavby. V kontaktnej blízkosti sa nachádzajú verejné komunikácie - chodník a miestna komunikácia. Týmto stavom je ohrozený verejný záujem," napísal úrad v rozhodnutí.

Ďalší krok je teraz na vlastníkoch bytov, respektíve na správcovskej spoločnosti, ktorá ich zastupuje. Tá mala do štvrtka 15. októbra na stavebný úrad doručiť projektovú dokumentáciu, ktorá rieši sanáciu budovy, avšak nestalo sa tak. Posledným termínom na jej doručenie je pondelok 19. októbra.

Zjednodušená projektová dokumentácia má riešiť aj vytýčenie ochranného pásma. "Zatiaľ sa nedá povedať, či pásmo obmedzí pohyb chodcov a vozidiel na Nitrianskej ulici či nákupné centrum Aupark," uviedla hovorkyňa.

Podľa primátora Miloša Tamajku autor statického posudku na situáciu v Centroome upozorňoval vo svojom predchádzajúcom posudku už v roku 2010. Zistil, prečo vznikajú trhliny v priečkach, a zdôraznil, že stavebník má odstrániť príčinu a nerobiť len kozmetické úpravy.

"Je úplne neskutočné, že situácia sa rieši až po piatich rokoch. Som naozaj nahnevaný na všetkých, ktorí tento veľký problém roky ignorovali," povedal na zasadnutí krízového štábu Tamajka.

Kontrola na stavebnom úrade podľa hovorkyne Bereczovej stále prebieha. Mesto sa o situáciu neustále zaujíma, viac informácií poskytne v pondelok.

01 - Modified: 2007-10-16 10:13:00 - Feat.: 0 - Title: Počet útokov námorných pirátov na svete vzrástol
01 - Modified: 2023-10-07 16:26:56 - Feat.: - Title: V piešťanskom hoteli Pavla vypukol požiar, na mieste sú hasiči i polícia 02 - Modified: 2023-08-23 14:49:31 - Feat.: - Title: MFF Cinematik uvedie viaceré slovenské premiéry 03 - Modified: 2023-07-16 13:22:46 - Feat.: - Title: Štátny podnik chce veterné turbíny, no do hry sa dostala aj cirkev. Pôda má slúžiť Bohu, tvrdia aktivisti 04 - Modified: 2023-06-27 12:34:07 - Feat.: - Title: Dramatický záver školského roka na základnej škole v Piešťanoch. Počas hádky mal štvrták vytiahnuť nôž a zaútočiť 05 - Modified: 2023-06-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Doma ako pri mori: rodinný All Inclusive v Piešťanoch
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 14:37